PROIECTE DE AMENAJARE

În livingul unei case de 130 metri pătrați tronează o construcție care seamănă cu o căsuță în copac

publicat pe 18 iun. 2024

    O căsuță în copac în mijlocul livingului? Da, ai auzit bine! Ideea ingenioasă le aparține arhitecților de la Inedit.Works care au profitat de spațiul pe dublă înălțime al livingului pentru a crea o construcție plutitoare care dă viață celui mai arzător vis al copilăriei. Căsuța din copac, în varianta adaptată vieții de adult, este, în realitate, volumul băii care se suprapune peste zona de bucătărie. Are inclusiv o scară conectată de sol, care funcționează ca element de delimitare a livingului. Explicăm totul mai jos.

    Casa amenajată de arhitecții de la Inedit.Works (Mihail Neagu, Tudor Corâci și Bianca Neagu) este situată într-un complex rezidențial din Voluntari, Ilfov. Este o locuință de familie, cu o suprafață de 130 metri pătrați și cu o arhitectură care le-a dat posibilitatea arhitecților să exploateze spațiul pe înălțime. Din punct de vedere al compartimentării, casa este alcătuită din bucătărie, living și dining, spații care comunică, dar care au delimitări clare, dormitor matrimonial cu baie proprie și dressing, dormitorul copiilor, dormitor de oaspeți, baie și birou.

    Piesele de mobilier din living, dining și bucătărie sunt interconectate

    Simplitatea liniilor, cromatica inspirată din natură și geometria atipică sunt detalii care definesc proiectul celor de la Inedit.Works. Formele organice, temperate prin ritmuri lineare sunt elemente care se reiau de-a lungul proiectului, pentru coerență stilistică. Compartimentarea interiorului a cântărit mult în contextul general. Zona de open-space, de exemplu, care integrează bucătărie, dining și living a fost tratată de arhitecți ca un întreg, cu spații care curg unul din celălalt, prin piese de mobilier interconectate.

    „Din primul moment al vizionării acestui spațiu, ne-am închipuit un proiect bazat pe contradicția obiectelor de exterior plasate la interior şi viceversa. Această idee, împreună cu fantezia ludică a conceptului de căsuță în copac, ne-au îndemnat către această propunere”, spune arhitectul Tudor Corâci. „Am transformat volumul băii într-o căsuță plutitoare deasupra bucătăriei, conectată cu solul printr-o «scară» ce separă livingul de bucătărie. Această «scară» reprezintă și punctul de inflexiune vertical-orizontal al spațiului, completând marea piesă de mobilier. Ideea plutirii, a zborului este susținută și de aplicarea unui tapet ce înfățișează trei cocori în zbor, deasupra televizorului”.

    Placajul decupat în forme organice este, de fapt, balustrada scării interioare.

    Bucătărie cu depozitări generoase, dar discret integrate în decor

    Livingul și bucătăria sunt delimitate, în primul rând, prin diferența de înălțime la nivel de pardoseală, dar sunt spații care păstrează similitutidini în privința amenajării prin cromatica folosită și prin liniile mobilierului. Estetica bucătăriei este minimalistă și aerisită, lucru obținut, în mare, prin organizarea discretă a depozitărilor. Corpurile înalte până în tavan, simetria designului și absența mânerelor dau impresia unui perete placat. Singurele indicii care dezvăluie adevărata destinație a zonei sunt electrocasnicele incorporabile.

    „În bucătărie, am profitat de multiplele spații de depozitare și am renunțat la corpurile suprapozabile. Astfel, încăperea are o atmosferă ușoară, aerisită, iar deasupra blatului de lucru se remarcă un singur obiect, hota decorativă de formă cilindrică. Aceasta capătă o prezență puternică, statuară pe fundalul peretelui alb”, explică arhitectul Tudor Corâci.

    Camera copiilor are o înălțime de 4 metri

    Dormitorul copiilor este un alt spațiu în care arhitecții au amenajat pe verticală, ca să profite de cei patru metri înălțime. Paturile suprapuse oferă fiecăruia dintre copii un spațiu amplu de odihnă şi joacă. Soluția spațiului de depozitare recurge la un joc de adâncimi, culoare, formă și reflexii. Cromatica este neutră, cu accente de albastru și roz pudrat.

    Joc al contrastelor în dormitorul matrimonial

    ­­­­În dormitorul matrimonial, arhitecții de la Inedit.Works au mizat pe contrastul dintre tonurile neutre, pastelate și nuanța puternică de verde, care e prezentă pe tavan și coboară pe peretele din fața patului. Amenajarea pune accent nu doar pe culoare, ci și pe forme, texturi sau lumini. Peretele pe care este așezat patul este acoperit, parțial, cu tapet cu motive geometrice. Jocul de forme organice este completat de ordinea dată de ritmul riflajelor și al benzilor LED, dispuse vertical.

    Motivul cocorilor se reia în camera de oaspeți

    Dormitorul de oaspeți repetă motivul cocorilor din living. Însă, de această dată, aceștia nu se află în zbor, ci într-un moment de repaos, îndemnând la pace și odihnă. Pentru a mări vizual încăperea, arhitecții de la Inedit Works s-au folosit de oglinzi. Au integrat și o mică zonă de birou, cu bibliotecă și loc de citit, lângă fereastră.

    Biroul de dimensiuni modeste oferă o ambianță simplă, liniștită. Cele două nuanțe alese pentru acest spațiu (alb și hicori) sunt separate la nivelul parapetului ferestrei, printr-o linie generatoare. Spațiul de depozitare este întrerupt pentru a face loc unui mic colț de odihnă, accentuat prin fototapetul în tonuri de albastru.

    Proiectul a durat aproximativ nouă luni și a beneficiat de un buget de 80.000 euro.

    Foto: Sabin Prodan (Tryingtodoart)

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    În livingul unei case de 130 metri pătrați tronează o construcție care seam...