Garsoniere

Cum a amenajat un arhitect garsoniera de 32 metri pătrați a părinților lui

  Arhitectul Andrei David a amenajat o garsonieră de 32 de metri pătrați, situată într-un bloc nou din Mangalia. Bugetul? 13.000 euro. Faptul că beneficiarii sunt chiar părinții lui a pus o presiune suplimentară ca totul să iasă perfect. Dar, spune el, nimic nu se compară cu bucuria de a te implica într-un proiect atât de personal. 

  În compartimentarea inițială, garsoniera era compusă din hol, bucătărie, living și baie. Pentru a deschide spațiul, Andrei a hotărât să renunțe la zidul dintre bucătărie și living și să transforme zona într-un open space. Încăperea a câștigat luminozitate, iar poziționarea pieselor de mobilier, dificilă într-un spațiul limitat, a putut fi făcută natural.

  amenajare garsoniera open space
  Interiorul păstrează o cromatică neutră cu accente de albastru, în diferite intensități

  Culorile interiorului, inspirate din peisajul de afară

  Open space-ul este alcătuit din trei zone care comunică liber: bucătărie, living și zona de dining. Fiind o locuință de vacanță, depozitările au contat mai puțin. În bucătărie, Andrei a optat pentru dulapuri doar în partea de jos, lăsând restul peretelui să respire. Polița de lângă hotă este folosită pentru expunerea micilor obiecte de decor sau pentru păstrarea mărunțișurilor care se strâng într-o bucătărie. Culoarea mobilierului, albastru închis, reprezintă nota de contrast a amenajării. În rest, predomină nuanțele neutre și tonurile nisipii. Peretele din dreptul blatului de lucru este placat cu faianță pătrată care continuă, la nivel cromatic, aceeași temă marină.

  amenajare garsoniera gallery wall
  Galeria de fotografii și obiecte decorative pentru perete este un DIY făcut de Andrei

  Bucătăria, cel mai mare răsfăț al proiectului

  Mobilierul de bucătărie este unul clasic și se încadrează cu stilul rustic-mediteranean propus de Andrei. Este realizat pe comandă de un atelier din Constanța și este, de departe, cel mai costisitor element din amenajare. Electrocasnicele retro vin să completeze imaginea de ansamblu a întregului decor.

  amenajare garsonieră Mangalia open space
  În ciuda suprafeței modeste, garsoniera este bine compartimentată

  Livingul are și rol de spațiu de odihnă

  Zona de living se limitează la câteva piese de mobilier. Practic, toată amenajarea de aici este alcătuită dintr-o canapea, un televizor și o comodă încăpătoare cu blat de lemn. Canapeaua este extensibilă și servește drept spațiu de lounge și de odihnă. Tapetul de la XT Deco este folosit ca element statement și amintește de plajele sălbatice de pe litoral. „Am gândit camera ca pe un open space în care zona de relaxare din prim-plan să ascundă parțial bucătăria deschisă”, explică Andrei.

  „Am avut ca punct de plecare în proiect optimizarea celor 32 metri pătrați și am încercat să redau sentimentul de vacanță prin stil și tematică. Schema de culori folosită, atât în camera principală, cât și în baie, are la bază albastru. Pentru mobila de bucătărie, am ales ales albastru intens, iar nuanțele de bleu le-am păstrat pentru finisaje (faianță și tapet) și obiecte decorative. În completarea albastrului, am ales bej-crem (parchet, canapea, draperie) și nuanța lemnului natural (comoda, masa, blatul și polița din bucătărie)”, completează Andrei.

  amenajare garsoniera living
  Corpurile de iluminat din bambus se potrivesc foarte bine în decor

  Zonă de dining are vedere către mare

  În ciuda suprafeței limitate, Andrei a reușit să strecoare în amenajarea open space-ului și o zonă de luat masa pentru două persoane. La nivel estetic, a imprimat căldură spațiului prin texturile folosite și prin micile decorațiuni. Balconul a rămas deschis pentru valorificarea priveliștii. Baia continuă cromatica generală a amenajării. Și plăcile ceramice sunt tot cu alb și albastru. Masca de sub lavoar este prevăzută cu sertare pentru mici depozitări. Ca element de contrast, o ales obiecte sanitare negru mat.

  amenajare garsonieră Mangalia baie
  Oglinda din baie este rotundă și are un sistem de iluminare led

  Amenajarea garsonierei a costat în jur de 13.000 euro   

  Andrei a coordonat șantierul de la distanță, lucru care s-a dovedit destul de dificil. Muncitorii cu care a colaborat au întâmpinat probleme la nivelul instalațiilor și a fost nevoie de refacerea tavanului fals de gips-carton. Acest lucru a dus la întârzieri. Șantierul a durat patru-cinci luni, iar bugetul a ajuns la 13.000 euro.

  Resurse:

  Comoda din living este de la Jysk, canapeaua de la Prestige, lustra Evambient, tapet XTDeco, dulap hol intrare Ikea.

  Sfaturi pentru amenajare de la arhitectul Andrei David:

  • În cazul locuințelor cu suprafață utilă mică și bucătărie închisă, aș recomanda eliminarea pereților bucătăriei pentru a obține senzația unui spațiu mai mare și mai luminos.
  • Pentru optimizarea spațiilor mici, alegerea unei uși culisante poate constitui un real avantaj. În cazul acestui proiect e vorba de ușa de acces în baie.
  • Pentru a oferi personalitate locuinței, alege o schemă cromatică în concordanță cu stilul dorit pentru amenajare. Și alege o culoare dominantă.
  • Nu uita de micile detalii: vaze, plante verzi sau uscate, obiecte de decor pentru perete. Toate acestea contribuie la atmosfera și la senzația de acasă.

  Povestea acestei amenajări ne-a fost trimisă de Andrei David. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți vă răspunde cât de curând. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum a amenajat un arhitect garsoniera de 32 metri pătrați a părinților lui