Plante

Petuniile și principalele reguli de îngrijire. Când și cum le plantăm, plus greșeli pe care le poți face 

publicat pe 03 mai 2024

    Petuniile sunt unele dintre cele mai colorate plante pe care le poți adăuga grădinii tale. Îngrijirea petuniilor nu este dificilă, ci trebuie făcută ținând cont de specificațiile plantei. Iată tot ce trebuie să știi despre petunii, de la plantare la reguli de îngrijire. Detalii în articol. 

    Petuniile, un spectacol de culori

    Petuniile sunt unele dintre cele mai viu colorate plante pe care le poți avea în grădina ta. Pot colora, de asemenea, și balconul sau terasa pe toată durata sezonului cald. Deși nu sunt flori pretențioase, îngrijirea lor corectă este esențială pentru spectacolul de culori pe care îl oferă. 

    Tipuri de petunii 

    Petunia este o plantă anuală, care face parte din familia Solanaceae. Pe piață există mai multe specii, între care se numără: Petunia axillaris, Petunia integrifolia, Petunia parviflora, Petunia x atkinsiana (Petunia hybrida).

    Soiurile cel mai des întâlnite în România sunt cele care fac parte din specia hibridă. Poți întâlni petunii pitice, mijlocii, înalte sau curgătoare, iar fiecare tip variază de la culoare, la formă și la dimensiunea florilor. 

    Petuniile pitice pot atinge 20 de centimetri, iar petuniile curgătoare ajung și la un metru. 

    Petuniile se remarcă prin varietatea de culori, de la cele pastelate, la cele aprinse și chiar unele de culoare neagră. Pot exista și soiuri cu culori mixte. Toate soiurile sunt, în general, ușor de cultivat și de întreținut. 

    Îngrijirea petuniilor 

    ingrijire petunii puse in pamant in gradina
    Petuniile nu sunt plante pretențioase, astfel că îngrijirea lor este destul de ușoară

    Petuniile preferă soarele, florile având nevoie de minim 5-6 ore de expunere la lumină. În schimb, nu trebuie să fie udate zilnic, cu excepția zilelor caniculare. Udarea o dată pe săptămână este suficientă. În orice caz, solul trebuie verificat înainte de udare. 

    Petuniile sunt rezistente la vând și la secetă. Însă nu rezistă la ger și la temperaturi scăzute. 

    Pot să fie cultivate lângă alte plante sau flori. Fac flori toată vară mai ales dacă solul este bogat în nutrienți și curățarea de buruieni se face periodic. 

    Indiferent de tipul de petunie, solul în care sunt cultivate trebuie să aibă un pH între 5,5 și 5,8. Solul nisipos este cel recomandat pentru cultivarea acestor plante. 

    Când, cum și unde se plantează petuniile 

    petunii inflorite pe balcon
    Petuniile înfloresc toată vara și asigură un spectacol de culori

    Petuniile înfloresc din mai până în septembrie. Zona în care sunt plantate trebuie să fie în bătaia soarelui. Dacă petunia este ținută la umbră va face mai multe frunze decât flori. 

    Dacă te gândești să le plantezi în grădină, atunci trebuie să iei semințe sau răsad. Pentru răsad, găsește locul din grădina unde soarele bate direct. Totodată, trebuie să ai suficient spațiu pentru a le planta la 25 centimetri distanță una de alta. 

    Solul trebuie să fie fertil, cu textură nisipoasă și bogat în humus. Trebuie să fie udate de două ori pe zi, dimineața și seara, însă nu în exces. 

    Luna februarie este cea mai prielnică pentru petuniile plantate din semințe. Întâi, plantarea se face într-un vas cu pământ de flori, iar după ce răsar petuniile pot fi mutate în grădină. 

    Planta răsare după două săptămâni. Acestea trebuie aerisite pentru a nu fi afectate de umezeală. La o lună de la răsărire florile pot să fie transplantate în grădină. 

    Până la răsărire, petunia preferă o temperatură între 23 și 25 de grade. Iar noaptea temperatura nu trebuie să scadă sub 15 grade Celsius. E de preferat ca udarea să se facă cu apă călduță. 

    Petuniile din ghiveci au alt regim de plantare. Într-o cutie, pune un amestec de turbă și nisip. Aerisește amestecul și întinde semințele uniform. Apasă cu degetul, dar nu le îngropa complet. Udarea se face cu pulverizator, iar umiditatea trebuie să fie constantă. 

    În luna mai, petuniile răsărite pot să fie mutate în ghivece individuale. Iar dacă vara temperaturile sunt prea mari, pe timpul nopții le poți muta la interior. 

    PRO TIP: petuniile au maximul de înflorire în aprilie sau în mai, în funcție de condițiile meteo. Ca înflorirea să fie abundendă, ciupește vârfurile lăstarilor. 

    Dăunători ai petuniilor 

    Principalii dăunători ai petuniilor sunt: omizile, păduchii verzi, păianjeni și musculițele albe. Îi poți îndepărta cu un jet de apă sau cu un insecticid lejer. După ce scapă de dăunători, petuniile își revin rapid și încep să înflorească. 

    Greșeli în îngrijirea și plantarea petuniilor 

    petunii rosii in ghiveci in gradina
    Tratamentele preventive ajută petunia să înflorească mai mult și mai viguros

    În continuare, o serie de greșeli comune pe care le poți face atunci când îngrijești sau plantezi petuniile: 

    • curățarea incorectă petuniilor: atunci când apar petale uscate ele trebuie îndepărtate. Dar, la fel de bine, trebuie îndepărtată și codița, partea verde de care sunt prinse petalele. În felul acesta, ajuți planta se se înmulțească. Dacă nu este curățată corect, petunia va continua să producă flori, însă nu se va înmulți prin semințe; 
    • îngrăsământ pentru petunii: apa nu este suficientă pentru buna dezvoltare a plantei. E nevoie să folosești un tip de îngrășământ potrivit, altfel petunia nu se va mai dezvolta armonios. Există îngrășăminte pentru plante cu flori sau unele dedicate petuniilor. Foarte important, respectă rețeta de diluare a substanței conform indicațiilor de pe etichetă. Îngrășământul poate fi folosit o singură dată cu efect pentru mai multe luni sau cu efect săptămânal; 
    • tratamente preventive: petuniile curgătoare, de exemplu, sunt sensibile la apariția fungilor. O acțiunea preventivă de tratament antifungic și anti-insecte, o dată la câteva săptămâni, face ca planta să nu fie atacată, iar probleme să nu apară. 
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments