LIFE

Hotspot: 3 locuri dulci din București unde găsești deserturi cu gustul de altădată

publicat pe 06 mart. 2023

    Deserturile cu gustul de altădată nu se uită. Fie că vorbim de prăjiturile copilăriei sau de deserturi ale unei perioade trecute, ți-am pregătit o selecție de locuri unde găsești gustul de altădată în cel puțin o prăjitură, în București.

    În seria locuri dulci din București îți spunem despre locurile unde poți să mergi să mănânci deserturi extrem de apreciate, inedite, mai puțin întâlnite sau cu adevărat populare.

    1. Deserturi cu gustul de altădată, la Cofetăria Capșa

    Dacă vine vorba de locuri dulci din București care au conturat istoria deserturilor atunci unul dintre localurile reprezentative este Cofetăria Capșa. Celebrul local de pe Calea Victoriei a fost deschis de frații Capșa, Anton și Vasile, în 1852. Însă Grigore Capșa este cel care aduce renumele cofetăriei.

    Grigore a plecat în 1866 la Paris, acolo unde s-a specializat la firma „Boissier”, a maestrului cofetar și patiser Bélissaire Boissier. Totodată, Grigore aduce în România, pe lângă tehnică, aerul și rafinamentul franțuzesc caracteristice firmei unde a studiat. Pe pe 23 aprilie 1868 deschide firma „La doi frați, Constantin și Grigore Capșa”, fiind un succes instant.

    Până la Capșa, în cofetăriile vremii se găseau baclavale, sarailii, cataifuri, pricomigdale, caramele sau rahat. La cofetăria fraților Capșa se găseau specialități nemaiîntâlnite, „produse de cofetărie și variate bomboane prezentate în cutii luxoase, cu ornamentații și litere aurite, comandate direct de la Paris”, scria George Potra, în „Din Bucureștii de ieri”.

    Una dintre creațiile pentru care Cofetăria Capșa a fost recunoscută a fost prăjitura Joffre. Un gust de altădată care tronează până în prezent. În 1920, atunci când mareșalul francez Joseph Jacques Césaire Joffre urma să vină la București la invitaţia Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, Grigore Capșa a fost desemnat responsabil de masa invitatului.

    Nu a reușit să găsească o rețetă potrivită pentru desert așa că a inventat una. Anume o prăjitură de ciocolată a cărei formă cilindrică o sugera pe cea a caschetelor militare franceze. Astfel a luat naștere prăjitura Joffre, realizată din unt, zahăr, ouă, făină, arome şi cacao de cea mai bună calitate, toate îmbrăcate într-o delicioasă glazură de ciocolată.

    În prezent, Cofetăria Capșa vinde acest desert și sub formă de tort.

    2. Prăjitură București cu gustul de altădată: Zexe Braserie

    Zexe Braserie, local aflat pe Bulevardul Aviatorilor 65, este unul dintre locurile dulci din București care readuc în prezent gustul de altădată prin rețete de prăjituri uitate sau revizitate.

    Ana Consulea, chef cofetar și fondatoarea Zexe Braserie, s-a folosit de toată experiența acumulată la Școala de Cofetari din Montbeliard pentru a transforma în realitate această idee. Ana a luat rețete vechi de prăjituri din cărțile românești de bucate din secolul al XIX-lea și le-a adus în prezent cu ajutorul tehnicilor și ingredientelor de cofetărie actuale.

    Totodată, după o lungă cercetare a istoriei cofetăriei românești, Ana Consulea a reușit să pună în vitrina Zexe Braserie prăjituri românești uitate, cum ar fi Tache Ionescu, Carmen Sylva, George Enescu și Regina Maria. Prăjiturile perioadei comuniste, precum profiterol sau cremșnit, chiar și prăjitura Carpați, fac parte din oferta generoasă a braseriei.

    Întreaga gamă de prăjituri și deserturi cu gustul de altădată readuse în actualitate poate fi consultată aici.

    3. Deserturi gustul de altădată, la Patiseria Piața Amzei – Comteia

    Când te saturi de prea mult dulce, merge și un preparat sărat. Așa că facem un mic ocol de la recomandările noastre obișnuite și îți spunem de data asta de Patiseria Piața Amzei – Comteia. Locul unde găsești prăjituri dulci, dar și sărate, o mică patiserie de cartier recunoscută pentru cele mai bune merdenele din București.

    Patiseria Piața Amzei – Comteia, care are și o parte de magazin mixt, a fost fondată în 1985, fiind o afacere de familie care a implementat propriile rețete de prăjituri și deserturi.

    Patiseria încă are în ofertă, pe lângă merdenele, mai multe opțiuni de desert cu gust de altădată: prăjitură cu mere, cozonac, polonezi cu nucă, chec, corn glazurat, cremșnit, cornulețe cu diverse umpluturi sau plăcintă cu ciocolată.

    Merdenelele și preparatele dulci de aici merită încercate pentru gustul de altădată, ca o reîntoarcere în timp atunci când toată bucuria stătea în gust și în moment.

    Încearcă-le și spune-ne părerea ta. Seria de locuri dulci din București continuă și cu alte recomandări.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments