Harta Magnoliilor din București: o poveste despre oraș, flori care prevestesc primăvara și comunități
publicat pe 27 mart. 2023Harta magnoliilor din București este un proiect atât utilitar, cât și inspirațional, născut dintr-o dorință de conexiune cu natura și iubire pentru flori. Iar în doar câțiva ani, această inițiativă a strâns o comunitate frumușică în jurul ei. Am stat de vorbă cu Diana Robu, cea care a pus bazele hărții, ca să aflăm cum i-a venit această idee.
Dar mai întâi, câteva lucruri despre magnolii. Unul dintre cei mai frumoși arbori cu flori, magnolia poate să fie ușor denumită florea-simbol a Bucureștiului care anunță venirea primăverii. Chiar dacă încă nu e recunoscută în acest fel, magnolia dă culoare Capitalei, scoate oamenii din casă și împodobește orașul în culori deschise de roz și mov pe care le vei întâlni numai o lună pe an.
Câteva lucruri de știut despre magnolii
Înainte de toate, iată un mic istoric al magnoliei și al specificului ei. Arborele de magnolie a fost descoperit de botanistul francez Charles Plumier pe insula Martinique, din Franța. Localnicii o denumeau „talauma”, însă Plumier i-a spus magnolie, după numele unui alt botanist celebru, Pierre Magnol.
Magnolia înflorește, de regulă, la începutul primăverii, dar pot exista și cazuri în care să înflorească în timpul verii sau toamna, pentru a doua oară. Magnolia nu are nevoie de îngrijiri speciale, preferă locurile semi-umbrite și se udă cam o dată pe săptămână, dacă nu plouă suficient.
Arborele de magnolie poate trăi până la 100 de ani, iar în lume există aproximativ 200 de specii. Câte specii, atâtea semnificații, în funcție de cultură. Japonezii cred că magnoliile semnifică dragostea față de natură, fiind sinonime cu viața. De aceea, ei oferă flori de magnolie femeilor care au născut. În aceeași măsură, chinezii cred că magnoliile sunt un simbol al purității.
Harta Magnoliilor din București: cine a făcut-o și de unde a pornit ideea
Diana Robu este inițiatoarea hărții magnoliilor. Are 34 de ani și spune că toată viața ei de adult s-a învârtit în jurul poveștilor: ca jurnalistă, ca ONG-istă și acum ca om de comunicare în McCann PR. Despre #HartaMagnoliilor spune că este un proiect care a plecat de la ea, însă și alții se vor îngriji de el, an de an, cum se pricep mai bine.
„Harta Magnoliilor este a tuturor celor care au contribuit cu o nouă magnolie, cu o plimbare cu harta deschisă sau cu povestea spusă mai departe”, zice Diana.
Creatoarea hărții spune că acest demers a început ca „o joacă”, fiind „un instrument care să mă ajute să mă orientez când cutreier orașul”. Practic, Diana a stabilit puncte-cheie din București unde poți să descoperi o magnolie.
Ușor, dar sigur, cu o dorință și câteva pinuri de orientare, Diana a realizat un adevărat ghid de orientare.
„După ce primăvara din pandemicul 2020 m-a prins în casă, pe balcon, anul următor am vrut să mă bucur cât mai mult de ce are de oferit orașul. De afară, nu prin fereastră. Știam câteva magnolii, le-am pus pe o hartă și așa a pornit totul. Erau 15-20 de pinuri, intenționam ca într-un weekend să ajung în toate aceste locuri. Și între două magnolii mai descopeream încă una și încă una. 20 de pinuri au devenit 100, apoi 500, curând sper că vor fi 1000”, povestește ea.
La început, Diana a împărtășit harta magnoliilor din București cu grupul de prieteni, iar după ce a decis să o facă publică s-a trezit cu „un tăvălug copleșitor, în cel mai bun sens”. „#HartaMagnoliilor a strâns mulți oameni laolaltă, există o poveste pentru fiecare pin-inimă de pe hartă și cel puțin tot atâția oameni care fac parte din această poveste”, explică Diana.
Ce beneficii aduce Harta Magnoliilor și comunității formate
Chiar dacă nu există o legătură directă între București și farmecul magnoliilor la început de primăvară, Diana crede că orașul poate specula această asociere inedită.
„Până acum trei ani, eu nu aș fi asociat Bucureștiul nicidecum cu magnoliile, nici nu-mi închipuiam că există atât, atât de multe. Dar ca un gând, mi-aș dori ca Bucureștiul să devină orașul celor 1000 de magnolii”, punctează Diana.
Marele merit pe care harta magnoliilor din București îl aduce este că a creat o comunitate. „Suntem oameni diferiți, din generații diferite, nu ascultăm aceeași muzică, nu bem cafeaua la fel sau nu bem deloc cafea, nu locuim în același sector și mulți probabil nu ne vom întâlni niciodată. Dar o lună pe an, avem #HartaMagnoliilor în comun, iar acest lucru mi se pare de-a dreptul minunat”, arată Diana.
