Cum a amenajat un arhitect garsoniera de 32 metri pătrați a părinților lui
publicat pe 31 oct. 2022Arhitectul Andrei David a amenajat o garsonieră de 32 de metri pătrați, situată într-un bloc nou din Mangalia. Bugetul? 13.000 euro. Faptul că beneficiarii sunt chiar părinții lui a pus o presiune suplimentară ca totul să iasă perfect. Dar, spune el, nimic nu se compară cu bucuria de a te implica într-un proiect atât de personal.
În compartimentarea inițială, garsoniera era compusă din hol, bucătărie, living și baie. Pentru a deschide spațiul, Andrei a hotărât să renunțe la zidul dintre bucătărie și living și să transforme zona într-un open space. Încăperea a câștigat luminozitate, iar poziționarea pieselor de mobilier, dificilă într-un spațiul limitat, a putut fi făcută natural.
Culorile interiorului, inspirate din peisajul de afară
Open space-ul este alcătuit din trei zone care comunică liber: bucătărie, living și zona de dining. Fiind o locuință de vacanță, depozitările au contat mai puțin. În bucătărie, Andrei a optat pentru dulapuri doar în partea de jos, lăsând restul peretelui să respire. Polița de lângă hotă este folosită pentru expunerea micilor obiecte de decor sau pentru păstrarea mărunțișurilor care se strâng într-o bucătărie. Culoarea mobilierului, albastru închis, reprezintă nota de contrast a amenajării. În rest, predomină nuanțele neutre și tonurile nisipii. Peretele din dreptul blatului de lucru este placat cu faianță pătrată care continuă, la nivel cromatic, aceeași temă marină.
Bucătăria, cel mai mare răsfăț al proiectului
Mobilierul de bucătărie este unul clasic și se încadrează cu stilul rustic-mediteranean propus de Andrei. Este realizat pe comandă de un atelier din Constanța și este, de departe, cel mai costisitor element din amenajare. Electrocasnicele retro vin să completeze imaginea de ansamblu a întregului decor.
Livingul are și rol de spațiu de odihnă
Zona de living se limitează la câteva piese de mobilier. Practic, toată amenajarea de aici este alcătuită dintr-o canapea, un televizor și o comodă încăpătoare cu blat de lemn. Canapeaua este extensibilă și servește drept spațiu de lounge și de odihnă. Tapetul de la XT Deco este folosit ca element statement și amintește de plajele sălbatice de pe litoral. „Am gândit camera ca pe un open space în care zona de relaxare din prim-plan să ascundă parțial bucătăria deschisă”, explică Andrei.
„Am avut ca punct de plecare în proiect optimizarea celor 32 metri pătrați și am încercat să redau sentimentul de vacanță prin stil și tematică. Schema de culori folosită, atât în camera principală, cât și în baie, are la bază albastru. Pentru mobila de bucătărie, am ales ales albastru intens, iar nuanțele de bleu le-am păstrat pentru finisaje (faianță și tapet) și obiecte decorative. În completarea albastrului, am ales bej-crem (parchet, canapea, draperie) și nuanța lemnului natural (comoda, masa, blatul și polița din bucătărie)”, completează Andrei.
Zonă de dining are vedere către mare
În ciuda suprafeței limitate, Andrei a reușit să strecoare în amenajarea open space-ului și o zonă de luat masa pentru două persoane. La nivel estetic, a imprimat căldură spațiului prin texturile folosite și prin micile decorațiuni. Balconul a rămas deschis pentru valorificarea priveliștii. Baia continuă cromatica generală a amenajării. Și plăcile ceramice sunt tot cu alb și albastru. Masca de sub lavoar este prevăzută cu sertare pentru mici depozitări. Ca element de contrast, o ales obiecte sanitare negru mat.
Amenajarea garsonierei a costat în jur de 13.000 euro
Andrei a coordonat șantierul de la distanță, lucru care s-a dovedit destul de dificil. Muncitorii cu care a colaborat au întâmpinat probleme la nivelul instalațiilor și a fost nevoie de refacerea tavanului fals de gips-carton. Acest lucru a dus la întârzieri. Șantierul a durat patru-cinci luni, iar bugetul a ajuns la 13.000 euro.
Resurse:
Comoda din living este de la Jysk, canapeaua de la Prestige, lustra Evambient, tapet XTDeco, dulap hol intrare Ikea.
Sfaturi pentru amenajare de la arhitectul Andrei David:
- În cazul locuințelor cu suprafață utilă mică și bucătărie închisă, aș recomanda eliminarea pereților bucătăriei pentru a obține senzația unui spațiu mai mare și mai luminos.
- Pentru optimizarea spațiilor mici, alegerea unei uși culisante poate constitui un real avantaj. În cazul acestui proiect e vorba de ușa de acces în baie.
- Pentru a oferi personalitate locuinței, alege o schemă cromatică în concordanță cu stilul dorit pentru amenajare. Și alege o culoare dominantă.
- Nu uita de micile detalii: vaze, plante verzi sau uscate, obiecte de decor pentru perete. Toate acestea contribuie la atmosfera și la senzația de acasă.
Povestea acestei amenajări ne-a fost trimisă de Andrei David. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți vă răspunde cât de curând.
-
Before&After
Before&After: a transformat radical un apartament de 45 metri pătrați din Ploiești, moștenit de la bunici
-
Spații neconvenționale
O locatară din București a amenajat din banii proprii o bibliotecă în scara blocului unde locuiește
-
LIFE
Cu 40.000 de euro, doi bucureșteni au construit și mobilat un tiny house minimalist și cozy, în mijlocul naturii
-
Sponsored
Gătești rapid și sănătos cu grătarele electrice NINJA. Potrivite pentru orice ocazie (P)
Pentru mulți dintre noi, ideea de a avea un „cheat day” în timpul unei diete este tentantă. Dar ce ai spune dacă ai putea transforma acea zi de răsfăț într-o […]
-
hotnews
Casă cu etaj sau fără? Ce trebuie să știi înainte de a face alegerea
Sunt o mulțime de factori care dictează alegerea uneia sau alteia.
-
UTILE
Cu ce se curăță geamurile cel mai bine ca să fie curate lună. Trucuri și ingrediente banale care le scapă de pete
Important e să le cureți cum trebuie.