
10 destinaÈ›ii de vacanță cu plajă, dar nu pe litoral: lacuri din România, cascade È™i ape curgătoareÂ
publicat pe 24 iul. 2024De multe ori, litoralul românesc este prea aglomerat pentru a-ți oferi relaxarea pe care-o visezi în zilele de foc ale verii caniculare, iar drumul până-acolo îți pune răbdarea la încercare. Am căutat, așadar, lacuri din România pe malul cărora te poți relaxa, piscine naturale și alte destinații.
Într-adevăr, sunt numeroase lacuri în care poți face și baie, cascade care formează în jurul lor adevărate piscine naturale (acolo unde-ți recomandăm să mergi doar după ce te informezi bine legat de prezența urșilor) sau plaje deja celebre și amenajate cu tot ce trebuie, pe malul Dunării.
Lacuri din România pe malul cărora te poți relaxa și alte destinații
Am găsit 10 astfel de locuri la noi în țară, cu recomandări bune de la localnici sau de la turiștii care le-au vizitat.
Cascada CiucaÈ™
Mulți bloggeri de călătorii recomandă acest loc din apropiere de Cluj, iar pozele făcute vara, cu oameni care să bălăcesc în niște adevărate piscine naturale, ne-au convins că e o alternativă răcoroasă pentru mare.
Cascada cu o înălțime de doar cinci metri se află în apropierea satului Cheia, din comuna Mihai Viteazu, la aproximativ 45 de kilometri de Cluj-Napoca.
La baza cascadei se formează un mic lac, ideal pentru scăldat, chiar dacă temperatura apei e puțin cam rece pentru gusturile unora, pe lângă alte două scobituri în care te poți relaxa precum într-un jacuzzi.
Lacul Tarnița
Rămânem în Cluj, într-un peisaj natural care pe mine m-a impresionat total: cel al Lacului Tarnița. Este unul dintre locurile cel mai vizitate de clujeni în zilele fierbinți de vară, iar bucureștenii care-au ajuns acolo pot depune mărturie că poate rivaliza cu orice plajă cu nisip de la mare. Aflat în imediata apropiere a orașului Cluj-Napoca, la nici o oră de mers cu mașina, lacul despre care vorbim se descoperă într-o zonă superbă, răcoroasă, înconjurată de coline.
Acest lac de acumulare este alimentat de apele Someșului Cald și se întinde pe o lungime de opt kilometri. Pe lângă plajă și înot, la Tarnița se pot face multe alte activități precum plimbările cu barca, cu caiacul sau cu placa de paddleboarding.
Plaja Șuncuiuș
I se spune marea de la munte și se află în județul Bihor, iar unii merg până acolo și-o compară cu plajele exotice din Thailanda. Situată la poalele munților Pădurea Craiului din Parcul Natural Apuseni, pe cursul râului Crișul Repede, această plajă amenajată pare, totuși, una sălbatică.
E o plajă care-ți propune nisip fin și o priveliște tipică peisajului de munte, cu o stâncă imensă peste… drum de râu. Cei care doresc o astfel de experiență se pot relaxa pe unul dintre șezlongurile amenajate acolo de o pensiune de zonă și se pot răcori în apa destul de rece a râului.
Plaja se află în apropierea satului Șuncuiuș și e accesibilă atât din orașul Oradea, situat la aproximativ 70 de kilometri distanță, cât și din Cluj-Napoca, aflat la circa 100 de kilometri.
Plaja Ghioroc
Supranumit Litoralul Vestului, Lacul Ghioroc se află la circa 22 de kilometri distanță de municipiul Arad, la poalele Munților Zarandului și devine, vara, locul preferat de relaxarea al celor din zonă.
Malul Lacului Ghioroc este amenajat cu o plajă de nisip, palmieri, șezlonguri și paturi de plajă cu baldachin, terase și locuri de unde poți închiria hidrobiciclete. Pe lângă toate acestea, există și un camping cu circa 48 de locuri de cazare pregătite pentru turiști.
O adevărată oază de relaxare și de bălăceală care aduce, cel puțin în imagini, cu o plajă exotică din străinătate, motiv pentru care este vizitată, în fiecare an, de peste 100.000 de turiști.
Piscina naturală din Maramureș
Puțini știu că România deține cea mai mare piscină naturală din vestul Europei! Aceasta se află în județul Maramureș, la 10 kilometri depărtare de orașul Baia Mare, și e amenajată pe o suprafață de 18.000 metri pătrați, într-un parc recreațional denumit Peninsula.
O piscină naturală este un ecosistem special creat pentru a oferi experiența înotului natural și se bazează pe o construcție de plante și pietriș pe fundul apei, cu rol de filtrare și curățare.
Peninsula este, așadar, un mix între sălbăticia lacului și facilitățile oferite de piscinele clasice. Pe lângă piscina naturală, complexul Peninsula pune la dispoziție o zonă generoasă de relaxare, cu terase, hamace, zone de plajă, picnic, terenuri de volei pe nisip, clase de yoga și pilates, zonă de joacă pentru copii etc.
Samskara Beach
Te aducem mai aproape de Capitală, cu o plajă situată pe o insulă din orașul Călărași, care arată ca una bine dichisită din locuri mai exotice de-atât și pe care localnicii o știu cu denumirea de Plaja Mare.
Insula despre care vorbim se află pe brațul Borcea al Dunării, chiar în municipiul Călărași, iar accesul la ea se face foarte rapid, cu catamaranul.
Odată ajuns acolo, vei descoperi o combinație irezistibilă între pădure și plajă, dar și un camping inedit, cu căsuțe și colibe din lemn, beach baruri, terase și șezlonguri.
Plaja dispune de căsuțe și bungalow-uri colorate, în care poți înnopta, dar e posibilă și cazarea la cort. În prețul cazării poate fi inclus și micul dejun.
Ștrandul Lacul Ursu
În Sovata se află cel mai mare lac sărat helioterm din lume, celebrul Lac Ursu. Întins pe o suprafață de 46.000 de metri pătrați, la poalele munților Gurghiului, Lacul Ursu e cea mai vizitată atracție din stațiunea Sovata, denumit și Marea Moartă a Transilvaniei, din cauza concentrației mare de sare.
Conform specialiștilor, straturile de apă foarte sărată din adâncimea lacului se încălzesc rapid de la soare și au un efect terapeutic deosebit.
Ștrandul de pe Lacul Ursu este administrat de hotelurile Ensana și este asaltat de turiști care pot face baie în lac, plajă pe șezlonguri sau se pot relaxa la terasa restaurantului din apropiere.
Lacul Colibița
Lacul Colibița este un lac artificial de acumulare din Munții Călimani, în județul Bistrița-Năsăud, care atrage an de an numeroși turiști, veniți vara pentru plajă și baie în apa răcoroasă a lacului.
Traversat continuu de caiace, bărci de pescuit și hidrobiciclete, Colibița a fost supranumit mare de la munte și este recomandat a fi locul cu cel mai curat aer din România.
Situat la o altitudine de 900 metri, lângă stațiunea turistică Colibița, lacul cu același nume este înfrumusețat de prezența unor mici insule pe suprafața sa, care oferă o priveliște superbă pentru cei care aleg să viziteze zona.
Lacul Paltinu
Întinderea de apă turcoaz de pe Valea Doftanei a devenit locul preferat pentru o excursie de o zi pentru bucureșteni, în special.
Este vorba despre un lac de acumulare aflat la mică distanță de Câmpina, înconjurat de păduri de conifere și de foioase, care capătă pe timpul verii o culoare încântătoare de verde-smarald.
Poienița din fața lacului este amenajată pentru picnic în natură, cu foișoare umbroase, sau pentru plajă, în special pe limba de nisip de lângă apă. Există și posibilitatea de a te plimba cu caiacul sau cu placa de paddleboarding pe lac, însă scăldatul este în cea mai mare parte interzis.
Plaja de la Cetate
Încheiem cu acest loc supranumit Mamaia Olteniei, o plajă frumos amenajată, pe malul Dunării. Situată la circa 75 kilometri distanță de Craiova, comuna Cetate este mărginită la sud de fluviul Dunărea și oferă o plajă amenajată ca la carte, cu circa 80 de umbreluțe cu stuf, sute de șezlonguri, nisip fin și apă cu o culoare plăcută.
Întinsă pe aproximativ 3 kilometri, cu nisip curat, apa rece a bătrânului fluviu și umbra răcoroasă a pădurii de plopi, Plaja de la Cetate este un motiv de mândrie pentru acest mic sat-port.
-
Lifestyle
Au renovat o casă veche din Porumbacu de Sus, nelocuită de mulți ani, ca s-o transforme în casă de oaspeți cu saună
-
LIFE
Un cuplu a strămutat patru case tradiționale românești din lemn, le-a renovat și transformat în destinații de vacanță
-
LIFE
Primul bistro din Roșia Montană funcționează într-o clădire monument istoric, construită în 1867
-
Baie
Ce presupune un duș walk-in la bloc: provocări, avantaje și amenajări din care să te inspiri
Instalarea unui duș walk-in la bloc nu este imposibilă, dar vine cu un set clar de condiții tehnice care trebuie respectate.
-
UTILE
Cum să ai o casă eficientă energetic: cu ce beneficii vine și cum faci transformarea
Transformarea casei depinde È™i de obiceiurile tale.Â
-
DESIGN INTERIOR
Uși glisante sau culisante? Care e diferența și ce să alegi pentru casa ta
ÃŽÈ›i spunem È™i ce avantaje È™i dezavantaje are fiecare tip de ușă.Â