LIFE

La pas prin Oradea, cel mai frumos oraș Art Nouveau: unde să mergi și ce să vizitezi într-o excursie de o zi

    Lovedeco a început o nouă serie despre orașele din țară și ce poți face în ele timp de o zi. Și cum pentru mine Oradea a reușit să surclaseze clasice precum Sibiu sau Brașov, am vrut să scriu despre el. De altfel, mulți români care au vizitat de curând orașul din Apuseni au fost plăcut impresionați de felul în care se prezintă acum Oradea, un loc care poate rivaliza în bun gust și eleganță cu capitale europene precum Viena (cu care și aduce foarte mult).

    Votat în 2022 de către site-ul europeanbestdestinations.com drept a șasea cea mai bună destinație europeană demnă de a fi vizitată, Oradea merită să se afle și pe lista ta cu locuri frumoase de bifat în România. Dacă vrei să mergi la pas prin Oradea, ți-am pregătit și un scurt ghid cu recomandări pentru o zi.

    Art Nouveau pe Calea Republicii – cea mai lungă pietonală a orașului

    Cea mai frumoasă stradă pietonală din Oradea este Calea Republicii. Majoritatea palatelor de tip secession sau Art Nouveau au fost construite pe această arteră care se unduiește din zona gării centrale până în Piața Ferdinand: Palatul Moskovits Miksa, Palatul Apollo, Palatul Stern, Palatul Rimanóczy Kálmán-senior. Orașul se poate lăuda cu 89 de clădiri și monumente cu o astfel de arhitectură luxuriantă, bogată în detalii și ornamente eclectice.

    Secession este o denumire dată grupărilor artistice de avangardă apărute în țările germanice la sfârșitul sec. XIX, iar Art Nouveau este cam același lucru, dar în franceză. Calea Republicii îți oferă și variante de relaxare, distracție sau cumpărături.

    În zilele cu vreme frumoasă, strada devine un furnicar cu oameni, adunați pe la cafenele și restaurante cu muzică live, patiserii sau gelaterii, așa că dacă vrei să iei pulsul orașului trebuie să faci și tu o plimbare pe această pietonală… ArtNouveau.

    Palatul Moskovits Miksa, cea mai Instagramabilă clădire

    Clădirea vedetă de pe strada Republicii
    Clădirea vedetă de pe strada Republicii

    Știi clădirea aia cu fațadă bleu, pe care toți cei care ajung în Oradea o postează pe Instagram? Are și nume: Palatul Moskovits Miksa, o clădire cu parter înalt şi două etaje și una dintre cele mai spectaculoase clădiri Art Nouveau, datorită ornamentelor rafinate.

    Comandată de inginerul Moskovits Miksa, clădirea a fost ridicată în 1904-1905, după planurile arhitectului Rimanóczy Kálmán jr. Imobilul se află la intersecția străzii Republicii cu Parcul Traian, în jurul unei curţi interioare.

    Vestea bună este că te și poți caza în această bijuterie arhitectonică, cel mai viu colorată clădire veche din Oradea, contra unei sume care pornește de la 850 lei pentru un apartament cu 2 dormitoare.

    Totul se întâmplă în centrul elegant al orașului, Piața Unirii

    Cea mai frumoasă piațetă din oraș
    Cea mai frumoasă piațetă din oraș

    Fostul Oraș Nou, amplasat între Crișul Repede și Pârâul Peța, a devenit azi Piața Unirii, centrul istoric și cultural al orașului Oradea. Asta s-a întâmplat prin modernizarea străzilor, ridicarea unor construcții de mare amploare ce abordează stiluri diferite, precum baroc, clasic, secession sau modernist, și acea atmosferă vieneză care te însoțește peste tot.

    Punctul zero al orașului este locul în care te poți opri pentru o băutură sau o porție de mâncare, în timp ce admiri toate bijuteriile arhitectonice ce ți se aștern în față, precum Primăria Oradea, Palatul Episcopiei Greco-Catolice, Palatul Vulturul Negru sau Palatul Moskovitz Adolf și fii.

    Mergi pe urmele istoriei, la Cetatea din Oradea

    Emblema orașului Oradea a fost construită în stil arhitectonic renascentist și baroc și dezvoltată între secolele XII și XVIII cu ajutorul mai multor arhitecți, precum. Cetatea reprezintă nucleul în jurul căruia s-a dezvoltat Oradea Mare, Nagyvárad sau Grosswardein, iar în curtea interioară a Cetății se află înmormântați 7 regi medievali.

    În urma refacerii şi extinderii din secolele al XVI-lea şi al XVII-lea, cetatea capătă fizionomia unei fortificaţii de tip italian, cu bastioane de tip pană, fiind, de altfel, singura de acest tip din Europa de Est. Astăzi, Cetatea Oradea, care a trecut prin etapa romanică, gotică și renascentist-barocă, găzduiește multe evenimente, de la festivaluri medievale până la seri de film în aer liber.

    Dealul Ciuperca, locul din care poți admira apusul

    Dacă ai timp, trebuie să verifici ce-i cu Dealul Ciuperca, unul dintre simbolurile orașului Oradea, recomandat de localnici a fi locul cel mai potrivit în care poți admira apusul. Poți ajunge acolo urcând cu mașina până în capătul străzii Graurilor sau pornind la pas de pe strada Olteniei.

    Reamenajat de curând, acest loc te așteaptă cu băncuțe, pergole, zone de relaxare, amfiteatru în aer liber, o cafenea și cinci puncte de belvedere legate între ele cu o alee și mult spațiu verde, toate deschise indiferent de zi și de anotimp.

    În plus, restaurantul din vârful colinei oferă un cadru intim și cochet și o priveliște pe măsură: spectacolul oferit de luminile orașului.

    O vizită și mai multe poze la Palatul Apollo

    Pe Calea Republicii, la intersecția cu strada Mihai Eminescu, se află această clădire superbă în stil secession, Palatul Apollo. Construit în perioada 1912 – 1914, Palatul Apollo a fost gândit de arhitectul Rimanóczy Kálmán junior (1870 – 1912), arhitect și antreprenor, autorul mai multor construcții-simbol din oraș: Palatul Finanțelor Publice, Primăria Oradea sau Palatul Episcopiei Greco-Catolice.

    Cu un parter înalt și unul scund în curte, mezanin, două etaje, apartamente de mari dimensiuni, spații pentru diverse ateliere de artă, două fațade împodobite cu ghirlande, logii, balcoane, statui ce redau trupuri feminine și ferestre arcuite, Palatul Apollo sigur merită o vizită sau măcar câteva poze.

    Promenada de pe malul Crișului Repede: cel mai boem loc

    Crișul Repede, râul care dă viață urbei
    Crișul Repede, râul care dă viață urbei

    Malul Crișului Repede este cel mai popular loc de distracție pentru orădeni, mai ales în zilele cu vreme frumoase. Aici, ai opțiunea de a admira natura de la una dintre mesele restaurantelor boeme cu vedere la râu.

    Pe cursul Crișului Repede, așezate pe malul râului, se află restaurante cu specific mediteranean, internațional sau tradițional. Dintre acestea, în topul preferințelor localnicilor se află Restaurantul RIVO, cu o grădină răcoroasă vara, SPOON Bar & Grill, Restaurantul Crinul Alb și The Bridge – Restaurant & Pizza, o locație recent renovată, cu o terasă generoasă, care se încadrează perfect în atmosfera Art Nouveau a orașului.

    Apoi, Dock Bistro & Bar este așezat cochet lângă Podul Sfântul Ladislau și îți oferă o vedere superbă asupra Palatului Primăriei și a falezei amenajate pe cursul apei.

    Traseul „Oradea, Comori Arhitecturale” sau cum poți bifa totul într-o zi

    Suntem de acord că Oradea este o bijuterie arhitecturală. Așa că trebuie să admiri și să ajungi să cunoști aceste clădirile impozante, care păstrează urmele istoriei, de la cei care le cunosc cel mai bine, ghizii locali. Acest traseu oferit de autorități te va purta prin esența arhitecturii Art Nouveau.

    Ai peste 4.000 de pași și numeroase elemente de arhitectură incluse: Magazinul de sticlărie Deutsch K. I., Palatul Moskovits Adolf și fii, Palatul Primăriei Oradea, Palatul Vulturul Negru, Teatrul de Stat Oradea, Hotelul și Băile Rimanóczy Kálmán Sr., Palatul Rimanóczy Kálmán sr., Palatul Apollo, Palatul Moskovits Miksa, Palatul de Finanțe, Șirul Canonicilor, Palatul Baroc și Catedrala Romano-Catolică.
    Mai multe detalii pe Visit Oradea.

    Unde te cazezi?

    O cazare ultra centrală, situată într-o clădire cochetă și veche de pe strada Mihai Eminescu, în apropiere de Palatul Moskovits Miksa, Hysteria Central Flat oferă găzduire la doar 1,1 km de Cetatea Oradea, pentru un grup de maximum patru prieteni.

    Apartamentul situat la mansardă este unul cochet, cu două dormitoare, televizor și zonă de luat masa, însă avantajul principal este amplasarea aproape de toate punctele de interes din oraș. Asta dacă te hotărăști să-și prelungești șederea în Oradea…

    Foto: Booking, Visit Oradea, ghidlocal.com/oradea, oradeaheritage.ro

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    La pas prin Oradea, cel mai frumos oraș Art Nouveau: unde să mergi și ce să ...