Before&after: de la chicinetă improvizată în cămară și bar în living, la o bucătărie spațioasă și camere luminoase
publicat pe 18 oct. 2020Știi anunțurile de vânzare-cumpărare în care proprietarii anunță că locuința a fost renovată de curând? Asta poate însemna finisaje noi și de calitate sau un bar în mijlocul livingului, o chicinetă improvizată și scafe în toate camerele, așa cum a pățit un cuplu din București. Au cumpărat apartamentul chiar și așa, apoi l-au transformat în ceva de nerecunoscut.
Apartamentul cu două camere avea mobilier demodat, din pal, un parchet laminat scorojit pe alocuri, scafe de tavan fals cu spoturi în aproape toate încăperile, chiar și în baie, plus un bar în living și un tapet care imita cărămida. Stilul haotic nu se potrivea deloc cu nevoile și gusturile lor, așa că au apelat la arhitecta Cristiana Zgripcea pentru renovare.
Mașina de spălat era înghesuită în hol și încurca circulația. Acum, e ascunsă în unul din dulapuri.
Au renunțat la scafele din jurul tavanului fals, pentru că erau demodate.
Proprietarii anteriori extinseseră livingul în balcon, după ce blocul a fost termoizolat și anvelopat.
Barul din living era nu doar demodat, ci și nepractic.
Renovare în pandemie: vizite online și program de execuție mai lung
Apartamentul de 65 de metri pătrați are o compartimentare funcțională, tipică perioadei de construcție – sfârșitul anilor ’80. Noii proprietari au vrut un spațiu cât mai liber, cât mai deschis, cu mobilier minimal. Iar șantierul a început cu lucrări de desfacere a finisajelor vechi (gresie, faianță, parchet, tapet), obiectelor sanitare, ușilor și mobilierului, lucru care a mărit considerabil și timpul de execuție, și bugetul. În final, cei doi au investit 20.000 de euro, cele mai costisitoare fiind partea de manoperă și materiale necesare refacerilor.
Șantierul a durat trei luni și s-a suprapus cu starea de urgență, când toți vecinii erau acasă și au fost deranjați de zgomot. Cristiana nu a putut veni cât de des își dorea pe șantier, și își amintește că a trebuit să se coordoneze de la distanță cu echipele implicate.
„A fost destul de interesant că implementarea proiectului a demarat în toiul pandemiei și a trebui să mă coordonez cumva cu meșterii și furnizorii online, prin video, altfel decât eram eu obișnuită. Dar a funcționat din fericire, cu ajutorul și eforturile depuse alături de meșteri și colaboratori”, povestește ea.
Baia e de nerecunoscut – faianța și gresia deschise la culoare o fac să pară mai mare și mai primitoare.
Cristiana a păstrat poziționarea obiectelor sanitare, dar spațiul e complet transformat.
Nuanțele deschise și lumina puternică oferă băii amplitudine.
Au desfăcut scafele perimetrale, dar au păstrat plafoanele din gips carton și tavanele, care au ajutat la implementarea unor trasee noi de electricitate între ele și placa de beton armat. Vechea pardoseală au înlocuit-o cu un parchet stratificat într-o nuanță caldă, primitoare, aceeași în toate camerele. Și s-au întors la compartimentarea originală, cu bucătărie delimitată de living.
Amenajarea e una destinsă, în nuanțe neutre, preluate din modelul tapetului din dormitor, cu un imprimeu ce amintește de savană și peisajele din deșert. În dormitor au păstrat doar modul de aranjare a mobilierului, în rest totul e nou: pardoseala, finisajele de pe pereți, chiar și firele din pereți, care deservesc acum corpuri de iluminat plasate în acord cu noul decor. Mobilierul îmbracă tot peretele din fața patului, de sus până jos, și asigură o depozitare eficientă, dar și loc pentru televizor.
Dormitorul păstrează configurația anterioară, dar totul e schimbat, inclusiv firele din pereți și gletul de pe ei.
