Proiecte

Before&after: living transformat în cinema într-un apartament semidecomandat, vechi de 87 de ani

Cristina și Cristian lucrează în domeniul cinematografiei și al antreprenoriatului cultural. În aprilie 2017, au cumpărat un apartament de patru camere într-un bloc de pe bulevardul Nicolae Bălcescu din București, aproape de Universitate. Blocul e construit în perioada interbelică, în anul 1933, și a fost consolidat în perioada 2002-2006.

Lui Cristian i-au plăcut compartimentarea și poziția centrală, iar pe Cristina au atras-o dintotdeauna locuințele vechi, deoarece a simțit că au un stil și o împărțire foarte potrivită cu modul în care vede ea locuirea. Pasiunea pentru clădirile istorice se reflectă și în meseria lor: ei se ocupă de proiecte culturale în cadrul East Movies, unde abordează teme legate de patrimoniu, precum conacele din sudul României.

Apartamentul e semidecomandat și are 102 metri pătrați, o terasă mică și patru balcoane. Orientarea spre sud asigură lumină naturală pe tot parcursul zilei, doar bucătăria este mai întunecată. Un punct în minus al locuinței este că băile sunt mici. Pentru amenajare, cei doi au colaborat cu arhitecta Madi Mironescu de la biroul RP4. Își doreau un decor simplu, industrial, care să includă și un cinema micuț – pentru de zece persoane – în living.

Deoarece Cristina a vrut cât mai multe spații de depozitare, soluția găsită de arhitectă a fost inserarea unor structuri metalice care ascund zone de depozitare albe, opace și, din loc în loc, casete metalice perforate, pentru mascarea sistemului audio/video și a radiatoarelor.

Bugetul și durata renovării

Renovarea a durat din mai până în octombrie 2017 și i-a costat aproape 60.000 euro. Înlocuirea instalațiilor electrice, sanitare, termice, și curățarea pereților până la cărămidă au fost cele mai costisitoare. Doar instalația electrică a fost aproximativ 6000 de euro, geamurile la fel, ușile 2500 euro. Mobilierul realizat pe comandă din PAL și lemn a costat 5500 euro, iar cel din metal, lucrat cu Lapsi Prod, a ajuns la 2500 euro. Celelalte piese de mobilier (rafturi, pat, noptiere etc) au fost în jur de 2000 euro. Cristina își amintește că a fost o adevărată provocare să găsească meșteri care să recondiționeze ușile vechi de lemn și mecanismul geamurilor uneia dintre ele.

„Acum ne-a mai trecut din supărare, dar am schimbat două echipe de muncitori, am găsit foarte greu un meșter care să lucreze în lemn, firma la care dădusem comanda de termopane a intrat în insolvență înainte să le livreze și nu am găsit electricieni care să știe să monteze prizele de HDMI și internet decât la mult timp după ce ne-am mutat”, își amintește Cristina de provocările renovării.

Livingul a devenit cinema pentru zece persoane

Cromatica generală este una neutră, în tonuri de alb-negru, iar accentele de culoare sunt date de lucrurile celor doi: cărți, discuri, tablouri. O parte din tablouri le-au găsit în magazinele de specialitate, iar două sunt comandate de Cristian, care este pasionat de viața și filosofia lui Socrate.

Biblioteca au gândit-o îngustă, după lățimea unei cărți, astfel încât să nu ocupe mult spațiu, dar să le încapă toate cărțile care în apartamentul anterior stăteau în trei corpuri mari.

În bucătărie și băi au ales un mobilier cât mai simplu, alb, fără elemente decorative, pentru că au tot timpul prieteni în vizită, gătesc, stau la discuții în bucătărie și nu voiau să aibă mult de curățat după.

Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail contact@lovedeco.ro și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Cristina.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ULTIMELE ARTICOLE
icon

Before&after: de la o casă din 1887 la o casă inteligentă, cu 125.000 eu...