LIFE

Locuri puțin cunoscute din România unde să faci plajă când nu vrei să mergi la mare

    Litoralul românesc în zilele de vară este un pariu greu de dus pentru cei care-și doresc o plajă idilică, liniștită, nesufocată de șezlonguri și, de ce nu, nici de oameni.

    Să fim sinceri: Marea Neagră propune puține locuri de genul ăsta, iar acele crâmpeie de plajă sălbatice pe care le știm cu toții au devenit, peste ani, departe de imaginea boemă pe care-o vindeau în trecut. Dacă te dai în vând după stat la soare și înot, dar urăști aglomerația din stațiunile tradiționale, ai putea să dai o reconfigurare vacanțelor tale și să cauți astfel de locuri pe lângă vreun lac sau la Dunăre. De ce nu?

    România are multe astfel de comori mai mult sau mai puțin cunoscute, iar noi îți venim în ajutor cu recomandări de plajă plus cazare în locuri despre care n-ai fi crezut că există la noi.

    Plaja Perișor – Delta Dunării

    Accesul spre plajă se face din satul Dunavăţu de Jos
    Accesul spre plajă se face din satul Dunavăţu de Jos

    Se spune despre această plajă din Deltă că este ultima plajă virgină din România. Sau era până acum câțiva ani, înainte ca promovarea intensă s-o facă o destinație din ce în ce mai populară la noi. Aflată la 25 kilometri distanță de Gura Portiței, această plajă se întinde pe kilometri întregi și oferă un nisip alb cu tentă exotică, scoici gigant, apă cristalină și numeroase specii de păsări.

    Accesul la acest petic de Paradis se face cu barca, prin canale, plaja fiind limitată de două arii protejate din Deltă: Sacalin-Zătoane și Periteaşca-Leahova. Plaja Perișor are o lățime de câțiva metri, iar ca să ajungi acolo ai nevoie de un ghid bun, căci numai localnicii știu canalele prin care poți ajunge la Perișor. Cei care au vizitat această plajă sălbatică spun că are un aer exotic asemănător unei plaje din Caraibe sau Grecia, cu o singură excepție: Plaja Perișor este așa acum a lăsat-o Mama Natură.

    Unde te cazezi?

    Te invităm în Dunavățu de Sus, un sat din comuna Murighiol, unde e musai să te cazezi într-o casă cu arhitectură în stil lipovenesc. Gazdele casei tradiționale găsite pe Airbnb.com oferă spre închiriere tot etajul superior al casei, cu acces la livingul de la parter, la grădină și la canalul de apă din curtea din spate.

    Preț: 890 lei/noapte/8 persoane

    Lacul Tarnița

    Există multe cluburi nautice cu activități pe lac
    Există multe cluburi nautice cu activități pe lac

    Este unul dintre locurile cel mai vizitate de clujeni în zilele fierbinți de vară, iar bucureștenii care-au ajuns acolo pot depune mărturie că poate rivaliza cu orice plajă cu nisip de la mare. Aflat în imediata apropiere a orașului Cluj-Napoca, la nici o oră de mers cu mașina, lacul despre care vorbim se descoperă într-o zonă superbă, răcoroasă, înconjurată de coline.

    Acest lac de acumulare este alimentat de apele Văii Someșului Cald, unul dintre afluenții Someșului Mic, și se întinde pe o lungime de opt kilometri. Pe lângă plajă și înot, la Tarnița se pot face multe alte activități precum plimbările cu barca sau cu jetski-ul, cu caiacul sau cu placa de paddleboarding.

    Unde te cazezi?

    Tarnița Forest Lake este unul dintre cele mai populare locuri de cazare din zonă, situat în Gilău. Cele trei cabane din lemn care aparțin de acest complex sunt situate între munți, înconjurate de pădure, chiar la baza lacului Tarnița.

    Preț: 3.850 lei/2 nopți de cazare/12 persoane

    Plaja Șuncuiuș

    O plajă îngustă, cu vedere la munte

    I se spune marea de la munte și se află în județul Bihor. Unii merg până acolo și-o compară cu plajele exotice din Thailanda. Situată la poalele munților Pădurea Craiului din Parcul Natural Apuseni, pe cursul râului Crișul Repede, această plajă amenajată pare, totuși, una sălbatică. E o plajă care-ți propune nisip fin și o priveliște tipică peisajului de munte, cu o stâncă imensă peste… drum de râu. Cei care doresc o astfel de experiență se pot relaxa pe unul dintre șezlongurile amenajate acolo de o pensiune de zonă și se pot răcori în apa destul de rece a râului.

    Unde te cazezi?

    Dacă vrei o cazare care să iasă din tiparul pensiunilor, te invităm în localitatea Bălnaca, la vreo 50 de km distanță de plajă. Aici am găsit o cabană rustică decorată foarte cochet, care arată ca-n povești, în peisajul montan al Apusenilor.

    Preț: de la 702 lei/noapte/5 persoane

    Cazanele Dunării

    Plimbările pe Dunăre, printre doi munți, sunt activitatea principală aici

    Este o destinație care devine din ce în ce mai populară printre Români, dar dacă te numeri printre cei care n-au ajuns încă prin aceste locuri, te invităm să le iei în considerare. Ce oferă ele? Fluviu și munte, sălbăticie, unicitate. Situate în Parcul Național Porțile de Fier, Cazanele sunt un sector din defileul Dunării la trecerea prin Munții Carpați, cu o lungime de circa 9 km. Fluviul este mărginit de pereți verticali, stâncoși, iar asta face acest loc atât de spectaculos. Chiar dacă în această zonă nu există plaje cu nisip ca-n alte localități cu ieșire la Dunăre, există numeroase pensiuni cu ieșire la fluviu, care au ponton, acolo unde poți sta și la soare.

    Unde te cazezi?

    Într-un loc în care poți face baie în piscină cu ochii la Dunăre, ca-n această vilă din localitatea Orșova. Spațiile interioare ale vilei sunt proiectate de designeri, iar la exterior, ai parte de o deschidere fantastică către peisajul Dunării.

    Preț: de la 1.963 lei/noapte/14 persoane

    Samskara Beach

    Detox mintal la Călărași

    Pe asta sigur n-o știi! O plajă situată pe o insulă din orașul Călărași, care arată ca una bine dichisită din locuri mai exotice de-atât și pe care localnicii o știu cu denumirea de Plaja Mare. Insula despre care vorbim se află pe brațul Borcea al Dunării, chiar în municipiul Călărași, iar accesul la ea se face foarte rapid, cu catamaranul. Odată ajuns acolo, vei descoperi o combinație irezistibilă între pădure și plajă, dar și un camping inedit, cu căsuțe și colibe din lemn, beach baruri, terase și șezlonguri.

    Unde te cazezi?

    Tot acolo, căci plaja dispune, cum spuneam, de căsuțe și bungalow-uri colorate, în care poți înnopta. Căsuțele de pe insulă dispun de baie proprie, iar colibele de baie comună, fiind posibilă și cazarea la cort. În prețul cazării poate fi inclus și micul dejun.

    Preț: de la 445 lei/2 nopți/2 persoane

    Foto: Romtur.ro, Tarnita.ro, calatorinbascheti.ro, Airbnb, cazaneledunarii.com.ro, Booking.com

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Locuri puțin cunoscute din România unde să faci plajă când nu vrei să merg...