Curte

Tot ce trebuie să știi dacă vrei să-ți instalezi o piscină îngropată în curtea casei

    Sursă de răcoare pe timp de caniculă, oază de relaxare după o zi lungă și loc de joacă pentru copii, o piscină îngropată poate veni la pachet multe beneficii. Și dacă te-ai hotărât să-ți instalezi și tu una în curtea casei, iată tot ce trebuie să știi, de la procesul de construcție, la costuri și îngrijire.

    Cine nu a visat măcar o dată să locuiască într-o casă cu piscină privată? Pentru unii s-ar putea să rămână la stadiul de vis, dar dacă ai noroc să fii proprietarul unei case cu o curte generoasă, ideea pare un pic mai tangibilă. Dacă ai un teren suficient de spațios să-ți instalezi o piscină îngropată și ai strâns și ceva bani pentru a duce planul la bun sfârșit, uite care sunt pașii de urmat.

    Înainte de toate, obține autorizația de construcție

    Ca și în cazul în care, să zicem, ți-ai dori să construiești o terasă din lemn pe terenul tău, dacă vrei o piscină îngropată și locuiești într-o zonă rezidențială, ai nevoie de o autorizație de construcție. Aceasta este eliberată de autoritățile locale pe baza unui dosar care trebuie să conțină un certificat de urbanism (pe care îl obții de la primărie), dovada de proprietate asupra terenului, avizele și acordurile legale necesare stabilite prin certificatul de urbanism, proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții și dovada privind achitarea taxelor legale. Așadar, primul pas este să depui o cerere pentru a obține certificatul de urbanism, după care poți alcătui dosarul.

    Alege tipul de piscină îngropată potrivit pentru tine

    În funcție de materialul din care e făcută structura, există patru tipuri de piscine îngropate, spune Răzvan Olaru, inginer și specialist la Hydro&Spa.

    piscina ingropata fibra de sticla dedeman
    Piscină îngropată din fibră de sticlă Creta și sistem complet de accesorii, Dedeman, 37.438 lei

    Piscina îngropată din fibră de sticlă este practic o cuvă gata făcută care se instalează în terenul săpat. Faptul că totul este dintr-o bucată simplifică procesul de montare și instalare, explică Răzvan. Asta înseamnă și un timp mai scurt de montare față de alte tipuri de piscine, de aproximativ trei săptămâni. Un alt avantaj este faptul e mai ușor de întreținut, iar procesul de tratare a apei este și el mai simplu. În ceea ce privește dezavantajele, Răzvan menționează că fibra de sticlă se decolorează în timp, din cauza tratamentelor pentru apă sau de la expunerea la razele UV. Și costurile sunt mai mari decât în cazul altor piscine, pentru o cuvă de 9 metri lungime și 3,70 metri lățime, cu o înălțime de 1,50 metri, vei plăti aproximativ 50.000 lei la Hydro&Spa. Astfel de piscine sunt disponibile și în marile magazine de bricolaj.

    piscina polistiren hornbach
    Piscină polistiren Plus P25 6 metri x 3 metri, adâncime de 1,5 metri, Hornbach, 16.999 lei

    O altă opțiune este piscina construită din blocuri și cofraje de polistiren. Este una dintre opțiunile cele mai prietenoase cu bugetul și datorită costului de producție, dar și datorită faptului că polistirenul este un bun termoizolant. Asta înseamnă că nu va fi nevoie să folosești sistemul de încălzire a apei foarte mult, precizează inginerul. Un alt avantaj este procesul de montare care îți permite să personalizezi după bunul plac lungimea și lățimea piscinei. Timpul de montare e asemănător ca în cazul piscinei din fibră de sticlă – aproximativ trei săptămâni. Prețul pentru un kit prefabricat de opt metri lungime și patru metri lățime, cu o înălțime de 1,20 metri este de aproximativ 7.200 lei la Hydro&Spa. Printre dezavantaje se numără o rezistență redusă în timp, dar și lipsa opțiunilor de personalizare a formei piscinei.

    piscina structura metalica
    Piscină cu structură metalică – set panouri oțel 8 metri x 4 metri, cu înălțime de 1,4 metri, Hydro & Spa, 57.618,17 lei

    Al treilea tip de piscină îngropată vine cu structură metalică rezistentă. Principalul avantaj al structurii metalice este că îți permite să personalizezi forma piscinei dacă, de exemplu, îți dorești una cu margini ovale. Se instalează rapid, iar un kit prefabricat pentru o piscină de opt metri lungime și patru metri lățime, cu o înălțime de 1,4 metri costă 57.618 lei la Hydro&Spa. Dezavantajul principal este că placa de beton pentru suportul piscinei trebuie să fie mai mare decât dimensiunile piscinei în sine, atenționează Răzvan Olaru.

    Piscina îngropată din beton este probabil cea mai cunoscută, dar și cea mai complexă ca proces de construire. Prețul și timpul de realizare diferă de la proiect la proiect, în funcție de complexitate, însă ca idee, totul poate dura între trei și șase luni, spune inginerul. Avantajul la o astfel de piscină e că îți oferă mai multă libertate în personalizarea formei sale, dar și în ceea ce privește finisajele. Poți alege mozaic, gresie porțelanată sau chiar liner PVC. Printre dezavantaje sunt costurile ridicate de instalare și întreținere, pe lângă faptul că durează mult tot procesul. Din cauza porozității, betonul poate favoriza dezvoltarea algelor și poate duce la un dezechilibru al pH-ului apei.

    Procesul de construcție: care sunt etapele și cam cât timp vei avea șantierul în curte

    După ce ai ales un loc în care să amplasezi piscina și te-ai consultat și cu echipa de construcție, urmează șantierul. Dacă alegi să comanzi un kit cum e cel de la Hydro&Spa, va trebui să găsești o echipă separată care să se ocupe de construcție și tot procesul, ceea ce înseamnă că te va costa în plus și manopera.

    Prima etapă este excavarea terenului, care durează cam o zi și este un pas necesar indiferent de tipul de piscină pe care l-ai ales. „Costul de excavare pornește de la 150-200 lei pe oră, la care se adaugă costul de aproximativ 250 lei pe metru cub de debarasare a pământului”, explică Răzvan Olaru. Urmează apoi și o nivelare a terenului, care adaugă un cost de aproximativ 300 euro, în funcție de dimensiunile piscinei.

    În funcție de ce tip de piscină ai ales, după toate astea urmează fie montarea structurii de oțel sau a blocurilor de polistiren, fie turnarea și distribuția betonului. „Costul de instalare și de montare a unei piscine este de aproximativ 250 euro pe metru pătrat”, spune inginerul.  Iar după montare, urmează finisarea, ultima etapă din procesul de construcție.

    Echipamente și instalații necesare

    Pe lângă partea de construcție a piscinei, vei avea nevoie și de instalații de filtrare și recirculare a apei. Echipamentele neapărat necesare sunt circuitul hidraulic și mecanismele de filtrare, a apei. „Un echipament de filtrare poate porni de la 756 lei și poate ajunge până la 3288 lei”, precizează Răzvan Olaru. Iar circuitul hidraulic, care include pompă, skimmer, duze de refulare, duză de aspirație și sifon, ajunge undeva la aproximativ 2500 – 3000 lei. Există și kituri care includ toate aceste componente în costul total. Dacă bugetul îți permite, poți adăuga și accesorii opționale, cum ar fi un sistem de încălzire a apei, ca să te asiguri că poți face baie confortabil oricând.

    Cum îngrijești o piscină îngropată

    După ce ai terminat cu toate cele de mai sus, ca să poți înota în siguranță în piscină, e recomandat să adaugi un sistem de tratare a apei. Sunt mai multe opțiuni, printre care electroliza cu sare, hidroliză, ionizare sau sterilizare UV. Un sistem de tratare automată poate ajunge la 8000 lei.

    Sau poți merge pe metoda clasică, adică tratarea apei cu clor. „Pentru o apă curată și sănătoasă, nivelul de clor liber trebuie să fie între 0,5 și 1,5 miligrame la litru pentru bazinele descoperite”, atenționează specialistul Hydro&Spa. Dar ca să folosești corect un tratament cu clor trebuie să testezi înainte nivelul pH-ului – de obicei, găsești instrucțiunile de utilizare pe ambalajul produsului. Și după ce te-ai asigurat că apa e tratată corect, te poți bălăci în voie.

    Cât despre mentenanță, trebuie să cureți periodic finisajele piscinei, căci calcarul din apă se va depune pe ele. Apa trebuie curățată săptămânal cu o plasă pentru frunze și insecte. Când nu folosești piscina, în sezonul rece adică, e indicat să o golești și să o acoperi cu o prelată.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Tot ce trebuie să știi dacă vrei să-ți instalezi o piscină îngropată în...