Biblioteca, încăperea surpriză dintr-un apartament construit în 1939 și renovat cu 100.000 euro
publicat pe 05 aug. 2024Arhitectele Anca Ionescu și Alexandra Nicolau, de la Kulcuș Design, au căutat să găsească formula potrivită de a scrie o poveste armonioasă într-un apartament de la 1939, pornind de la elemente de design care la prima vedere nu funcționează împreună, unele din zona tradițional românească, altele boho, scandinave și din stilul wabi-sabi.
Proiectul a durat doi ani și a presupus renovarea unui apartament situat într-o clădire în stil neoromânesc din zona străzii Polone, din Capitală. Apartamentul are o suprafață de 150 metri pătrați și o compartimentare circulară. Este compus din cinci încăperi: bibliotecă, living, dining, birou, dormitor, bucătărie, două băi și spații de depozitare. Șantierul a durat destul de mult, fiind vorba de un apartament construit în anul 1939 care a avut nevoie de reparații capitale. Bugetul a fost de aproximativ 100.000 euro.
Proprietarul își dorea să păstreze cât mai multe elemente originare ale spațiului. Cum ar fi,de exemplu, ferestrele vechi. Din păcate, în cazul ferestrelor și a altor elemente originare, nu a fost posibil. Deși le-au recondiționat integral, au descoperit la final că intra apă prin tâmplărie. Le-au refăcut integral după designul inițial.
Nici parchetul sau restul tâmplăriei nu au putut fi recondiționate, căci erau într-o stare avansată de deterioare. Șantierul a presupus, așadar, înlocuirea tuturor instalațiilor din casă, a parchetului și a tâmplăriei.
Amenajare de inspirație tradițională, cu piese de la artizani și meșteri locali
Amenajarea apartamentului din zona străzii Polone nu a pornit de la o temă precisă. A contat însă mult dialogul dintre cele două arhitecte și proprietarul locuinței, dar și flexibilitatea de a testa idei noi care să ducă la estetica dorită, care este un amestec de texturi, materialele și obiecte. Pentru acest proiect, Anca și Alexandra au colaborat cu mai mulți artizani și meșteri locali, lucru care a făcut ca spațiul să dobândească autenticitate.
Fiecare încăpere a apartamentului spune o poveste diferită, dar există elemente care funcționează ca liant în întregul decor. Cele două arhitecte au folosit în amenajare materiale precum marmura, piatra sau teracota pentru a crea o conexiune cu natura și pentru calitatea lor de a îmbătrâni grațios. Spațiul a căpătat căldură prin folosirea țesăturilor din fibre naturale și prin prezența plantelor de interior. Un aspect interesant al amenajării este integrarea de elemente inspirate din zona tradițional românească.
Trimiterile sunt însă foarte subtile pentru a nu face notă discordantă cu restul decorului. Un exemplu în acest sens sunt suveicile vechi, găsite de Anca și de Alexandra prin cotloanele internetului. Sunt gândite ca o metaforă pentru desfășurarea lină a firului poveștii. Albastrul, care se regăsește în toate spațiile principale, este inspirat din culoarea caselor tradiționale din zona rurală. Iarăși, corpul de iluminat din zona de dining, făcut de Andrei Design, după schițele celor două arhitecte, face o trimitere discretă către blidele țărănești.
O întreagă încăpere doar pentru bibliotecă și birou
Accesul în casă se face direct în living, așa că a fost nevoie de o soluție cât mai discretă care să rezolve problema depozitării. Anca și Alexandra au venit cu ideea unui dulap îmbrăcat integral în oglindă, a cărui prezență să fie cât mai puțin vizibilă în decor.
O încăpere spectaculoasă este biblioteca, un spațiu multifuncțional, folosit ca birou, spațiu de relaxare, hobby și la nevoie, cameră de oaspeți. Mobilierul este custom made și îmbracă tot spațiul. Există loc și pentru o scară care se plimbă de jur împrejur pentru a avea acces pe toată înălțimea peretelui.
Tips&tricks pentru amenajare de la Anca Ionescu și Alexandra Nicolau
- Tot spațiul trebuie să spună aceeași poveste. Zonele, chiar dacă sunt diferite, trebuie să fie legate între ele, să curgă unele din altele.
- Piesele clasice pot fi privite ca o investiție. Folosește-le ca punct de focus, și creează decorul în jurul lor. Alege piese atemporale în forme și siluete clasice care pot avea mai multe vieți.
- Amestecarea texturilor poate aduce dinamică spațiilor. Atenție, însă, pentru că este foarte ușor să obții un spațiu prea încărcat.
- Piese realizate de artizani, meșteri locali dau personalitate și unicitate spațiului.
- Integrează elemente specifice designululi biofilic. Folosește materiale naturale (marmură, piatră, teracotă), țesături din fibre naturale (bumbac, in, cânepă, iută), lumină naturală și evident, plante. Conexiunea cu natura este un aspect foarte important în design.
Foto: Cătălin Georgescu
-
UTILE
Cu ce se curăță inoxul deja zgâriat: 4 soluții smart și rapide
Cu soluții naturale, dar fără bureți abrazivi.
-
hotnews
Cu ce se curăță chiuveta de granit neagră: soluția homemade la care nu te-ai fi gandit
Evită soluțiile care au chimicale.
-