
Doi timișoreni au construit un complex turistic de vis în munții Apuseni, cu 7 cabane
Ramona și Septimiu au ajuns să viziteze satul Mătișești (județul Alba) la recomandarea unei bune prietene. Atât de fascinați au fost de peisajul munților Apuseni, încât și-au spus că trebuie să cumpere neapărat o casă în zonă. În 2022, aproape trei ani mai târziu, cei doi bănățeni au spre închiriere șapte cabane de vis și mai au în plan să se extindă.
Dacă ai curiozitatea să scrii „Mătișești” pe Google, o să găsești, în primele rezultate, fotografii cu complexul „La Noi la munte”. Ramona și Septimiu au construit aici un mic colț de rai, pornind de la o casă veche din lemn, cumpărată odată cu terenul. Casa, cu o arhitectură specifică zonei, a fost refăcută complet, păstrându-i-se autenticitatea. Acoperișul a fost însă înălțat pentru a face loc mansardei.
Casă veche cu mansardă modernă
Privită din exterior, casa nu se diferențiază prea mult de celelalte gospodării din zonă. Singurul lucru care atrage atenția este fereastra uriașă de la mansardă. Este construită la o altitudine de 1.060 metri, fiind înconjurată, din toate părțile, de munți. De fapt, priveliștea a fost primul lucru care i-a convins pe cei doi timișoreni să prindă rădăcini aici.
„Am restaurat complet casa veche de 60 ani, păstrând multe din elementele originale: podelele, ușile interioare, o parte din geamurile vechi, șindrila de pe fațadă, dar le-am combinat cu elemente actuale pentru a asigura o buna funcționalitate și confort. A fost un compromis să-i punem un geam așa de mare și modern la mansardă. Geamul este cel mai vizibil accent de nou, dar deși nu am păstrat 100% autenticitatea căsuței, am câștigat spațiul fenomenal de la mansardă. Este dormitorul cu cea mai frumoasă priveliște și pot spune, cel de la care a început povestea noastră”, povestesc cei doi.
Interiorul, amenajat cu obiecte vechi
Casa veche găzduiește o mini – colecție de obiecte artizanale. Mărunțișuri cu poveste, adunate de prin târgurile de vechituri, și-au găsit locul aici. La fel și un covor tradițional dăruit Ramonei de către bunica sa. Paturile și mobilierul sunt făcute pe comandă, într-un stil rustic, pentru a se potrivi spațiului. Pe același domeniu se mai află o cabană nou construită, cu o suprafață de 40 metri pătrați, pe care o închiriază doar împreună cu casa veche.
Ferestrele mari, cu vedere către munți, au fost un „must have”
Toate cele șapte cabane care alcătuiesc complexul „La noi la munte” au în comun suprafața vitrată generoasă. Este și firesc, cu asemenea peisaje în jur! Ramona și Septimiu au avut grijă să pună în valoare frumusețea locurilor, amenajând zone de relaxare cu vedere către munți. Fie că vorbim de o cadă freestanding, poziționată strategic în dreptul unui perete de sticlă sau de un ciubăr cu apă caldă, așezat la înălțime, fiecare colțișor din interiorul și din exteriorul celor șapte cabane pune accent pe intimitate și confort.
Fiecare cabană este amenajată în stil propriu
În ceea ce privește arhitectura cabanelor, Ramona și Septimiu s-au străduit să nu se abată prea mult de la specificul zonei. Construcțiile noi sunt în stil nordic, iar cele vechi au fost refăcute, cu grijă pentru detaliu. Interiorul cabanelor este diferit, fiecare căsuță respectă o temă proprie de amenajare. Cel mai colorat interior îl are casa Boemă. Din punct de vedere cromatic, amenajarea combină accente de galben și verde. Pereții din lemn sunt decorați, pe alocuri, cu obiecte de artă, mici detalii care dau căldură decorului. Nu putem vorbi însă despre Casa Boemă fără să amintim de cada freestanding de pe terasă. Priveliștea de aici îți taie răsuflarea.
Una dintre cabane a fost strămutată în Mătișești
În momentul de față, complexul are două case vechi: casa cumpărată odată cu terenul și o altă construcție veche din lemn care a fost strămutată în cătunul izolat din Munții Apuseni. Ramona și Septimiu o numesc Casa Reinterpretată pentru că este, atât din punct de vedere arhitectural, cât și ca amenajare, o împletire de nou și vechi. Terasa de 16 metri pătrați, cu balustradă de sticlă transparentă, este cel mai căutat colțișor din cabană. Nu e de mirare, este un loc cu adevărat instagramabil. Dacă te cazezi în această căsuță, trebuie neapărat să testezi și hamacul suspendat cu vedere către munți. Suportă o greutate de până la 200 de kilograme, deci poate fi un loc de cuibăreală în doi.
Ramona și Septimiu mizează pe un segment de nișă
Cinci dintre cele șapte cabane care sunt în prezent de închiriat au capacitate mică de cazare. Fiecare astfel de căsuță poate găzdui maxim trei persoane. Ramona și Septimiu spun că vor să atragă, în special, cuplurile, dar sunt binevenite și familiile care vor să stea câteva zile departe de oraș. Cei doi timișoreni speră ca investiția lor să ajute în timp la dezvoltarea zonei. Speră să atragă cât mai mulți iubitori de natură și oameni care vor să se încarce de frumos. În prezent, nu este o regiune foarte aglomerată, dar, spun proprietarii cabanelor, există un mare potențial de creștere pe segmentul agroturism.
„Munții Apuseni oferă peisaje absolut superbe”, spune Ramona. Este o zonă de o frumusețe aparte, iar oamenii de aici sunt un alt câștig al locurilor. Pe noi personal ne-au făcut să ne simțim ca acasă”.
Sursă foto: Septimiu Sîrbu
-
LIFE
Vilegiatura Guesthouse: povestea unei vile istorice, readuse la viață din pasiune pentru tradiții, unde te vei simți ca-n Sinaia anilor 1925
-
LIFE
Locuri cu vedere panoramică din România: cabane din vârf de munte, restaurante din centrul orașului și telecabine
-
LIFE
Locuri de unde ai vedere panoramică asupra Clujului: turnuri, restaurante și plimbări în natură
-
Apartamente cu 2 camere
Before&after: o renovare din Cotroceni cu poveste și multe obiecte de artă moștenite
Proprietarii au moștenit o colecție de artă de la părinți, pe care au integrat-o în casa lor. Proiectul de amenajare a ajuns la 50.000 euro.
-
Apartamente cu 2 camere
Before&after: cum a fost transformat un apartament de 55 metri pătrați ce nu mai fusese renovat de 14 ani
Spații mici, idei mari.
-
Before&After
Before&after: jumătate din livingul unui apartament de 53 metri pătrați e și dormitor matrimonial
Renovarea și reamenajarea au costat 55.000 euro.