7 cititoare povestesc ce greșeli au comis când și-au renovat singure locuința, ca să nu le faci și tu
publicat pe 08 mart. 2021E aproape inevitabil să nu existe greșeli de renovare când nu ai pe nimeni care să te ajute pe parcursul procesului. Fie uiți ceva, fie nu calculezi corect o piesă de mobilier, fie nu reușești să te înțelegi cu muncitorii. Dar care sunt cele mai comune greșeli pe care le poți face? Îți spun oameni care au trecut prin procesul ăsta.
Pentru că partea de informare e esențială înainte să te apuci de treabă, am vorbit cu șapte cititoare care și-au amenajat casa singure în ultimii ani, pentru a afla ce regretă că nu au știut de la început și ce sfaturi au pentru cei care urmează să se apuce de un proces similar. Citește articolul și ia în calcul sfaturile pe care le au după ce au trecut prin numeroase greșeli de renovare. Iar dacă ai trecut și tu de curând printr-o renovare, ne-am bucura să ne împărtășești experiența pe [email protected].
Lași lucruri neterminate în speranța că le vei face pe parcurs
Oana Manole s-a mutat în 2019 împreună cu soțul într-un apartament cu trei camere dintr-o casă veche, în centrul Brașovului. Au refăcut toate instalațiile, au transformat o bucătărie în baie și au adus bucătăria în living, au refăcut geamurile, ușile și parchetul. A durat cam patru luni și au avut noroc de tatăl Oanei, ajutor de nădejde pe șantier. El le-a desenat și făcut și mobila.
Oanei îi pare rău că s-au mutat înainte ca amenajarea să fie gata, și au rămas nefăcute până în ziua de azi o sobă foarte frumoasă și o bibliotecă.
Dana Ivan stă în București și glumește mereu că „are o garsonieră în stil nordic într-un bloc în care miroase a ciorbă și tocană”. A renovat-o în 2017, cu schimbări majore.
A renovat din temelii bucătăria și balconul, a schimbat țevile, a asortat obsesiv culorile, dar nu a mai înlocuit ușa și geamul care despart camera de balcon: „Am refuzat total ideea plasticului și îmi pare rău că nu am avut răbdarea necesară să caut o tâmplărie nouă pentru balcon”, zice ea. De asemenea, ar vrea să fi recondiționat atunci și baia, dacă tot a avut șantier: „nu fusese în plan, însă ar fi trebuit să fi făcut un efort și măcar până la glet să o fi renovat.”
Mergi pe prima recomandare de echipă
Șantierul e partea urâtă a amenajării, și din cauza lui mulți proprietari nu ar vrea să mai treacă niciodată prin așa ceva. Mai ales dacă e vorba de renovarea unei locuințe vechi, procesul e unul costisitor, murdar și dificil. La asta se adaugă faptul că a devenit greu să găsești muncitori competenți și serioși în România: mâna de lucru a emigrat masiv în vest în ultimii ani, iar cei buni care au rămas sunt mereu ocupați.
Ada Popescu e din București și locuiește într-un apartament de două camere dintr-un bloc construit în 1986. Și-a propus încă de la cumpărare să îl renoveze dar, pentru că nu a avut suficienți bani atunci, a făcut mici modificări de-a lungul timpului: a vopsit pereții din galben în alb, a schimbat mobila din living și dormitor, perdelele, draperiile, masa și scaunele din bucătărie. La final de 2019, a putut în sfârșit să facă o renovare majoră, cu îndreptat pereți, schimbat gresie, faianță, parchet și mobilă de bucătărie.
A ales echipa de construcții printr-o cunoștință care lucra în domeniu și a avut încredere că lucrurile vor merge bine, însă din păcate nu a fost deloc așa. Renovarea a durat în jur de patru luni, cu toate că termenul primit inițial fusese de „maximum două luni”. Muncitorii au făcut numeroase greșeli în timpul renovării: au montat în baie gresia cumpărată pentru hol și bucătărie, și viceversa; au vopsit pereții din baie cu vopsea obișnuită, nu cu una rezistentă la umezeală; au montat greșit întrerupătoare, astfel încât anumite corpuri de iluminat se aprindeau în același timp.
