Ce trebuie să știi despre placarea pereților cu lambriu: cât costă metrul de lambriu, materiale și montaj
publicat pe 11 mai 2021Poți schimba complet aspectul locuinței tale dacă alegi placarea pereților cu lambriu. Acest element decorativ prin care îți „îmbraci” pereții – interiori sau exteriori – e întâlnit mai ales în amenajările scandinave și contemporane.
Lambriurile nu se vor demoda niciodată, iar căldura lemnului poate transforma total o încăpere, fie că vorbim de living, dormitor sau chiar baie.
Lambriurile din lemn sunt lamele care se montează între ele prin sistemul uluc şi lamba, similar montării parchetului. Poți alege să le fixezi în locul lavabilei sau a decorativei de exterior. Structura lambriului constă în asamblarea unor şipci în cadre, ce acoperă parţial sau total pereţii.
Dacă ești tentată să apelezi la această soluție și nu știi prea multe despre subiect, am stat de vorbă cu echipa Enipau, companie specializată în lemn, pentru a afla toate informațiile necesare pentru tine.
Ce tipuri de lambriu există
Paul și Raul Sevan, proprietarii companiei Enipau, spun că lambriul în sine reprezintă un material. Acesta poate fi de trei tipuri: din lemn masiv, MDF sau PVC. Poți cumpăra lambriurile de la orice producător sau comerciant local și ar fi bine ca acesta să-ți asigure toate materialele necesare instalării.
Lambriul din lemn
Lambriurile din lemn reprezintă cea mai bună variantă atunci când vrei că creezi o atmosferă prietenoasă la tine acasă, indiferent de stilul de design interior pe care-l abordezi. Se pot folosi diferite tipuri de lemn (nuc, molid, stejar etc.), sunt rafinate, rezistă foarte bine, motiv pentru care și prețul acestora este ridicat.
Raul spune că în funcție de grosimea lambriului, calitatea lambriului sau dacă acesta este tratat sau nu, metrul pătrat variază între 44 și 85 de lei. „Nodurile unui lemn sunt un indiciu clar al calităţii acestora. Unele lambriuri din lemn sunt gata finisate, pe când cele brute au nevoie de finisaje (lac, grund, vopsea)”, spune el.
Un trend în Europa care a început să prindă și la noi este dat de lambriurile antichizate. Cei de la Enipau, care produc astfel de piese antichizate, spun că în acest caz, fibrele colorate, nodurile sau crăpăturile unui lemn natural devin piesa de rezistență în procesul de antichizare, pentru că acestea vor oferi acel design unic și plăcut vizual. Poți alege, cu ajutorul unui paletar de culori, orice nuanță dorită, iar prețurile sunt între 100 și 180 de lei pe metru pătrat.
Placarea pereților cu lambriu din MDF
MDF-ul (Medium Density Fierboard) se aseamănă cu lemnul la rezistență, dar este mai puțin costisitor, iar metrul pătrat poate începe de la 14 lei. Se lucrează ușor cu acest material și una dintre calități este rezistența lui la umiditate. Poate fi și vopsit în orice culoare dorești, însă, partea proastă este că din cauza unei rezistențe mecanice scăzute, vopseaua poate sări de pe el.
Lambriul din PVC
PVC-ul este un material al cărui preț variază în funcție de model, lungime sau de cât de bine imită lemnul, între 5 și 50 de lei metrul pătrat, motiv pentru care este des ales de către cumpărători. Lambriul din PVC este accesibil și ușor de montat, are o rezistență bună la umezeală, este ecologic și poate fi refolosit. Iar suprafața pe care alegi să-l aplici nu necesită modificări speciale.
Avantaje și lucruri de care să ții cont în placarea pereților cu lambriu
În ceea ce privește avantajele acestei inițiative, Paul enumeră câteva dintre ele:
- izolare termică adăugată;
- izolare fonică;
- rezistență în timp a culorii (lavabila se pătează);
- estetic – arhitectură aparte a casei;
- trend în creştere.
Înainte de a te apuca de treabă este bine să ții cont de o serie de factori, începând de la calitatea lambriului:
- calitatea A – lemnul nu prezintă noduri;
- calitatea B – pot exista mici noduri;
- calitatea C – lambriu cu noduri;
- calitatea D – lambriul are noduri, dar și alte defecte.
Alte elemente pe care ar fi bine să le iei în considerare:
- suportul și lambriul – trebuie tratate corespunzător ca să reziste la factorii externi, dăunători care atacă lemnul;
- impregnare cu lazură pe bază de ceară cu apă;
- peretele sa fie drept, fără denivelări;
- izolaţie corect executată – perete tratat pentru umiditate și mucegai.
Antreprenorul spune că tencuiala e obligatorie înainte de a monta lambriurile, în timp ce lavabila nu este neaparat necesară. „Tratarea pereţilor pentru mucegai și hidroizolarea lor permite montarea uşoară şi durata de viaţă crescută, lipsită de riscuri”, spune el.
Placarea pereților cu lambriu: cum procedezi mai exact
Întreaga operațiune, așa cum susțin frații Sevan, începe de la achiziționarea materialelor corespunzătoare – lambriu, suport și șuruburi pentru lemn. Echipa Enipau recomandă ca lambriul să nu fie montat în cazul în care nu este impregnat cu o culoare dorită sau nu este tratat corespunzător. În cazul în care toate aceste sunt ok, pașii sunt următorii:
- pe peretele (drept) pregătit pentru placare se aplică suportul, adică șipcile tratate. Acestea trebuie așezate la distanță de 40-50 de centimetri una de alta și trebuie să fie perfect orizontale, lucru pe care trebuie să-l verifici cu ajutorul bolobocului.
