Plante

Informații de bază despre Dracena, una dintre cele mai populare plante de apartament

publicat pe 31 aug. 2022

    Planta de apartament cunoscută ca Dracena (Dracaena), foarte populară în rândul iubitorilor de plante, include de fapt mai multe specii din genul Dracena, precum și câteva plante care au fost reclasificate ca aparținând unor genuri diferite – de exemplu, planta de apartament cunoscută sub denumirea de Arborele varză este acum numită oficial Cordyline australis, deși de multe ori este încă încadrată în comerț sub umbrela Dracaena.

    Astfel, atunci când cumperi o plantă de apartament Dracena, trebuie să ai în vedere că de cele mai multe ori în comerț sau în florării sunt disponibile cele mai cunoscute ori comune versiuni ale plantei, speciile caracterizate prin frunze în formă de suliță care se extind de pe una sau mai multe tulpini principale groase, asemănătoare tulpinii de trestie.

    Există și alte specii de Dracena care cresc din rădăcini asemănătoare rizomului, dar acestea sunt în general vândute sub alte denumiri.

    Printre speciile vândute în mod obișnuit ca plante de apartament sub numele Dracena se numără:

    • Dracaena fragrans (Dracaena parfumată, Trunchiul fericirii) are frunze late care izvorăsc într-un buchet dintr-o tulpină lemnoasă groasă. Această plantă poate crește până la doi metri în înălțime atunci când este cultivată ca plantă în ghiveci.
    • Dracaena deremensis este o specie cultivată la scară largă, cu multe soiuri excelente. Atunci când sunt cultivate în ghivece, dimensiunea lor poate ajunge până la trei metri înălțime.
    • Dracaena marginata (Arborele dragonului) are frunze subțiri, asemănătoare firelor de iarbă, care izvorăsc din mai multe tulpini groase. Acestea sunt însă foarte rezistente.
    • Dracaena sanderiana (Bambusul norocos) poate fi adesea „antrenat” să dezvolte tulpini ondulate prin manipularea atentă a poziționării sale la lumina solară. Aceasta este o plantă deosebită, des întâlnită în apartamente, care poate crește de la câțiva centimetri până la un metru și jumătate înălțime.
    • Cordyline fruticosa (derivat din Arborele varză) este o plantă asemănătoare palmierului, cu frunze mai groase, care apar într-un aranjament asemănător unei fântâni deasupra uneia sau mai multor tulpini lemnoase subțiri. Are frunze asemănătoare lancei, colorate, care se arcuiesc de la bază.
    • Cordyline australis sau Arborele varză este adesea vândut ca Dracena pentru că planta a fost inițial clasificată ca aparținând acestui gen. Are aspectul unui copac destul de mare în habitatul nativ, dar plantele imature sunt adesea folosite ca plante de apartament. Are frunze subțiri, colorate, asemănătoare firelor de iarbă, care se arcuiesc în timpul creșterii.

    Toate aceste specii se diferențiază prin dimensiunea lor, dar speciile vândute ca plante de apartament au, de obicei, frunze în formă de suliță sau lance sau se aseamănă, ca formă, cu firul ierbii. Frunzele ies adesea dintr-una sau din mai multe tulpini groase, care devin asemănătoare trestiei cu timpul.

    Nume comun Dracena (variații de nume în funcție de specie)
    Nume botanic Dracaena spp. (sau Cordyline spp.)
    Specie Asparagaceae
    Tip plantă Plante veșnic verzi cu frunze late, cultivate de obicei ca plante de apartament
    Dimensiune la maturitate Variază în funcție de specie, dar rareori depășește trei metri când este crescută ca plantă de apartament
    Lumină Lumină indirectă, semi-umbră, umbră
    Tip sol Bogat, umed, dar bine drenat, substrat pe bază de turbă
    pH sol Ușor acid
    Proveniență Africa (zonele tropicale), sudul Asiei, Australia
    Toxicitate Dracena este toxică pentru animale

    Condiții de creștere

    Lumină: pot rezista la umbră ușoară, în special Cordyline australis sau Dracena marginata. Dracaena draco (Dracena dragonului) prosperă și dacă primește lumină solară directă.

    Apă: udă Dracena regulat; nu aștepta ca pământul să se usuce între udări. Cea care poate rezista mai mult timp fără apă, în special pe timpul iernii.

    Temperatură: majoritatea plantelor Dracena preferă temperaturile de 20 de grade Celsius sau mai mari. Dracena draco este singura excepție – planta rezistă chiar și la temperaturi care scad până la 10 grade Celsius.

    Sol: folosește compost pentru ghiveci bogat în nutrienți, bine drenat.

    Îngrășământ: fertilizează Dracena săptămânal sau de două ori pe săptămână în timpul verii sau folosește un îngrășământ cu eliberare lentă la începutul sezonului.

    Înmulțire

    Arborii Cordyline australis pot fi înmulțiți prin încolțirea dintr-o secțiune a trunchiului așezată pe lateral în sol umed și cald. Alternativ, plantele vechi pot fi întinerite prin tăierea vârfului și prin folosirea unui hormon de înrădăcinare.

    Replantare

    Replantează atunci când este necesar (rădăcinile cresc și ai nevoie de un ghiveci mai mare), de obicei la fiecare doi ani, sau când este necesar să înlocuiești substratul de ghiveci.

    planta dracena
    În cele mai multe cazuri, frunzele Dracaenei au formă de suliță.

    Sfaturi pentru îngrijirea Dracenei

    În general, Dracena sau, mai precis, plantele care fac parte din genul Dracaena sunt plante rezistente, care nu au nevoie de foarte multă atenție, doar de îndeplinirea unor cerințe minime specifice.

    Acestea fac față cu succes luminii scăzute și supraviețuiesc fără probleme în condiții de umbră. Cu excepția Dracenei draco, toate variațiunile de Dracena au nevoie de un sol umed pe tot parcursul anului – substratul nu trebuie lăsat să se usuce.

    O altă mențiune importantă este că Dracena trebuie ferită de curenți de aer rece, dar și de temperaturi scăzute. Cea mai frecventă cauză a deteriorării sau morții plantelor Dracaena este supraudarea combinată cu temperaturile scăzute.

    Dacă marginile frunzelor plantei devin maronii, crește umiditatea din cameră sau stropește frunzele plantei mai des.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments