ECO

Ce trebuie să știi despre programul „Rabla pentru electrocasnice”: cum funcționează și ce bani ți se dau

publicat pe 05 mai 2021

    Programul „Rabla pentru electrocasnice” a luat startul și vine cu câteva modificări importante pe care ar fi bine să le știi dacă te gândești, de exemplu, să îți schimbi vechea mașină de spălat cu una nouă. Și dacă nu apuci din prima tură un voucher, nu uita că ai mereu posibilitatea să reciclezi electronicele și electrocasnicele vechi.

    „Rabla pentru electrocasnice” a început pe 1 mai, cu o primă etapă, dedicată înscrierilor comercianților interesați să vândă electrocasnice prin acest program. Apoi, în a doua etapă, de pe 7 mai, persoanele fizice se pot înscrie pe platforma programului pentru a aplica pentru finanțare, a anunțat președintele AFM, Ștefan Toga pentru economica.net. Aici există o mențiune importantă: „Sistemul nu va fi primul venit primul servit. Organizarea va fi pe grupe de produse, din două în două săptămâni”, a spus Ștefan Toga.

    Ce e „Rabla pentru electrocasnice” 

    Iată ce e și cum funcționează acest program. „Rabla pentru electrocasnice” este – așa cum îi zice și numele – Programul național de înlocuire a echipamentelor electrocasnice, electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic. Pentru 2021, „Rabla pentru electrocasnice” are promis un buget-record de 75 de milioane lei, după cum a zis la începutul anului Ministrul Mediului, Tanczos Barna, ceea ce ar însemna că peste 50.000 de beneficiari își pot lua echipamente noi.

    Acest program este finanțat de către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), care se află în coordonarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor din România (MMAP). Scopul programului este stimularea schimbării echipamentelor electrocasnice și electronice vechi, mari consumatoare de energie, cu unele noi și mai eficiente.

    Cum funcționează și de la ce magazine poți să cumperi electrocasnice noi

    Programul funcționeză în felul următor: dacă vrei să îți schimb un aparar vechi cu unul nou, trebuie să intri pe site-ul AFM, acolo unde completezi o declarație pe proprie răspundere prin care te angajezi să predai un echipament uzat în schimbul unui voucher. Odată obținut voucherul ai la dispoziție maxim 15 zile ca să îl folosești la cumpărarea unui produs eligibil de la unul dintre magazinele validate în program. Nu uita că trebuie să păstrezi declarația un an de la utilizarea voucherului.

    Voucherul îl poți folosi în magazine precum eMAG, Altex, Flanco, Carrefour, Auchan sau Dedeman, acești comercianți fiind valabili în programul „Rabla pentru electrocasnice”, între cei 24 deja înscriși.

    Există și comercianți precum Auchan sau Cora care și-au început propriul program „Rabla pentru electrocasnice” și oferă vouchere cuprinse între 120 și 200 de lei ce pot fi folosite la cumpărarea unui produs electrocasnic nou, dacă dai unul vechi la schimb, dar care să aibă circuitul electric complet.

    Poți cumpăra offline, dar și online de la acești comercianți, voucherul nu poate depăși jumătate din valoarea produsului, este obligatoriu să cumperi echipamente noi, iar în cazul electrocasnicelor se stabilește o clasă minimă de eficiență energetică. Poți beneficia de mai multe vouchere, dar maxim un singur voucher pentru fiecare categorie.

    Sunt zece categorii de produse pentru care poți beneficia de vouchere cuprinse între 200 și 500 de lei. Pe lângă electrocasnice (aparate frigorifice sau de aer condiționat, aspiratoare, uscătoare, mașini de spălat rufe sau vase) programul include acum și vouchere pentru electronice: televizoare, laptopuri și tablete.

     „Rabla pentru electrocasnice” aduce etichete noi de eficiență energetică

    Poate cea mai importantă schimbare pentru „Rabla pentru electrocasnice” e legată de etichetele de eficiență energetică. În funcție de etichete depinde valoarea voucherului pe care îl primești ca să îți iei un electronic sau un electrocasnic nou.

    De la 1 ianuarie 2021 noile directive ale Uniunii Europene au impus schimbarea scării de măsurare a eficienței energetice actuale a echipamentelor electronice și electrocasnice. Înainte, scara eficienței era notată de la litera G – care însemna un echipament puțin eficient din punct de vedere energetic – până la A+++, care dădea nivelul superior de eficiență.

    Acum, noile valori pornesc de la A, care înseamnă eficiență maximă, și ajung treptat la G, care reprezintă eficiența minimă. În această reclasificare sunt vizate cinci grupe de aparate electrocasnice: mașinile de spălat vase, rufe și de uscat rufe. Apoi, frigiderele, inclusiv aparatele frigorifice pentru depozitarea vinului. De asemenea, lămpile, afișajele electronice, inclusiv televizoarele, monitoarele și afișajele digitale cu rol de semnalizare.

    Noile etichete conțin și un cod QR care, odată scanat cu camera telefonului mobil, te va trimite către Registrul European de Produse pentru Etichetare Energetică (EPREL), unde poți să găsești informații suplimentare despre produsul ales. Totodată, unii comercianți au început deja campanii de informare, ca să știi ce fel de produs cumperi.

    Dar, noua schimbare poate să creeze și confuzie. Pentru că, de exemplu, electronice care erau catalogate în clasele A sau A+ pot să fie acum trecute în etichete cu noile valori de clasă inferioară D, E, F sau G, cum se întâmplă cu această mașină de spălat. Așa că, dacă vrei să îți schimbi vechiul televizor cu unul nou și eficient din punct de vedere energetic, citește noua etichetă cu atenție.

    Vouchere mai mari în funcție de produs și eficiența lui

    A doua schimbare în cadrul programului „Rabla pentru electrocasnice” are legătură cu banii pe care îi primești raportați la noua clasă de eficiență energetică a produsului pe care vrei să-l înlocuiești. Cu cât discutăm de un consumator electric mai mare, cu atât sumele decontate de la stat sunt mai mari, începând cu noua clasă C. De asemenea, e important să știi că valoarea subvenționată de stat prin vouchere nu poate depăși 50% din prețul produsului pe care urmează să-l achiziționezi prin programul „Rabla pentru electrocasnice”.

    În acest sens, valorile voucherelor în funcție de noile etichete energetice sunt cuprinse între 200 și 500 de lei pentru zece categorii de produse: electrocasnice (aparate frigorifice sau de aer condiționat, aspiratoare, uscătoare, mașini de spălat rufe sau vase), dar și electronice precum televizoare, laptopuri și tablete.

    Iată valorile noilor vouchere potrivit proiectului de ordin guvernamental și câteva sugestii din partea noastră cu electronice și electrocasnice din noua clasă energetică A pe care le poți cumpăra prin programul „Rabla pentru electrocasnice”:

    • 300 lei pentru maşini de spălat rufe cu noua clasa energetică A;
    rabla electrocasnice 2021
    Masina de spalat haine Beko, clasa A, eMAG, 1.589 lei
    • 250 lei pentru maşini de spălat rufe cu noua clasa energetică B;
    • 200 lei pentru maşini de spălat rufe cu noua clasa energetică C;
    • 500 de lei pentru maşini de spălat rufe cu uscător cu noua clasă energetică A; Până acum nu erau prevăzute în programul „Rabla pentru electrocasnice”;
    masina spalat cu uscator Gorenje clasa A
    Mașină de spălat haine cu uscător Gorenje, Altex, 2.299 lei
    • 450 de lei pentru maşini de spălat rufe cu uscător cu noua clasă energetică B;
    • 400 de lei pentru maşini de spălat rufe cu uscător cu noua clasă energetică C;
    • 400 lei pentru maşini de spălat vase cu noua clasă energetică A;
    masina spalat vase Gorenje clasa A
    Mașină de spălat vase Gorenje, eMAG, 1.384 lei
    • 350 lei pentru maşini de spălat vase cu noua clasă energetică B;
    • 300 lei pentru maşini de spălat vase cu noua clasă energetică C;
    • 400 lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;
    Heiner aparat aer conditionat portabil
    Aparat de aer condiționat portabil Heinner, eMAG, 1.239 lei
    • 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu noua clasă energetică A; Aici există puține produse în ofertele comercianților. Majoritatea frigiderelor, de exemplu, cu eficiență energetică A+++ sunt trecute acum cu eticheta de eficiență energetică la litera F.
    frigider WHIRLPOOL clasa A
    Frigider cu două uși Whirpool, Altex, 3.599 lei
    • 350 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu noua clasă energetică B;
    • 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu noua clasă energetică C;
    • 400 lei pentru televizoare cu noua clasă energetică A; Și aici există puține produse în ofertele comercianților. Majoritatea televizoarelor, de exemplu, cu eficiență energetică A sunt trecute acum cu eticheta de eficiență energetică la litera F sau G.
    televizor samsung clasa A
    Televizor Samsung, eMAG, 2.299 lei
    • 350 lei pentru televizoare cu nouă clasă energetică B;
    • 300 lei pentru televizoare cu nouă clasă energetică C;
    • 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică A++;
    uscator de haine heinner
    Uscator de haine Heinner cu pompă de căldură, eMAG, 1.699 lei
    • 500 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică A+++;
    uscator de haine samsung clasa A+++
    Uscator de haine Samsung, clasa A+++, eMAG, 2.849 lei
    • 200 lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
    • 500 lei pentru laptopuri;
    • 300 lei pentru tablete.
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments