LIFE

Hotspot: Pamela Café Bar, un spațiu cu design nostalgic, cocktail-uri cu pălincă și vibe-uri tropicale locale

publicat pe 06 dec. 2023

  Capitala duce lipsă de multe lucruri (de la infrastructură, la apă caldă), dar în mod cert nu duce lipsă de locuri cool și urbane, perfecte pentru toate gusturile, poftele și bugetele. În seria noastră Hotspot îți prezentăm mare parte dintre aceste spații, iar în episodul de astăzi vorbim despre Pamela Café Bar, un spațiu nostalgic, dar nu ferit de elemente moderne, unde „vedetă” este pălinca sau horinca.

  Pe strada Dimitrie Cantemir, la numărul 6, vei descoperi un cafe bar inedit, care te va trimite imediat cu gândul la perioada anilor ’90, atât prin designul spațiului, cât și prin faptul că împarte clădirea cu eternul Nufărul.

  Pamela Café Bar: cum a început totul

  Ideea spațiului a luat naștere în 2003, atunci când proprietarii au găsit locul perfect, în clădirea pe care o împart cu spălătoria Nufărul. „În esență, Pamela este o reminiscență a barului vechi de cartier, dar care răspunde nevoilor moderne, atât în plan estetic, cât și ca meniu”, spune Diana Anghel, co-owner.

  Pamela Café Bar - Foto: Cătălin Georgescu
  Pamela Café Bar – Foto: Cătălin Georgescu

  Dorința a fost ca barul să aibă elemente de nostalgie vizuală, de la lambriu, faianță albă și simplă pe bar, care amintește de laboratorul de chimie, la textul în chineză pe care nu-l înțelege nimeni și care face referință la calendarele cu imagini și texte găsite în magazinele de cartier, pe vremea când eram mici.

  Numele este ales din același film, după cum explică Diana: „era un nume super popular în serialele americane din copilărie. Are un element nostalgic, dar reprezintă și o stare de spirit – slightly loose, slightly ostentatious, slightly impulsive, yet playful and creative.”

  Un spațiu cu inspirație din designul socialist modernist

  Pamela își are inspirația în designul socialist modernist, în detaliile estetice inexplicabile și surprinzătoare din Estul Europei, cele care au o stângăcie cuceritoare, dar și în direcțiile designului minimalist contemporan. Toate s-au aliniat când spațiul de la Nufărul, pe care proprietarii îl urmăreau deja de ani de zile, a devenit disponibil.

  Localul a fost deschis oficial în octombrie 2023, iar renovarea lui a durat opt luni, cu ajutorul mai multor echipe care au contribuit la viziune.

  Pentru amenajare și mobilier au lucrat cu Atelier Vast, pe zona de design interior, curățare piese vintage și realizare obiecte custom, au lucrat cu Vitrina Gallery și Alina Tarbă, iar pe partea de identitate de brand au lucrat cu Acme Industries.

  Cocktail-uri pe bază de rachiu și nu numai

  Vedeta Pamela este rachiul sau horinca, așa cum se mai numește în Maramureș, băutură pe care patronii o consideră prea puțin reprezentată în HoReCa, cu atât mai mult în varianta ei premium. „Scopul ar fi să punem pe o hartă extinsă, nu doar regională, acești producători locali, și nu numai, care produc acest distilat, atât cu aroma în vedere, cât și etica unui produs bine făcut”, explică Diana. Pentru asta, planul lor este să regândească rețetele populare de cocktail-urile anilor ’90 cu spirtoase și ingrediente botanice premium. De aceea au în meniu Onlyfans Martini, Caipirinha sau Bingo Bulion, pe care să le descoperi la fața locului.

  Însă aici vei găsi și băuturi pe bază de vin, cum ar fi Vermouth Spritz, Sherry Fino, vinuri naturale, șampanie, dar și vin spumant românesc.

  Pamela și familia existinsă

  Localul face parte dintr-o familie de baruri care au ca influență arta vizuală, dar și pasiunea pentru cocktail-uri și băuturi cu rețete complexe în spate, care nu se mai găsesc niciunde. În spatele acestei viziuni sunt trei parteneri cu background-uri complet diferite și complementare.

  Diana are experiență în Fine Art Photography și Creative Direction și este pasionată de arta contemporană, Alexandru Ciomârtan este un barman cu experiență de peste 20 ani, interesat de Herbal Medicine, construcția aromelor și implicațiile geopolitice în obiceiurile de consum, în timp ce Filip Purnavel vine cu o experiență total aparte în filozofie și agricultură, cu un interes acut în cultura politică și culturală.

  Pamela este soră cu FIX, cocktail bar-ul care are ca focus explorarea ingredientelor nostalgice Est Europene (cum ar fi leușteanul, polenul sau semințele prăjite), Artichoke Social House, un bar unde se organizează constant expoziții de fotografie ale căror subiect au tot spațiul Est European, dar și Obor Amor, un loc pentru cei care cred că mersul la piață e super și care se află în Hala Veche din Piața Obor.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Hotspot: Pamela Café Bar, un spațiu cu design nostalgic, cocktail-uri cu păli...