Ada s-a mutat de acasă în timpul șantierului și trecea periodic pentru a vedea stadiul lucrărilor. Din fericire, a depistat greșelile la timp, dar, după predarea lucrării, a descoperit multe altele: „bucăți de gresie care nu sunt lipite bine și se aude gol când calc pe ele, geamuri termopan care nu stau deschise, trebuie să le proptesc cu ceva, parchet montat greșit la trecerea dintre living și balcon, care se lasă atunci când calc pe el, ușa la baie montată strâmb, nu se închide bine, grilajul din zona de evacuare a hotei nu a fost pus și m-am trezit cu un cuib de vrăbii care au făcut pui și au înfundat motorul de la hotă. Și, dacă asta nu era de ajuns, abia după ce m-am mutat și am început să desfac sacii și cutiile în care îmi strânsesem lucrurile pe perioada renovării, am observat că mi-au dispărut din lucrurile mai de valoare: kindle-ul, fitbit-ul, boxa portabilă, chromecast-ul, un set nou de tigăi, parfumuri”, povestește ea.
Pentru ea, procesul de renovare a fost unul extrem de greu, aproape copleșitor. Regretă că a mers pe încredere și a considerat că dacă echipa de muncitori vine printr-o cunoștință, înseamnă că sunt oameni cinstiți, care fac treaba promisă în timpul promis. Dacă ar fi să o ia de la capăt, cu siguranță ar căuta o echipă profesionistă, care să aibă portofoliu și care să îi ofere prin contract garanția execuției.
Lucrări întârziate și costuri neclare
Și Alina Vintilă a lucrat cu o echipă de muncitori neserioasă, care a întârziat-o mult și i-a furat diferite lucruri din casă. Ea și-a renovat în 2017 apartamentul de trei camere din București, în care locuiește cu logodnicul ei.
Renovarea a durat aproape trei luni, mai mult decât i se promisese inițial: au izolat pereții exteriori și tavanele, au schimbat instalațiile electrice și sanitare, au înlocuit toată mobila, au refăcut baia, au îndreptat și zugrăvit pereții, au recondiționat parchetul.
Pentru Ramona Leru, care și-a renovat în 2019 apartamentul de două camere din București, cel mai greu a fost să lucreze cu o echipă care nu i-a prezentat foarte clar costurile și procesele și care propunea mereu calea cea mai simplă, legat de orice solicitare.
„Neavând deloc cunoștințe în domeniu, ci doar niște poze de pe Pinterest cu wishful thinkings (dorințe), toate procesele de pe parcurs m-au consumat foarte mult de energie și răbdare. În plus, imposibilitatea de a verifica în permanență stadiul lucrărilor a făcut ca, de multe ori, să fiu pusă în fața faptului împlinit legat de anumite decizii deja luate. Desigur, am scos la un moment dat toată faianța de pe peretele din bucătărie pentru că eram nemulțumită de felul în care a fost montată”, își aduce ea aminte.
Greșeli a remarcat multe pe tot parcursul lucrărilor, de la plăci de faianță sau gresie nealiniate, cu prea puțin adeziv și gata să se spargă la orice gaură cu bormașina, până la pereți strâmbi și tocuri prea scurte.
Îți pierzi răbdarea și atenția la detalii
În timpul unei amenajări, etapele și deciziile se succed cu rapiditate, mai ales dacă ai deja meșterii în casă: interesul lor e de obicei să termine cât mai repede. Greșelile de detaliu sunt așadar o consecință firească.
Adelina Stănoiu și-a renovat în 2016 apartamentul de trei camere din Capitală. A trebuit să înlăture linoleumul, tapetul, ușile, instalațiile electrică și sanitară, să refacă finisajele (lavabilă, faianță și gresie, parchet triplustratificat).
Totul a durat cinci săptămâni și cel mai dificil i s-a părut procesul de schimbare a instalației electrice, atât ca operațiune în sine, cât și pentru că presupune să știi din start cum va fi mobilată casa ca să poți poziționa corect prizele și corpurile de iluminat. A omis să cheme firma de aer condiționat din etapa de șantier ca să-i dea găurile, pentru că nu și-a dat seama, prin urmare a fost nevoie să facă mici reparații și retușuri la final.
Atenție la mobilierul în regim DIY
Când nu lucrezi cu un proiectant, s-ar putea să nu realizezi dimensiunile corecte decât prea târziu. Oana, de exemplu, și-a dat seama că dulapul din hol are o lățime standard, dar ar fi trebuit să îl facă mai îngust, în acord cu dimensiunile spațiului.
Culori prea deschise și mobilier care nu e practic
Bianca Gângă și-a renovat în ianuarie 2020 apartamentul de două camere din Cluj, situat într-un bloc din anii ‘70. Lucrările au durat o lună și o săptămână: decopertare, renovat și revopsit pereți, montaj parchet peste parchetul existent, schimbat mobilier.
Îi pare rău că a ales o gresie gri-mat în baie, pentru că se vede pe ea fiecare fir de păr. Și în bucătărie a ales greșit culoarea pereților, e prea deschisă și se vede fiecare pată. Mobilierul de bucătărie l-a montat prea jos și marginile au început să se dezlipească de la căldură. Plus că și mobilierul se pătează imediat, pentru că fronturile sunt mate.
În dormitor, a pus noptierele prea sus și riscă mereu să dea cu capul, pentru că sunt ascuțite la colțuri. Și parchetul gri lasă fiecare fir de păr să se vadă, iar canapeaua și fotoliile sunt frumoase dar nu sunt cele mai confortabile – era bine să le fi testat înainte, dar le-a ales după aspect. A greșit și la alegerea ușilor: inițial erau cu geamuri, și a ales altele fără geam, deci apartamentul a devenit foarte întunecos. Și-a dat seama la final că instalația electrică ar fi trebuit schimbată, dacă tot a trecut printr-o renovare, dar meșterii nu i-au zis asta din timp.
Prize plasate aiurea
Alina Vintilă nu a poziționat bine prizele din dreptul noptierelor din dormitor. Și-a dat seama când a așezat cadrul patului pe poziție și nu-l putea lipi de perete din cauza prizelor. A irosit astfel cam zece centimetri de spațiu, într-o cameră care era deja cam mică. Dacă ar putea să o ia de la capăt, ar schimba o parte din corpurile de iluminat, ar opta doar pentru spoturi (mai puțin în zona de dining), și poate ar renunța la cadă în favoarea unui duș tip walk-in.
Sfaturi pentru tine din pățaniile lor
Fă-ți o listă detaliată cu tot ce ai de făcut
Oana Manole te sfătuiește să te organizezi extrem de bine, printr-o listă pas cu pas: de la prize, becuri, baterii și întrerupătoare, până la spațiile de depozitare. Te ajută și o agendă cu numerele de telefon ale unui electrician, parchetar, faianțar, instalator, oameni care fac mobilă, zugrav, cine pune cablul, cine montează mobila, dacă ai nevoie de retușuri sau de cărat lucruri, pe cine poți suna? Practic, o mini agendă de lucru care te va scoate din impas.
Referitor la stil, pe ea au ajutat-o moodboard-urile, colajele inspiraționale. Crede că e important să ai o casă care să te reprezinte și să cumperi mai puține lucruri dar de calitate, preferabil materiale naturale (o canapea de in sau catifea), piese de ceramică, o masă de marmură, obiecte de decor care să te bucure: artă, lustre și veioze vechi din porțelan fin sau cristal, cărți pe care într-adevăr să le citești.
