LIFE

Hotspots: 5 localuri din Brașov care te vor convinge să faci o excursie scurtă de weekend

    Dacă până acum te-am obișnuit să-ți arătăm cele mai cool și urbane locuri din București, perfecte pentru toate gusturile, poftele și bugetele, continuăm seria noastră Hotspots cu niște recomandări în afară Capitalei. Nici pe departe n-am terminat cu Bucureștiul, dar în același timp ne-am gândit la momentele de escapadă din el, cele în care simți nevoia unui city break, chiar la noi în țară. Și cum Brașovul este mereu o idee bună, am hotărât să-ți prezentăm cinci dintre localurile noastre preferate din orașul montan.

    Am ales restaurante și baruri speciale, cu mâncăruri alese, băuturi fine și atmosferă faină, unde să ai parte de experiențe de nota zece.
    Iată despre ce e vorba:

    1. Bistro de l’Arte

    Bistro de l’Arte și-a deschis porțile în anul 2000 și este unil dintre cele mai vechi localuri din oraș. De fapt, atunci când zici Brașov, șansele sunt foarte mari să spui și Bistro de l’Arte. Pe o străduță ferită de haosul central, dar la o aruncătură de băț de el, vei descoperi un bistro cochet, aflat într-o clădire bine întreținută din secolul al XVI-lea, cu multe povești scrise în zidurile sale.

    Pe timpuri, aici localnicii își depozitau grânele, iar sașii își țineau slănina și cârnații în pod. Acum, restaurantul condus de chef Oana Coantă adăpostește tot felul de oameni, pe care-i răsfață cu preparate tradiționale, delicioase, reinterpretate, toate făcute cu ingrediente alese pe sprânceană de la producători locali. Oana este cu adevărat inima localului, dar și foarte talentată în meseria ei, nu degeaba a fost numită „Woman Chef of the Year” în 2019, de ghidul gastronomic Gault&Millau.

    Spațiul descrie perfect conceptul de bistro – mese mici de lemn, ornate mereu cu flori colorate, într-o atmosferă romantică și relaxată. Pereții sunt decorați cu tablouri semnate de artiști contemporani, așa că mereu vei descoperi ceva frumos și interesant dacă ajungi aici, iar pianul îi dă un vibe retro, unde mai pui că există și seri cu muzică live. În mod cert merită să faci o oprire la Bistro de l’Arte când ajungi în Brașov, iar toate simțurile tale vor fi răsfățate.

    Mai multe detalii aici.

    2. Ma Cocotte Gastro Wine Bar

    Dacă simți nevoia unei experiențe inedite, atunci ce-ar fi să bei un pahar de vin bun, în timp ce mănânci ceva care să-ți meargă la inimă? Ma Cocotte Gastro Wine Bar poate fi alegerea perfectă, într-o atmosferă destinsă și urbană în același timp. Poziționat pe strada Nicopole 34 A, barul își are locul într-o clădire cu poveste.

    „Acum 35 de ani, aceasta funcționa ca grădiniță, iar cumva, fragmente din acea jovialitate puerilă au rămas impregnate atât în ceea ce privește feeling-ul locului, cât și în anumite aspecte ale designului”, povestește Radu Naghel, managing partner al locului. Odată cu procesul de renovare, el spune cum a păstrat anumite elemente caracteristice vârstei clădirii, cum ar fi soba de teracotă, grinzile din lemn masiv și cărămida contemporană.

    „Le-am completat pe toate cu tușe contemporane, într-o fuziune pe care noi o vedem a fi undeva între un stil minimalist și unul cottage. Mulți dintre cei care ne trec pragul spun că am creat un spațiu cozy și ăsta-i sentimentul pe care am vrut să îl oferim – să te simți la Ma Cocotte ca acasă. Sau mai degrabă acasă la un om de-a dreptul pasionat de vinuri, căci aproape peste tot unde avem pereți, de ei se sprijină și rafturi pline cu sute de sticle de vin”, adaugă el.

    Da, odată ce vei ajunge aici, vei fi fascinată de o „bibliotecă de vinuri”, dar și de șemineul imens din mijlocul barului. Există și o terasă plină de luminițe și vegetație bogată care conturează atmosfera magică, după cum susține Radu, care iarna devine acoperită. Cool, nu?

    Mai multe detalii aici.