- lambriul vine pus peste șipci, în poziție verticală (folosește iar nivela pentru a te asigura), de la exterior la interior.
- lambriul se prinde cu şuruburile pentru prindere ascunsă (şuruburi care nu sunt expuse).
- creează spațiu pentru prize și întrerupătoare cu ajutorul unei freze metalice.
Odată instalat, e bine să ai grijă de el, la fel cum faci pentru orice alte structuri din casa ta. „Lambriul din molid se îngrijeşte cu orice soluție cu care obişnuieşti să lustruieşti mobila din lemn masiv, dacă aceasta a fost tratată şi vopsită la instalare”, recomandă specialiștii.
Unelte de care ai nevoie pentru placarea pereților:
- maşina de filetat;
- boloboc (nivelă);
- fierăstrău electric (pentru decuparea sau tăierea pe lungime);
- pistol cu capse;
- ruletă.
Comparație: cât costă metrul de lambriu de pus în casă din PVC vs rășinoase
Cea mai bună variantă atunci când vine vorba de alegerea lambriului pentru casă depinde, așadar, de mai mulți factori. Adevărul este însă că factorul decisiv este prețul acestuia ori, în cel mai bun caz, raportul calitate preț.
Sigur, lemnul este o opțiune mai rezistentă și mai atractivă din punct de vedere estetic, dar nu este potrivită pentru un buget mic. Iar PVC-ul este un tip de lambriu mai prietenos cu buzunarul, dar este un material inferior calitativ și estetic lemnului. Există însă soluții de mijloc, în cazul ambelor variante.
Poți găsi lambriu din lemn la un preț rezonabil, la fel cum poți găsi și un tip de PVC calitativ, care să te mulțumească și să reziste pe termen lung.
Am ales să facem o comparație între două dintre cele mai mari magazine de retail cu materiale de construcții și produse pentru amenajări interioare, Hornbach și Dedeman, pentru a vedea cât costă metrul de lambriu de pus în casă, fie că este folosit pe partea de exterior, fie în interior. Am folosit ca referință magazinele online ale acestora, dar te rugăm să ai în vedere faptul că în magazinele fizice paleta de opțiuni este mai amplă. În plus, acolo le poți admira și poți lua cea mai potrivită decizie odată ce simți materialul.
Cât costă metrul de lambriu de pus în casă din PVC
Opțiunile pentru lambriu din PVC și MDF sunt mult mai numeroase decât variantele de lambriu din rășinoase în oferta ambelor magazine. Modelele de lambriu din PVC și MDF sunt, de altfel, și cele mai ieftine. Acestea vin în modele variate, sunt rezistente la umezeală, fiind potrivite în baie, bucătărie, dar și afară, iar materialul nu trebuie tratat. În plus, sunt ușor de aplicat.
Dacă ești curios să afli cât costă metrul de lambriu de pus pe perete fără să pierzi timpul pe site-urile magazinelor online ori vrei să fii scutit de o vizită în magazinul fizic, află că la Hornbach prețurile pe metru pătrat din magazinul online ale modelului de lambriu de interior din PVC pornesc de la 18,40 RON.
Cel mai scump tip de lambriu de interior ajunge la suma de 32 RON și este tot din PVC. Pentru exterior, prețurile pornesc tot de la 18,40 RON pentru un metru pătrat de lambriu din PVC și ajung până la 56,90 RON pentru modelul Vox Sageac Infratop SV-07, care poate fi montat pe terase, foișoare, acoperișuri de garaj sau folosit în construcția caselor mobile.
La Dedeman, un metru pătrat din cel mai ieftin lambriu de interior din PVC costă 17,90 RON, iar suma medie ajunge la 33, 90 RON, iar cel mai scump model de lambriu de pus în casă, dar care poate fi folosit și la exterior costă 57,50 RON – același model regăsit și în oferta Hornbach, Vox Sageac Infratop SV-07.
Comparație: cât costă metrul de lambriu de pus în casă din rășinoase
În oferta online a magazinului Hornbach, prețurile pentru lambriu din rășinoase începe de la 48,90 RON, ajungând până la suma de 114 RON. Prețul mediu se învârte în jurul sumei de 60 RON.
În oferta retailerului Dedeman prețurile pentru lambriurile din rășinoase începe de la 47,90 RON, culminând la suma de 211,50 RON. Suma medie, în acest caz, este cuprinsă între 60 și 80 de RON.
În cazul lambriului din lemn prețul este majorat și de accesorii, mai scumpe decât cele folosite în montarea lambriului din PVC sau MDF și, bineînțeles, de produsele de tratare, cu atât mai mult în cazul în care vei folosi lambriul din lemn la exterior sau într-o cameră cu multă umezeală, cum ar fi baia.
Produsele din acest articol au fost selectate de echipa lovedeco.ro în mod independent, iar prețurile afișate sunt valabile la data publicării.
-
Plante
8 pași pentru plantarea corectă a bambusului în ghiveci
De la tipul de ghiveci, la tipul de sol și la modul de fertilizare, toate contează.
-
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Soluție de curățare a filtrelor de hotă cu bicarbonat. Cum faci asta singur, rapid și în siguranță
Se prepară simplu, iar efectul de curățare este garantat.