Ia în calcul tot ce te enervează
Bianca Gângă îți propune o abordare foarte pragmatică: „Dacă știi că turbezi la fiecare fir de păr, alege podeaua într-o nuanță în care să nu te deranjeze, iar pereții din bucătărie să aibă o textură ușor de șters. Ai mai multă răbdare în alegerea mobilierului, nu spune las că e bine și așa ca pe urmă să realizezi că puteai trăi cu o chiuvetă mai frumoasă.” Și e în regulă să ceri sfaturi la alții, dar ar fi mai bine să faci ce știi că îți place: „mie toată lumea mi-a zis nu îți vopsi pereții în culori tari, dar personal îi ador, mai ales că i-am combinat cu nuanțe deschise din același spectru”, zice ea.
Lucrează cu profesioniști
„Am simțit lipsa unui designer de interior care să mă ajute să pun în practică ideile pe care le-am găsit pe site-urile de amenajări. Referitor la meșteri, uitându-mă în spate, mă gândesc că merită să dai niște bani în plus, dar să ai liniștea că lucrarea este făcută la un nivel profesionist și că, dacă apar greșeli făcute din cauza echipei, e un contract care să prevadă și aceste lucruri, pentru a nu fi nevoie să le repari singur ulterior, pe cheltuială proprie, așa cum am făcut eu”, te sfătuiește Ada.
Și Adelina crede că e bine să apelezi la un designer: „sunt foarte multe detalii, nu e ușor! Eu, deși sunt doctor în fizică, sunt pasionată de amenajări, urmăresc ce e nou, inclusiv materiale, nu numai mobilă. Chiar și așa e greu, iar dacă ar fi trebuit să fac ceva mobilă pe comandă, aș fi avut probleme, nu prea îmi place ce văd prin apartamentele oamenilor. Eu n-am făcut nimic pe comandă, am luat mobila de la Vox, covorul și ceasul de perete de la BoConcept, canapeaua și fotoliile de la Mobexpert, bucătăria de la Ikea, iar tablourile mi le-am pictat singură.”
Ramona a simțit nevoia unui designer de interior mai ales la organizarea spațiului: „Momentan, mobilierul este IKEA, destul de minimalist, strictul necesar, ceea ce nu-mi displace, dar simt că lipsește o coerență din punctul de vedere al stilului de amenajare.” Dacă ar relua procesul, ar încerca să fie mai hotărâtă, pentru că orice lipsă de încredere lasă loc pentru abuzuri din partea muncitorilor: treabă făcută superficial și la suprapreț.
Dacă vrei să înțelegi cum te ajută un designer de interior, am scris aici tot ce trebuie să știi despre ce face un designer de interior, cum te ajută și cât costă. Iar pentru informații extra ca să eviți orice greșeli de renovare, uite câteva sfaturi practice de la specialiști.
-
DESIGN INTERIOR
După ce criterii și cu ce poți să separi livingul de bucătărie într-un open space
-
LIFE
Câteva sfaturi bune de la părinți și bunici: ce să faci, dar mai ales ce să nu faci la tine acasă
-
DESIGN INTERIOR
Covor vs. mochetă: 4 designeri îți spun cu ce avantaje şi dezavantaje vine fiecare variantă
-
hotnews
De ce să mergi la început de toamnă în Eforie Sud, cea mai veche stațiune de pe litoralul românesc
Îți povestesc din propria experiență.
-
UTILE
Cu ce se curăță carioca de pe perete, canapea sau alte suprafețe. 5 trucuri geniale
Soluțiile cele mai simple au efectele cele mai vizibile.
-
UTILE
Miros de aer închis în cameră? Cele mai simple și eficiente soluții care pot rezolva problema
Chiar dacă aerisești, poate nu o faci cum trebuie.