    3. Dei Frati

    Știi restaurantele italienești de familie? Genul ăla de locuri unde se vorbește tare, se râde mult și se mănâncă bine? Cam asta găsești și aici, în Brașov, în localul deschis de doi frați (Vlad și Alex), alături de familia lor. Aflat în apropiere de Piața Sfatului, pe o străduță liniștită din Piața Enescu numărul 16, Dei Frati e mai mereu plin, deoarece se mănâncă bine de te lingi pe degete. Mamma Mia!

    Proprietarii au muncit în Italia ani buni, locul de unde și-au luat și inspirația pentru afacere, dar mai interesant este că provin dintr-o familie de ospătari, așa că știu exact cum funcționează lucrurile în domeniu. Treaba asta a contat foarte mult, iar atmosfera pe care o vei descoperi aici este familiară, caldă și lipsită de pretenții.

    Localul are o frumoasă terasă afară, iar în interior designul s-a axat pe mult lemn, mese micuțe, corpuri de iluminat calde, dar și elemente care dau personalitate, cum ar fi plantele și tablourile. Oricum ajungi aici – în cuplu, cu prietenii, cu familia, te vei simți bine. Pastele sunt făcute în casă și preparate într-un mod autentic, iar deserturile (dacă mai poți!), merită toată atenția ta.

    Mai multe detalii aici.

    4. Aftăr Stube

    Brașovul nu dezamăgește niciodată la capitolul locuri interesante pentru toate gusturile și dorințele. Aftăr Stube este în mod cert un punct de interes, cât și un spațiu de pus pe lista „de ajuns aici”, deoarece se detașează de restaurantele „evidente din târg”, te scoate din zona de confort, și te aduce într-una detensionată, hipsterească, cu pereți colorați, unde berea craft este punctul forte (a, să nu uităm și de cabina de telefon londonez. A strigat cineva Instagram?).

    Da, aici vei găsi probabil cea mai mare colecție de bere craft din oraș, așa că dacă ești fan al genului, în mod cert vei găsi ceva pe gustul tău, iar dacă nu ești, tot va fi interesant, deoarece măcar ai ce să experimentezi, cine știe, poate-ți găsești preferata. Aftăr Stube are o grădină interioară înverzită foarte cozy, perfectă de stat de povești, în timp ce mănânci un burger sau o pizza home-made.

    Interiorul este o nebunie vizuală, cu tot felul de elemente care-ți fură ochii – de la corpurile de iluminat și mixul dintre candelabre cu lămpile moderne, la micile tablouri inedite de pe pereți. Aftăr Stube își are locul într-o casă veche de pe Str. Alecu Russo nr. 4 (tot în centru, stai fără grijă), și în mod cert merită să-i faci o vizită, cel puțin cât să bei o bere craft, nu?

    Mai multe detalii aici.

    5. Sub Tâmpa

    Lista n-ar fi completă, dacă n-am lua în calcul și Sub Tâmpa, restaurantul aflat în inima naturii, după cum îi zice și numele. Localul are o terasă generoasă, de unde poți admira Brașovul în toată splendoarea lui, dar și porții la fel de consistente. Unde mai pui că-s și foarte bune. Echipa de bucătari condusă de Bogdan și Remus a pregătit tot felul de preparate delicioase, rescrise și reinterpretate, atât din bucătăria locală tradițională, cât și din cea occidentală.

    „După luni de cercetare, aducem la lumină rețete de la 1600 până la 1900, atât din bucătăria nobilimii, cu influențe franțuzești și austrieci, cât și din cea a oamenilor de rând, care își trimiteau de multe ori, rețete pe vederi și cărți poștale”, scrie pe site-ulul localului.

    La interior, designerul George Orzan a transformat complet o clădire veche de la 1960 și a reușit să aducă parte din natură în decorul acesteia. Scaunele sunt confortabile și catifelate, corpurile de iluminat oferă intimitate și liniște, iar geamurile înalte și mari, pe timp de zi, lasă cea mai frumoasă lumină naturală să mângâie spațiul. O mini-excursie la Brașov ar fi bine să conțină și Sub Tâmpa pe lista de activități – în mod cert va fi o experiență pe care o vei dori repetată.

    Mai multe detalii aici.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Hotspots: 5 localuri din Brașov care te vor convinge să faci o excursie scurt�...