De la specialiști

Cum reîmprospătezi o locuință înainte să o predai chiriașilor, de la var până la veselă

    Da, e nevoie să aduci câteva modificări unei locuințe înainte să o dai în chirie, fie că o faci pentru prima dată, fie că schimbi chiriașii. Zugrăvești încăperile în care finisajele se deteriorează cel mai rapid, bucătăria și baia, cureți în adâncime canapeaua și salteaua patului, plus alte câteva mici retușuri. Și poți face totul cu o investiție mică, pe care ți-o acoperi rapid. 

    Ca să-ţi fie mai uşor, am întrebat trei arhitecţi si un designer, iar ei ne-au listat cele mai eficiente soluţii pentru a da impresia unui spaţiu primitor, gata să-şi primească noii locatari:

    1. Zugrăveşte pereţii

    Orice proiect de împrospătare a spațiului ar trebui să înceapă cu zugrăvirea pereților, atât pentru igienizarea lor, cât şi pentru un aer fresh, recomandă designerul Katalin Csíki de la Studio11. Mergi pe alb sau culori deschise, ca să fie cât mai versatil pentru potențialii locatari. 

    Alege texturi cât mai simple, fără luciu sau elemente în relief, ce pot funcţiona ca bază pentru tablouri colorate, lenjerii cu imprimeuri sau covoare vesele. Și tapetul e o idee bună.

    2. Modernizează podeaua

    parchet nou
    LVT poate fi o variantă economică şi estetică pentru noii chiriaşi

    Arhitecta Gabriela Borlescu de la Gabrielle Interior Design adaugă pe listă schimbarea plintei standard de parchet cu una mai modernă, din duropolimer. E simplă, rezistentă și se potrivește în amenajări casual sau un pic mai elegante. 

    Dacă bugetul îţi permite, refinisează şi parchetul stratificat sau din lemn masiv sau schimbă parchetul laminat zgâriat sau pătat cu o variantă şi mai economică, din LVT.

    3. Igienizează obiectele

    „În primul rând, apartamentul trebuie curăţat profesionist „deep-clean”: igienizarea canapelei, a saltelelor şi a covoarelor e foarte importantă. Piesele de mobilier vechi ar trebui reciclate, donate sau, când ele dau valoare prin design-ul lor deosebit, pot fi folosite ca accent. Însă acest lucru nu este valabil pentru tot mobilierul socialist pe care îl vedem în multe apartamente care se dau spre închiriere”, explică Traian şi Corina Mihalache, arhitecţi la Studio Caro.

    4. Schimbă ordinea elementelor

    perne schimbate
    Chiar şi o mică schimbare, precum modificarea ordinii pernelor, poate da un rezultat mai bun

    Poţi obţine un efect spectaculos din câteva mișcări: schimbi poziţia canapelei, etajerei, corpurilor de iluminat (veioze, lampadare) sau pe a decoraţiunilor (plante, lumânări, ghirlande luminoase, vaze, oglinda etc). Arhitecta Beatrice Marta de la Something we design te încurajează să cauți inspirație și să testezi noi idei. 

    Dacă nu vrei să testezi direct în apartamentul pe care îl dai în chirie, poţi realiza schiţa locuinţei într-un program online precum floorplanner.com şi să te joci acolo cu mobilierul virtual, până ajungi la cel mai bun rezultat.

    5. Înlocuieşte culorile demodate

    Gabriela Borlescu recomandă Hornbach sau alte magazine de bricolaj pentru materiale cu care să modernizezi într-un buget mic baia și bucătăria, principalele încăperi care „vând”. Dacă nu îţi permiţi să schimbi ceramica şi mobilierul, poţi cumpăra vopsea sau stickere care să schimbe culoarea elementelor de mari dimensiuni. Există chiar şi vopsea pentru gresie şi faianţă, ca să acoperi cu un strat alb sau pastelat plăcile în culori tari ce se purtau la începutul anilor 2000. 

    6. Alege mânere noi

    apartament chirie
    Înainte să dai în chirie, schimbă mânerele joacă cu unele mai moderne

    Un alt truc prin care schimbi rapid cum arată mobilierul e să înlocuiești toate mânerele clasice cu unele din piele, alamă sau metal. Caută un model contemporan la Zara Home, Ikea sau The Home. Orientează-te spre culori şi dimensiuni potrivite culorilor şi dimensiunilor mobilierului tău.

    7. Cumpără tacâmuri şi pahare noi

    Un lucru pe care e cazul să-l faci ori de câte ori vin chiriași noi în locuința pe care o închiriezi: cumpără veselă nouă. Arhitecta Katalin Csíki de la Studio 11 o pune în top trei pe lista priorităților. Profită de ocazie şi alege seturi cât mai simple, fără brizbrizuri, care să se preteze cât mai multor ocazii. Poţi găsi modele ieftine în Jumbo, ce oferă şi o gamă largă de produse pentru casă. 

    8. Adaugă accesorii

    chirie Bucuresti
    Înainte să dai în chirie, integrează accesorii, dar lasă loc şi pentru obiectele personale ale chiriaşilor

    „Pentru o reîmprospătare a spaţiului, se pot schimba şi/sau adăuga câteva acesorii, cum sunt husele decorative de pernă, poate o draperie, perdea sau cuvertură”, spune arhitecta Beatrice Marta de la Something we design. Aceste obiecte accentuează stilul amenajării şi dau mai mult farmec, ba chiar diferenţiază apartamentul de un showroom tern. Nu exagera. Chiriaşii vor dori să-şi expună propriile obiecte personale, propriile amintiri şi ar fi indicat să găsească suficient loc pentru se instala comod şi a-şi personaliza casa conform propriilor gusturi.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Cum reîmprospătezi o locuință înainte să o predai chiriașilor, de la var ...