Case

Cum arată o casă mică și împânzită cu obiecte pline de istorie, a cărei bucătărie e un fost coteț de găini

    Proprietarii au muncit cot la cot cu meșterii angajați pentru renovarea unei case vechi de aproape un secol din Valea Almăjului (Caraș-Severin). Proiectul a ținut cont de trecutul casei, astfel că amenajarea include multe elemente originale de arhitectură. Mobilierul este și el, în cea mai mare parte, recondiționat.

    Casa este alcătuită din două corpuri distincte care comunică printr-o curte interioară. Partea de sus are o suprafață de 90 metri pătrați și cuprinde trei camere, baia, holul de acces cu o zonă de citit și un fel de chicinetă sau snack-bar. Cel de-al doilea corp de clădire are o suprafață de 36 metri pătrați. Aici se află bucătăria, o zonă de dining și o cămară.

    Casa nu fusese locuită încă din 2011, dar structura era încă bună. A avut totuși nevoie de reparații serioase ca să poată fi locuită din nou.

    „Spațiul are o poveste foarte interesantă”, povestește Ioana Ungureanu de la A Temporal Design”, cea care s-a ocupat de coordonarea lucrărilor de renovare. „Casa a fost construită de un domn care făcea cărămidă arsă. Apoi a fost locuită de o familie de intelectuali: soțul, un istoric cunoscut în zonă, născut în anul 1913, iar soția, profesoară de franceză. Actualii beneficiari au multe lucruri în comun cu această familie și a fost un lucru pe care am încercat să îl evidențiez în amenajare”.

    Holul, una dintre cele mai frumoase zone din casă

    La achiziționarea casei, holul nu exista, cel puțin, nu în forma actuală. Era doar o zonă de acces în interior. Proprietarii au făcut aici un fel de terasă închisă, cu geamuri mari care a devenit, între timp, un colț de lectură extrem de confortabil.

    renovare casa hol
    Lumina naturală este principalul atu al holului transformat în zonă de lectură

    Pentru a dezvălui puțin din trecutul casei, Ioana a decopertat o porțiune de perete în jurul tocului care lasă la vedere cărămida originală. Și boiandrugul a devenit element decorativ în hol. Nu a încercat să ascundă vechimea lemnului, ba dimpotrivă. Singurul tratament pe care i l-a aplicat a fost un strat de ceară de protecție. A adăugat o consolă metalică pentru mici depozitări, iar corpurile de iluminat le-a ales într-un stil ușor industrial.

    Fosta baie a devenit snack-bar

    Încăperea de lângă hol a fost inițial, baie, apoi a transformat-o într-un dressing cu uși rulante. Ioana a găsit o altă întrebuințare pentru spațiul respectiv și a decis să amenajeze aici un fel de chicinetă sau un snack-bar, astfel încât proprietarii să nu mai fie nevoiți să traverseze curtea de fiecare dată ca să meargă să își bea cafeaua.

    A păstrat faianța de pe pereți și a vopsit-o alb, din care a lăsat brâul indigo să fie element de contrast în amenajare. A vopsit și scara de lemn de lângă etajeră, care duce către podul casei, într-o nuanță deschisă de albastru pentru coerență la nivel cromatic.

    Obiecte cu poveste, integrate în decor

    Livingul este o altă încăpere confortabilă și aerisită, cu mobilier minimal și detalii decorative care dau armonie spațiului. „Este o încăpere pe care proprietarii o îndrăgesc mult, mai ales iarna, când se vede focul arzând în sobă și se aud lemnele trosnind”, povestește Ioana. „Am încercat să folosesc în amenajare cât mai multe obiecte vechi, cu poveste. Măsuța de cafea, de exemplu, este un obiect de familie și are în jur de 100 ani”.

    Inițial, holul și livingul erau despărțite printr-o ușă, dar Ioana a desființat-o pentru ca spațiile să poată să comunice liber. Există continuitate și la nivelul pieselor de mobilier alese. Colțarul din living, de exemplu, aduce, din punct de vedere cromatic, cu canapeaua din hol. Etajera metalică și corpurile de iluminat urmează aceeași linie, ușor industrială, folosită în toată amenajarea.

    Proprietarii au confecționat singuri multe dintre piesele de mobilier

    În configurarea originală a casei, cele două dormitoare nu erau decomandate. Ușa dintre ele a fost zidită, după renovări, dar Ioana nu a vrut să șteargă complet existența ei. Într-unul dintre dormitoare, a transformat spațiul respectiv într-o mică bibliotecă, în timp ce în cealaltă încăpere, peretele acoperit găzduiește un gallery wall cu fotografii de familie. Amenajarea dormitorului principal include multe proiecte DIY făcute de proprietarii casei. Tăblia de pat este confecționată din scânduri vechi care erau aruncate prin grădină, iar suportul de cărți de sub fereastră este improvizat dintr-un raft vechi, recuperat dintr-un magazin. Storurile din pânză sunt, de asemenea, home made.

