Apartamente cu 2 camere

Mult auriu și gri în apartamentul de două camere al unui programator, după o investiție de 15.000 euro

publicat pe 14 mai 2025

    Un programator de 30 de ani a apelat la serviciile unui designer de interior pentru a-și mobila și decora locuința, un apartament în Timișoara, nou construit, cu o suprafață de 48 de metri pătrați. Tânărul își dorea un interior funcțional, fără decorațiuni excesive și care să integreze neapărat, un birou, pentru că lucrează ocazional de acasă. Amenajarea, coordonată de designerul de interior Vanessa Săndulianu de la ESA Design, a durat în jur de șapte luni (concept, plus implementare) și a presupus o investiție de 15.000 euro.

    Apartamentul din Timișoara are o suprafață utilă de 48 de metri pătrați. Este alcătuit din hol, bucătărie, living, dormitor și baie. Compartimentarea este semidecomandată, cu trecere prin sufragerie. Locuința a fost preluată la alb, iar una dintre cerințele beneficiarului a fost ca amenajarea să fie conturată în jurul finisajelor alese de dezvoltator.

    „Beneficiarul și-a dorit un interior aerisit, cu depozitări care să nu atragă prea mult atenția și neapărat o zonă de birou, căci lucrează ocazional de acasă. Am mai avut de integrat o canapea extensibilă în living, masă de patru persoane în bucătărie și mașină de spălat vase slim. În rest, culori deschise, design minimalist, fără decorațiuni în exces”, povestește designerul Vanessa Săndulianu. „Nu am intervenit asupra instalației electrice, iar asta a însemnat o provocare. Dar am propus folosirea de șine cu spoturi pentru a avea un iluminat uniform și de efect în tot apartamentul. Inclusiv în bucătărie, unde am conectat iluminatul mesei cu cel al bucătăriei”.

    Depozitare eficientă, linii rotunjite și o cromatică unitară 

    La intrarea în apartament se află un mic hol conectat de living printr-un ansamblu de mobilier format din oglindă, sertare și dulap pentru haine și pantofi. În dreapta este amplasată ușa spre bucătărie. Aici, designerul a creat zona de luat masa, echipată cu scaune din lemn care se integrează armonios prin forma și textura lor. Masa are un capăt curbat, iar suportul din lemn este conceput pentru a nu incomoda șezutul pe scaun. Fronturile mobilierului pe comandă sunt realizate din MDF vopsit și PAL melaminat, accesorizate cu detalii aurii care adaugă un vibe elegant. Șina neagră cu spoturi este configurată pentru a ilumina și masa, iar pendulele cilindrice completează atmosfera zonei de dining.

    Livingul este o încăpere cu roluri multiple. În primul rând, funcționează ca zonă de relaxare, dar și ca spațiu de lucru, prin amplasarea biroului de lângă fereastră. Canapeaua extensibilă este o soluție practică pentru momentele în care ar putea fi nevoie de un pat în plus. Din punct de vedere estetic, predomină culorile deschise, iar textura de lemn aduce un plus de căldură.

    Vanessa a folosit accente de gri și negru pentru a da amenajării un aer masculin și echilibrat. Detaliile aurii, discrete și bine plasate sunt elemente care se reiau în tot apartamentul, inclusiv în living. Spațiul este completat cu un tablou texturat realizat pe comandă și cu unul abstract, iar banda LED integrată în zona televizorului transformă acest element într-un punct focal.

    Dormitorul se încadrează ca estetică și culori cu tematica generală a proiectului. Și aici, designerul a încercat să echilibreze funcționalitatea cu partea de design, integrând spații de depozitare care să nu încarce vizual, prea mult. Un element recurent în amenajarea apartamentului este forma curbată, aplicată pe peretele de accent din living și dormitor. Acesta creează un dialog vizual între liniile clare și fluide din întregul spațiu. Patul boxspring are o textură identică cu cea a draperiilor din catifea. Dulapul cu uși din oglindă fumurie, accentele aurii și liniile negre definite completează amenajarea printr-o notă sofisticată.

    Resurse: partea de iluminat, inclusiv șinele cu spoturi Maytoni, a fost achiziționat de la Integral Casa. Obiectele sanitare sunt de la Melth Design, iar lavoarul din baie este de la Ego Interiors. Cea mai scumpă piesă de mobilier, folosită în amenajare este colțarul de la Mobila Dalin care a costat 7.000 lei. Scaunele tapițate sunt de la Intermobili. Pentru mobilierul realizat pe comandă, designerul Vanessa Săndulianu a colaborat cu firma Ahlas Design din Timișoara. Bugetul proiectului a fost de 15.000 euro.

    Tips&tricks pentru amenajare de la Vanessa Săndulianu

    • Când achiziționezi un apartament cu finisaje de la dezvoltator, pentru a schimba vibe-ul monoton al băii, optează pentru o oglindă și un lavoar cu mască, diferite față de cele standard. Astfel vei obține un aspect personalizat care va transforma complet baia.
    • Lumina este un element foarte important într-o amenajare, iar atunci când nu poți face modificări în plan electric, folosește șine cu spoturi. Acestea pot forma diferite configurații pe tavan sau  perete și îți permit să alegi diferite tipuri de iluminare în funcție de efectul dorit.
    • Pentru un plus de eleganță, optează pentru oglindă fumurie în locul celei clasice.
    • Pentru a economisi spațiu într-o baie, alege un lavoar freestanding.
    • Într-o bucătărie mică, pentru a facilita circulația și a crea un spațiu practic, alege o masă cu colțuri rotunjite.