Cum îți amenajezi o experiență completă de home cinema: calitatea imaginii, sunet și atmosferă
publicat pe 15 iun. 2020Cea mai bună soluție pentru a urmări filme în intimitate, cu o experiență completă de cinema, e să îți amenajezi o sală acasă. Poți alege între videoproiector și televizor, apoi mai trebuie să te ocupi de câteva detalii: sunetul și atmosfera.
Alegerea unui sistem home cinema care să corespundă așteptărilor și să se încadreze în buget nu este o sarcină tocmai ușoară. Să cumperi un televizor 4K, Full HD cu Led sau un videoproiector? Și dacă te-ai decis pentru un proiector video, poți lua în calcul dacă e portabil sau fix. Iar un cinematograf de acasă nu ar fi complet fără un sunet de calitate. În funcție de buget, poți alege proiectoare care au sunetul încorporat, sisteme soundbar sau boxe 5.1, pe care le poți amplasa în diverse zone din încăpere, astfel încât să ai un sunet surround.
Proiector sau televizor
„Producătorii de televizoare promovează culorile puternice, contrastul ridicat, saturația maximă, însă acest lucru nu este indicat pentru calitatea imaginii. Nu vrei să ai culori false, strălucitoare și contraste exagerate pentru că se pierde din experiența cinematografică. La filme ai nevoie de un contrast normal și să ai cât mai multe tonuri. Dacă te uiți la un film realizat înainte de ‘89 pe un televizor care are un contrast puternic, vei realiza că la o secvență de noapte nu vezi nimic, fiindcă contrastul este prea mare,” povestește Claudia Ciocan, director de imagine.
1. Videoproiector
Acest proiector este capabil să reproducă gama de culori care reprezintă standardul HDTV internațional pentru reproducerea culorilor cinematice. Imaginea este Full HD 1080p iar tehnologia Dybamic Black oferă mai multă adâncime imaginilor. În plus, scenele întunecate vor fi mai bine definite datorită faptului că lampa dispozitivului poate fi ajustată în funcție de luminozitatea fiecărui cadru.
2. Televizor
Îți dorești un ecran cu o diagonală cât mai mare, însă e indicat să ții cont de un anumit raport dispozitiv-spațiu în momentul în care alegi dimensiunea televizorului sau a a ecranului de proiecție. Mărimea acestuia ar trebui să țină cont de dimensiunea camerei în care urmează să îl amplasezi. Apoi, dimensiunea ecranului o stabilești în funcție de distanța dintre acesta și locul confortabil din care urmărești. Dacă ecranul are o diagonală 131 centimetri, este indicat ca fotoliul să fie poziționat la cel puțin o distanță de doi metri de acesta. Așadar, încăperea ar trebui să măsoare cel puțin patru metri lungime și circa trei metri lățime.
Home cinema: experiența completă
Roxana Puriș are 27 de ani și este design vestimentar. După ce și-au amenajat casa, Roxana și prietenul ei și-au pus problema unui loc în care să vadă filmele ca la cinema. Așa că au cumpărat un videoproiector marca BENQ, model cp220, cu care proiectează imaginea direct pe perete. „Înainte să ne decidem asupra acestuia am testat câteva videoproiectoare și ne-am dat seama că pentru noi nu funcționează cele cu o cantitate mai mică de lumini fiindcă asta înseamnă că te poți uita la filme doar când este perfect întuneric. Cu cât lumina din jur este mai puternică, cu atât imaginea este mai ștearsă. Practic, am fi eliminat varianta de a ne uita la filme afară”.
Da, lumina e un factor important în cazul unui cinema acasă: folosește draperii opace sau storuri cu care să întuneci cât mai mult încăperea, pentru a vedea cât mai bine imaginea. Apoi, la fel de importante sunt echipamentul audio, pregătirea unui mediu relaxant și ajutorul tehnologiei.
3. Echipament audio
Alegerea unui sistem audio surround reprezintă unul dintre cele mai importante aspecte ale amenajării unui home cinema. În funcție de bugetul tău, poți alege un sistem home cinema 5.1 tipic, care are cinci boxe și un subwoofer sau sistem audio cum este Dolby Atmos. Dolby, unul dintre cele mai bune sisteme audio, îți permite să auzi sunetul ca și cum ai fi acolo. E mai mult decât surround, el mișcă sunetul în relație cu obiectele din casă astfel încât să ajungă la tine din direcțiile în care a fost gândit în film.
Cu toate acestea, ar fi bine să testezi care este cea mai bună poziționare a boxelor deoarece acustica diferă de la o cameră la alta. Iar pentru un buget mai mic, mergi pe sistemul 5.1 cum e cel de la Sony. Boxele cu fluid magnetic furnizează sunet de cea mai înaltă calitate și dialoguri excepțional de clare, economisind totodată spațiu și energie.
4. Aparat pentru Popcorn
Un aparat de popcorn face ca experiența unui film văzut acasă să se simtă ca la cinema. Modelul Retro Classic vine la pachet cu o capacitate de mare de coacere, un castron și o măsură care să îți ușureze treaba în serile de film.
5. Sincronizarea echipamentelor audio-video
Ai nevoie de o telecomandă care să controleze toate echipamentele sau poți face acest lucru cu ajutorul telefonului mobil, printr-o aplicație, cum ar fi Home Theater Controller. O altă soluție optimă ar fi un dispozitiv de streaming media care se conectează la portul HDMI al telefonului, cum ar fi Google Chromecast.
Tips&tricks pentru amenajarea unui home cinema
- Înainte de a-ți cumpăra un proiector, urmărește câte mai multe review-uri pe Youtube sau pe site-urile de specialitate.
- Ar fi recomandat să ții cont ca soundbar-ul să fie compatibil cu modelul televizorului/proiectorului, în ideea în care ele comunică prin Bluetooth.
- Nu uita să iei în calcul că Full HD cu luminozitate foarte bună este întotdeauna mai bun decât 4K cu luminozitate mai slabă. Cu alte cuvinte, nu sacrifica niciodată luminozitate pentru promisiunea unei rezoluții mai bine.
- După ce ai efectuat partea de research, scrie o listă care să te ajute în stabilirea bugetului, astfel încât să fie un bun echilibru între calitate și preț.
-
LIFE
Cât costă un brad artificial de Crăciun în 2024. Care sunt avantajele pe care le aduce în locuința ta
Prețul e accesibil, chiar și pentru brazii de dimensiuni mari.
-
LIFE
Cum se face împodobirea bradului de Crăciun. Ce se pune prima dată, ordinea corectă
Respectarea pașilor face ca bradul să arate impecabil.
-
UTILE
Cât consumă un aer condiționat iarna pe căldură. Sfaturi utile pentru a economisi la factură
Poate fi o soluție destul de eficientă.