Totodată, un alt merit al hărții este că ajută oamenii să fie mai atenți la ce au în jur. Chiar dacă Bucureștiul pare gri și posac, magnoliile reușesc să aducă culoare și frumos aproape la fiecare pas. Același lucru e valabil și într-un context mai larg. Iată ce spune Diana Robu că harta magnoliilor din București a făcut pentru ea și pentru comunitate:
„Ultimii ani au fost complicați și încâlciți, am traversat cu toții perioade complicate și harta a răspuns unei nevoie clare, aceea de ne concentra și pe ceva bun. Când avem de-a face cu pandemii, cu războaie și cu tot soiul de nenorociri, poate părea indecent să îndemni la bucurie. Dar eu cred că exact în aceste momente avem nevoie mai mult ca oricând de culoare, de frumos. Asta au făcut magnoliile pentru mine, pentru comunitatea din jurul hărții”.
Câte magnolii în București, atâtea povești
Într-un alt sens, poate mai personal, harta magnoliilor din București nu e doar despre niște flori sezoniere, ci mai mult despre oameni și povești.
Diana spune că, într-unul dintre drumurile ei prin București, pentru a mai pune un pin pe harta magnoliilor, a descoperit povestea magnoliei Liliana. Magnolia poartă numele celei care a plantat-o, fiind o magnolie-omagiu.
„În Parcul Circului, am întâlnit bunicul care se pozează în fiecare an în fața magnoliei, alături de nepoți. Sau doamna din Cotroceni, care ne povestea cum are o magnolie de-o vârstă cu ea și uneori și-ar dori să se urce pe o scară, primăvara, să privească lumea de sus, printre flori. Sau fata din Ucraina, care se află temporar la noi în țară și descoperă orașul cu harta deschisă. Ne scrie de fiecare data când găsește o magnolie nouă”, destăinuie Diana câteva povești asociate cu magnoliile.
De altfel, toate poveștile cu și despre magnolii le poți găsi pe site-ul Dianei, pe fatacupovesti.ro.
„Harta m-a învățat să iubesc din nou Bucureștiul”
Diana spune că „sunt suficiente magnolii și unele-s chiar mai bogate, mai înalte și mai spectaculoase. Și oriunde te-ai afla în București, sigur-sigur o magnolie e la o plimbare distanță”. Iar harta magnoliilor din București te poate ghida în acest sens.
Am vrut să aflăm și câteva curiozități despre magnolii de la Diana. Așa am descoperit că magnoliile există dinaintea albinelor, deci dinaintea polenizării. „Și tot ca o curiozitate, există magnolii murate, am încercat în anii trecuți”, mărturisește tânăra.
Cât despre ce înseamnă magnoliile pentru Diana, ea spune că prin această hartă a învățat să iubească Bucureștiul din nou.
„Eu am adăugat pinurile, dar harta a făcut mai multe pentru mine decât aș putea eu face vreodată pentru hartă. Oricât de aglomerat, posac și prăfos este orașul ăsta, harta m-a învățat să iubesc din nou Bucureștiul. M-a mai învățat că e în regulă să n-ai niciun plan, să n-ai o destinație precisă și dacă te rătăcești nu înseamnă că te pierzi. Ba din contră. Harta e cel mai terapeutic lucru pe care l-am făcut vreodată, m-a scos din zona de confort. Iar harta fără magnolii nu ar fi existat”, zice Diana.
Care este planul de viitor pentru Harta Magnoliilor
Diana Robu spune că, în acest moment, din motive de energie și timp, nu are în plan să facă o altă hartă, pentru o altă plantă din București.
„Sunt multe magnolii, puțină primăvară, iar eu sunt una singură. Am un job de zi cu zi, diminețile devreme și weekendurile sunt pentru hartă. Mai sunt mesajele la care nu reușesc tot timpul să răspund sau magnoliile la care nu reușesc să ajung, oricât mi-aș dori. Mă necăjesc uneori, mi-ar plăcea să pot cutreiera orașul sau magnoliile să fie acolo, înflorite tot anul. Apoi îmi amintesc că magnoliile sunt o joacă, nu o grabă”, ține ea să menționeze.
Ea știe că harta magnoliilor va tot crește, chiar dacă nu e un instrument precis, de aceea are un plan ambițios de viitor.
„Planul e ca pe viitor să încerc să spun cât mai multe povești ale magnoliilor și, poate, cândva, fiecare pin-inimă va avea și fotografia, și povestea. Dar mai e cale lungă și cea mai prețioasă lecție de la hartă este că ne bucurăm de ce avem acum, oricât de clișeic ar suna”, încheie ea.
Foto: Facebook Harta Magnoliilor
-
Plante
Planta banului și alte 5 plante despre care se spune că îți aduc prosperitate în casă
-
Plante
8 plante care aduc noroc în casă și cum să le îngrijești ca să aibă viață lungă și roditoare
-
LIFE
Întâlniri de Toamnă la Dumbrava Vlăsiei, un eveniment pentru pasionații de plante, flori și amenajarea grădinii
-
LIFE
Cât rezistă bradul natural în casă. Locul unde să îl așezi ca să te bucuri cât mai mult de el
Contează și specia sau cât de cald e în casă, de exemplu.
-
UTILE
Cum se curăță ghetele ca să arate ca noi și ce poți face pentru a le reîmprospăta culoarea
Avem sfaturi și soluții atât pentru ghetele din piele natură, cât și pentru cele din piele întoarsă.
-
Sponsored
Tipuri populare de uși de garaj pentru case moderne (P)
Designul casei moderne se bazează pe detalii care adaugă valoare, stil și optimizează la maximum funcționalitatea. Printre aspectele importante, ușa de garaj joacă un rol esențial, nu doar din perspectiva […]