
Expoziție în hol și o bibliotecă de plante, două elementele de bază din apartamentul interbelic al unui geograf îndrăgostit de Depeche Mode
publicat pe 03 apr. 2025Cristian, proprietarul unui apartament interbelic din centrul Capitalei, și-a dorit o amenajare care să vorbească despre pasiunile lui, dar într-un mod care să aibă sens din punct de vedere estetic. Pentru asta, a luat legătura cu arhitectele Alexandra Nicolau și Anca Florea-Ionescu de la Kulcuș Design. Amenajarea conectează armonios zone diverse care definesc stilul de viață și personalitatea lui. Totul, de la dragostea pentru fotografie până la muzica celor de la Depeche Mode, se regăsește în conceptul de design.
„Direcțiile mele la începutul proiectului erau destul de vagi”, spune Cristi, amintindu-și de începuturile renovării apartamentului. „Spre exemplu știam că vreau să am un birou al meu, dressing de sticlă, multe fotografii pe pereți, iar totul să fie «frumos». Plus câteva piese de mobilier care trebuie reciclate. Și niște referințe Depeche Mode, ici colo, dacă se poate. Totul foarte clar”, adaugă cu ironie. „Alexandra și Anca au integrat toate aceste frânturi într-un concept, în aceeași măsură deosebit și ambițios. Iar în el mi-am regăsit multe din pasiuni.”
Un apartament interbelic și o iubire de lungă durată pentru Depeche Mode
Cristian este absolvent de geografie și specialist în analiză cartografică. Iubește fotografia, plantele, plimbările pe munte și obiectele vechi, care au o poveste în spate. Iubește trupa Depeche Mode, de la prima melodie ascultată la radio, în anii ’90. De-a lungul timpului, și-a văzut artiștii preferați în concerte susține în diverse colțuri ale lumii. Poveștile lui au făcut chiar parte din documentarul Depeche Mode „Spirits in the forest”, regizat de Anton Corbijn.
Apartamentul lui este situat într-o clădire interbelică din zona centrală a Bucureștiului. Prima etapă a șantierului a însemnat modificarea traseului de circulație. În configurația inițială, intrarea era prin încăperea în care este amenajat astăzi biroul beneficiarului. Accesul actual era unul secundar care fusese acoperit de foștii proprietari. Alexandra și Anca au reușit să recupereze o parte din parchetul din living. De asemenea, câteva piese de mobilier, rămase din amenajarea anterioară, au fost integrate în noul concept de design. Proiectul a inclus câteva elemente atipice, iar implementarea lor a venit la pachet cu multă bătaie de cap.

Probabil cel mai mare hop al șantierului a fost arcada care marchează intrarea în bibliotecă. Este făcută din două foi de cupru lipite pe miez din placaj. Dificilă a fost obținerea patinei potrivite, misiunea implicând mai multe teste făcute cu diverse substanțe, inclusiv cu oțet. Cristian spune, glumind, că etapa execuției a avut un caracter profund cehovian, depășind și cele mai pesimiste scenarii, dar, concluzionează el cu resemnare, „lucrurile speciale se nasc prin efort și sacrificiu, așa că totul a meritat. “
Alexandra și Anca au încercat să spună o poveste diferită în fiecare încăpere a apartamentului, dar au creat legături între spații prin cromatică, texturi și elemente de decor. Arcada este un detaliu care se reia, în diverse forme, în mai multe colțuri ale casei, inclusiv pe peretele din dormitor, unde modelul este „desenat” cu o gletieră cu zimți. Culorile puternice, folosite ca accent, adaugă profunzime, iar obiectele vechi, păstrate de Cristi, și-au continuat povestea, alături de piese contemporane de design, precum suita Roche Bobois din living.
Amenajare sub formă de scenografie dinamică, fără un stil anume
Masa și scaunele erau deja în casă la începerea proiectului și au fost păstrate în actuala amenajare. La fel și biblioteca din lemn masiv care a fost completată cu o structură metalică fină pentru a îndeplini nevoile de depozitare și a-i da un aer actual. Un obiect personalizat este lustra din dining, făcută manual de Andrei Design după ideile arhitectelor de la Kulcuș. Interesant e că pentru amprentarea materialului a fost folosit un mileu vechi de pe vremea bunicilor.
„Casa nu are un stil anume, ci îmbină mai multe direcții”, explică arhitecta Alexandra Nicolau. „Este stilul lui Cristian prin ochii echipei Kulcuș. Fiecare zonă a fost gândită în jurul unei sau unor anumite piese cu poveste. Spațiile au fost create astfel încât să obținem o scenografie dinamică, așa cum este și beneficiarul nostru”.
Holul apartamentului este o adevărată expoziție, cu fotografii semnate Brian Kosoff și referințe Depeche Mode. Zona a fost tratată cu marmorino gri închis de la IR colours, o nuanță cu personalitate care pune în valoare exponatele și lumina. Biblioteca găzduiește și zonă de dining și comunică cu livingul prin două uși franțuzești, cu panouri de sticlă. Livingul este cea mai luminoasă încăpere din tot apartamentul și cea mai colorată.

Cristian spune că albastrul folosit aici în amenajare și verdele plantelor îl trimit tot timpul cu gândul la plimbările pe munte. Totuși, zona lui preferată din casă rămâne biroul, singura încăpere orientată sudic și locul în care își ține colecția de aparate foto. Amenajarea apartamentului a durat doi ani și a însemnat o investiție de peste 100.000 euro.

Tips&tricks pentru amenajare de la Alexandra Nicolau și Anca Florea-Ionescu (Kulcuș Design)
- O culoare puternică poate defini atmosfera într-un spatiu – este suficient un accent
- Un concept poate fi închegat și prin elemente discrete – de exemplu, o arcadă se poate regăsi într-o amenajare în diverse forme: fie geometric, fie coloristic, fie prin material sau textură
- Lumina naturală poate direcționa conceptul
- Dinamica unui spațiu poate fi creata doar prin textură
- Plantele pot pune în valoare orice obiect sau spațiu – folosiți-le cu încredere
Foto: Cătălin Georgescu
Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail contact@lovedeco.ro și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de echipa Kulcuș Design.
-
Apartamente cu 3 camere
Furnirul de stejar, elementul care leagă amenajarea minimalistă a unui apartament cu 3 camere
-
Apartamente cu 3 camere
Before&after: amenajare cu focus pe spații de depozitare, după 50 ani fără reparații semnificative
-
Apartamente cu 3 camere
Cum arată un apartament de 3 camere dintr-un bloc de la 1942, amenajat cu 25.000 euro
-
DESIGN INTERIOR
Cele mai relaxante culori pentru dormitoare. 7 amenajări din care să te inspiri pentru o atmosferă zen
Culorile pot influența starea de spirit și calitatea somnului.
-
UTILE
De ce scârțâie patul cu somieră? Cum rezolvi repede această problemă
Rezolvarea este foarte rapidă odată ce află cauza sunetelor nedorite.
-
UTILE
Se poate face intabulare fără succesiune? Ce trebuie să știi înainte de a începe procedura
Legea arată ce ai de făcut, chiar și ce excepții există.