De la specialiști

Masca de protecție: din ce materiale poți face una acasă și cum o dezinfectezi

publicat pe 06 mai 2020

    După 15 mai, de când restricțiile impuse din cauza crizei Covid-19 se relaxează și putem ieși din casă fără declarație pe proprie răspundere, e obligatorie purtarea măștii în spații închise și în transportul în comun. Cum îți poți face o mască de protecție acasă, dacă nu găsești în comerț? Îți explicăm pe îndelete.

    La începutul crizei de COVID-19, medicii au rămas rapid fără măști de protecție. Așa că un studiu publicat de Școala de Medicină a Universității Stanford a încercat să afle ce alternative există. Materialele casnice precum sacul de aspirator, eșarfe, haine din bumbac sau mătase s-au dovedit a fi utile în confecționarea unor măști cu eficiență asemănătoare celor chirurgicale.

    Din moment ce inclusiv acum, la două luni de la începutul carantinei, nu găsești măști în toate farmaciile, iar prețurile nu sunt întotdeauna prietenoase, cel mai la îndemână ar fi să îți faci una acasă. Cum folosești sacul de aspirator sau mâneca vreunei bluze din bumbac? Explică o farmacistă și un profesor de la Facultatea de Fizică din Iași.

    Materiale eficiente pentru o o mască de protecție 

    masca de protectie masti protectie
    Măștile din bumbac sau șervețele sunt ușor de făcut.

    Pânză și bumbac

    Anca Barba, farmacista de la care am aflat cu ce substanțe și produse dezinfectăm corect suprafețele și obiectele din casă, este de părere că cele mai bune materiale la îndemână cu care poți să îți faci o mască de față sunt bumbacul și pânza. „Ce se dorește de la o mască e să permită respirația și să nu fie prea subțire cât să permită trecerea totală a particulelor de lichide. Totodată trebuie să fie și economică”, spune farmacista.

    Profesorul Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, care a testat mai multe tipuri de materiale de prin casă cu care ne putem face măști, confirmă că bumbacul și pânza pot să oprească particulele de 0,3 micrometri, adică cele rezultate din respirație sau din strănut, care pot conține și virusul.

    Șervețele de bucătărie

    A constatat că până și banalele șervețele de bucătărie pot să reprezinte o soluție de avarie dacă nu avem la dispoziție o mască chirurgicală. „Hârtia de tip rolă/prosop de bucătărie are, cu un singur strat, o eficiență de reținere a particulelor de 0,3 micrometri de 50% până la 60%. Cu două straturi eficiența este de 70%, iar trei straturi spre 80%. O mască chirurgicală din punct de vedere al reținerii particulelor de 0,3 micrometri are o eficiență de 90%”, explică profesorul.

    Ca să îți faci o mască din șervețele de bucătărie, profesorul Gurlui spune că le poți decupa corespunzător în jurul feței și le prinzi cu o eșarfă în jurul capului sau mergi pe varianta confecționării unei măști după modelul celei chirurgicale, cu elastice pe care le prinzi în jurul urechilor. Singurul inconvenient ar fi că respirația poate să fie dificilă cu cât numărul straturilor este mai mare. „Contează foarte mult textura materialului”, evidențiază Gurlui.

    Filtre pentru aspirator

    Filtrele pentru aspirator, cele din celofibră laminată, oferă un randament de 90%, iar costurile sunt mici dacă faci o mască dintr-un astfel de material. „Se decupează filtrul în jurul gurii și se poate prinde cu elastice în jurul urechilor. Alte persoane folosesc materiale pe care le găsesc în case, precum o eșarfă, în care pun filtrul de aspirator. Sunt materiale pe care le procurăm simplu, sunt ieftine. Doi lei maximum ar rezulta prețul per mască. Ceea ce e mult mai bine ținând seama de prețurile actuale”, explică profesorul.

    Nu folosi o mască de protecție din materiale sintetice

    mascaprotectiemastimanusi
    Așa cum avertizează și comercianții, măștile din materiale sintetice nu protejează împotriva transmiterii virusului.

    Măștile fashion care au apărut pe piață, unele confecționate din materiale sintetice cum ar fi poliester și elastan, nu sunt cele mai eficiente. Anca Barbă nu recomandă purtarea lor pe perioade mari de timp. „Depinde foarte mult cât o porți. E ok dacă mergi până la magazinul de la colț și înapoi acasă, dar să o ții toată ziua nu e bine pentru respirație”, crede ea.

    De aceeași părere e și Silviu Gurlui, care a constatat că eficiența acestor materiale în stoparea particulelor care pot conține virusul este mult mai mică decât în cazul materialelor textile. „Materialele sintetice nu sunt recomandate, eficiența lor este foarte mică. Undeva de la 5% până 10%”, spune el.

    Cum dezinfectezi corect masca de protecție

    Studiul Școlii de Medicină a Universității Stanford spune că masca poate fi decontaminată dacă e trecută printr-un vapor de apă caldă. Eficiența de filtrare a particulelor periculoase rămâne undeva la 94% și masca poate să fie reutilizată.

    „Cea mai potrivită metodă este folosirea unui jet de abur, de exemplu de la un fier de călcat, îndreptat spre material, iar materialul să fie așezat pe un prosop. Jetul de abur va străpunge materialul măștii și va depune particulele din mască pe acel prosop. Iar prosopul poate fi apoi spălat ca acești compuși să fie îndepărtați”, explică profesorul.

    În schimb, nu recomandă să apelezi la metoda asta de mai mult de două sau trei ori. „După aceste procese, de încălzire sau de fierbere, este posibil ca proprietățile fizice de reținere a particulelor să fie mult reduse”, subliniază Gurlui.

    Nu uita de spălatul pe mâini și de mănuși

    Dincolo de purtarea corectă a măștii, care trebuie să îți acopere nasul și gura și să fie fixată după urechi, e esențial să menții o igienă a mâinilor, în condițiile în care un studiu arată că o persoană își atinge fața cu mâinile de 23 de ori pe oră. „De asta se recomandă ca atunci când dai masca jos să o apuci de elasticele pe care le pui după urechi, ca să nu pui mâna la gură, nas, ochi. Dacă faci asta te expui unui risc și există o șansă să o fi purtat degeaba”, explică Anca.

    Apoi, profesorul Silviu Gurlui recomadă să faci un obicei și din purtarea mănușilor. „Transferul virusului de la o suprafață la o persoană este mare, dar este redus dacă purtăm mănuși. Trebuie să ne protejăm pe noi ca să îi protejăm pe ceilalți. Purtarea mănușilor face ca răspândirea coronavirusului să se facă mai greu”, evidențiază el.

    Recomandă mănușile din latex care nu își pierd eficiența nici după ce au fost întinse în repetate rânduri. „Cele mai bune mănuși sunt cele din cauciuc natural, din latex. Prezintă un grad de siguranță de 97%. Prin folosirea lor repetată, adică prin întinderea lor până la patru ori, gradul de securitate este încă mare, undeva pe la 95-96%”, crede specialistul.

    Nu uita că prin purtarea măștii, fie ea chirurgicală, fie confecționată din materialele pe care ai în casă, dar și prin igiena mâinilor și distanțarea socială, nu doar că te ajuți pe tine să rămâi sănătos, ci îi protejezi contra COVID-19 și pe cei din jurul tău.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments