
Ce înseamnă dacă găsești furnici în casă potrivit superstițiilor din popor
publicat pe 19 mai 2025Prezența furnicilor în casă nu este neapărat un semn rău. Tradițiile populare românești asociază furnicile din casă cu un semn de hărnicie. Uite ce înseamnă dacă ai furnici în casă și cât de dăunătoare sau de benefice sunt aceste insecte. Află mai multe detalii, din articol.
Furnicile sunt insecte sociale familia Formicidae care trăiesc în colonii bine organizate și au un rol esențial în menținerea echilibrului ecologic. Ele contribuie la aerarea solului prin săparea de tuneluri, facilitând astfel circulația apei și a nutrienților. De asemenea, participă la dispersia semințelor și ajută astfel la regenerarea pădurilor.
În plus, furnicile controlează populațiile altor insecte pentru că acționează ca agenți de biocontrol. Prin aceste activități, ele susțin biodiversitatea și sănătatea ecosistemelor.
Ce înseamnă dacă găsești furnici în casă
În tradițiile românești, prezența furnicilor în casă este adesea interpretată ca un semn cu semnificații variate. Unele idei populare sugerează că furnicile negre aduc noroc și prosperitate, în timp ce altele le asociază cu curățarea energiilor negative din locuință.
Pe de altă parte, dată fiind interpretarea dată furnicilor, ca fiind simboluri ale hărniciei și perseverenței, apariția lor în casă ar putea fi asociată cu energia pozitivă sau cu munca constructivă.
Sunt furnicile dăunătoare dacă intră în casă?

Furnicile nu sunt în general periculoase pentru oameni, dar pot deveni dăunătoare în anumite condiții, mai ales când invadează locuințele.
Furnicile sunt sunt dăunătoare când sunt în număr mic și nu formează colonii în interior. Totodată, nu sunt dăunătoare dacă nu afectează alimentele sau structura casei. De exemplu, există specii inofensive, cum ar fi furnica de grădină Lasius niger care intră ocazional în casă în căutare de hrană.
În aceste situații, furnicile nu prezintă riscuri sanitare majore și pot fi considerate mai degrabă o neplăcere decât o amenințare.
Furnicile devin dăunătoare când:
- Infestează bucătăria sau cămara: intră în dulapuri și găsesc alimente de care sunt atrase, cum ar fi zahăr, miere sau firimituri și resturi alimentare. Pot contamina mâncarea, deși nu transmit boli grave ca alte insecte, precum gândacii.
- Formează colonii în pereți, sub podea sau în electrocasnice: unele specii, cum ar fi furnicile faraon Monomorium pharaonis creează colonii ascunse în structurile casei și sunt foarte greu de eliminat.
- Deteriorează lemnul sau instalațiile: furnicile tâmplar Camponotus spp. pot săpa galerii în lemn umed și pot cauza daune structurale asemănătoare cu cele provocate de termitele subterane.
- Sunt agresive: specii precum furnicile roșii Solenopsis invicta pot mușca și injecta venin, dar sunt rare în România.
De ce apar furnici în casă

Date fiind acestea, este de la sine înțeles că furnicile apar în casă în principal pentru a găsi hrană și adăpost. Furnicile sunt atrase de resturile alimentare, în special de dulciuri și alimente bogate în carbohidrați. Astfel că se folosesc de orice cale de acces pentru a ajunge la aceste surse.
În plus, în perioadele secetoase, furnicile caută umiditate, fiind adesea găsite în băi sau bucătării.
Involuntar, chiar tu poți să aduci furnici în casă. Dacă iei, de exemplu, un ghiveci cu o plantă pentru a-l pune la adăpost în interior, atunci te poți trezi că apar furnici în casă.
-
UTILE
Zugrăvit cu var: avantajele și dezavantajele acestei metode
Metoda încă este folosită, dar mai este de actualitate?
-
UTILE
Ce trebuie să faci imediat dacă mașina de spălat nu evacuează apa. Sfaturi utile și soluții
Va trebui ca, până la urmă, tu să scoți apa.
-
UTILE
Ce urmează pentru piața de energie: cât costă curentul și cum alegi cea mai bună ofertă
Trebuie să faci o alegere ca să nu ai facturi mari.