Două lustre suspendate deasupra noptierelor înlocuiesc aplicele învechite care erau montate în colțurile camerei.
Rafturile deschise dinspre ușă măresc zona de depozitare.
Tot mobilierul din casă e făcut pe comandă, după schițele arhitectei, mai puțin patul, noptierele și masa.
Bucătăria e deschisă spre hol, pentru a beneficia de mai mult spațiu, despărțită de living printr-un perete de gips carton adăugat în timpul renovării. Cămara cu care era prevăzut apartamentul fusese transformată de foștii proprietari într-o chicinetă nepractică și îngustă, cu o chiuvetă într-un colț și aragaz în altul. Frigiderul îl țineau în bar. Cristiana a renunțat la aceste artificii nepractice și a refuncționalizat complet spațiul. Bucătăria are acum mobilierul pe o singură linie, cu faianță albă tip subway de la Delta Studio între corpuri.
În proiectul inițial al blocului, bucătăria avea o cămară, transformată de foștii proprietari într-o chicinetă îngustă și insalubră.
Într-un colț erau chiuveta și un mobilier, în altul aragazul, iar frigiderul se afla în bar.
Cristiana a refuncționalizat spațiul într-o bucătărie adecvată nevoilor noilor proprietari.
E de altfel conceptul pe care l-a aplicat întregii locuințe: readucerea la forma inițială și îmbunătățirea tuturor spațiilor.
Au demontat și barul din living, care era nu doar inestetic, ci și nefuncțional, pentru că ocupa mult spațiu prin forma sa curbă și bloca practic intrarea.
Prin renunțarea la bar, au obținut mai mult spațiu pentru zona de zi.
Livingul include un loc de luat masa și o canapea albastră foarte confortabilă.
Locul pentru televizor e acum unul adecvat – înainte era înghesuit într-un colț.
Griul și finisajele lemnoase aduc căldură zonei de zi.
Deschiderea către hol asigură mai mult spațiu și lumină.
Tips&tricks pentru amenajare de la Cristiana Zgripcea
Bucătărie mai luminoasă
Nuanțele de lemn natur, gri și alb, lipsa decorațiunilor și lumina oferită de spoturile încastrate fac spațiul să pară mai mare și mai luminos.
Cu open space sau fără?
Uneori, e mai bine ca bucătăria să fie separată de living. Aici am refăcut peretele dintre cele două, pentru a eficientiza funcția fiecărei încăperi: bucătăria e pentru prepararea hranei, iar livingul pentru relaxare și luat masa.
Nu îți fie frică de gri
Griul nu e nicidecum rece – în funcție de lumină, nuanța sa se schimbă și poate deveni chiar caldă. În acest apartament l-am folosit pentru vopsirea pereților, tapițeria patului și fronturile de mobilier.
Foto: Vlad Crețeanu
Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Cristiana Zgripcea.
-
Before&After
Before&After: apartament de 46 metri pătrați moștenit de la bunici, adus în contemporan
-
Sponsored
VIDEO Before&after: accesoriile de depozitare eliberează vizual o cameră de cămin studențesc, iar piesele textile o fac mai cozy
-
Before&After
Before&after: cu 9000 euro au transformat complet o garsonieră de 32 metri pătrați
-
hotnews
Ce nu se spală la mașina de spălat vase. Obiecte pe care nu ar trebui să le cureți niciodată așa
Unele obiecte se pot deteriora, iar mașina poate avea probleme.
-
Sponsored
Secretele unui mobilier de baie impecabil: sfaturi pentru dulapuri și oglinzi rezistente în timp (P)
Baia este unul dintre cele mai solicitate spații din casa ta, expus constant la umiditate, temperaturi fluctuante și produse chimice. Mobilierul de baie, în special dulapul de baie și oglinda, […]
-
Plante
Soluție din apă cu scorțișoară pentru a readuce o orhidee la viață. Cum trebuie să procedezi
Soluția face minuni.