    Adevărate comori, găsite în timpul șantierului

    Ioana povestește că a descoperit foarte multe lucruri interesante în timpul renovărilor despre foștii proprietari ai casei. A făcut tot posibilul să includă în amenajare crâmpeie din trecutul locului.

    „Am găsit în podul casei manuscrise ale fostului proprietar. Tot acolo am găsit și corespondența dintre soția acestuia și fratele ei, care era pe front în cel de-al Doilea Război Mondial”, povestește ea. „Am citit scrisorile pe nerăsuflate și am hotărât că trebuie să valorificăm măcar câteva din aceste comori. Așadar, am înrămat o hartă veche desenată de mână pentru manuscrise, câteva poze vechi cu satul din vremea respectivă și chiar un ziar din acea perioadă, am mai folosit câteva obiecte găsite ca decorațiuni. Unul dintre punctele de atracție care se găsește în casă este cutia cu cărți poștale de pe front”.

    Baia, spațiul care a suferit cele mai multe transformări

    Ioana a vrut să păstreze baia cât mai simplă și cât mai curată. A placat zidurile cu faianță doar în dreptul căzii. În rest, a optat pentru vopsea albă, potrivită spațiilor umede. Înainte de renovări, pereții erau acoperiți cu lambriuri de plastic și în loc de gresie, era un linoleum.

    Exista și o mică sobă care a fost desființată pentru că ocupa prea mult spațiu. A renunțat și la scara de acces către pod. Refacerea podelei din baie a fost cea mai costisitoare parte a proiectului.

    renovare casa veche baie
    Baia este destul de spațioasă, cu lavoar dublu și două oglinzi, pentru el și pentru ea.

    Bucătăria este un fost coteț de găini

    Cel de-al doilea corp al casei, compus din bucătărie și dining, are o arhitectură diferită. Partea de bucătărie este un fost coteț de găini, iar zona de dining este vechea bucătărie. Cele două spații formează un open space. Încăperile sunt mult mai scunde și mai întunecoase, așa că renovările au pus mare accent pe soluții care să aducă mai multă lumină naturală în interior.

    În zona de dining, fosta ușă de acces a fost înlocuită cu un geam mare fix, iar ușa de intrare a fost înlocuită cu una total vitrată, fiind mutată pe partea laterală. În bucătărie s-a spart nișa existentă și s-a montat și acolo un geam tip ușă, pentru a aduce cât mai multă lumina naturală.

    renovare casa detaliu bucatarie
    Cuierul de lângă geam este recuperat din debaraua părinților proprietarilor, are în jur de 100 de ani.

    Mobilierul din bucătărie este recondiționat de proprietarii casei

    Mobilierul din bucătărie este făcut pe comandă în anii ’90 și ajunsese să fie folosit pentru depozitare în cămară. Proprietarii l-au recondiționat și upgradat prin adăugarea unui blat negru. Pentru contrast, au folosit mânerele metalice, în aceeași nuanță de negru. Din lipsă de timp, dar și pentru a nu depăși bugetul, Ioana a propus păstrarea faianței pe care a vopsit-o alb mat, la fel ca pereții.

    Proprietarii își petrec cea mai mare parte a timpului aici, în partea de jos a casei. Iubesc balansoarul poziționat în fața ferestrei uriașe care dă către curtea interioară. Este locul în care vin să se relaxeze sau să asculte muzică pe vinil, la o ceașcă de cafea. Înălțimea ferestrei a făcut posibilă transformarea pervazului într-un fel de banchetă, prin acoperirea lui cu un burete gros. Masa din dining are o poveste deosebită. Blatul și picioarele sunt recuperate de la două mese cu vechimi diferite. Piesa a fost recondiționată și și-a găsit locul în noul decor.

    Amenajarea, un mix de elemente vechi și noi

    „Casa nu se încadrează într-un stil anume, ci împrumută câte puțin din mai multe stiluri”, spune Ioana. „Mi-am dorit să păstrăm și să dezvăluim cât mai mult din istoria casei și în același timp din istoria familiei și a celor ce au locuit în acest spațiu. Cred că acesta a și fost laimotivul amenajării. Am încercat să îmbin elemente noi cu elemente vechi, să ofer puțin din trecut, dar vibe-ul să fie unul fresh și actual. Ca direcție m-am orientat spre stilul scandinav, însă are mai multe accente. Am vrut ca amenajarea să fie foarte personală și autentică, așadar, ea conține în special elemente din stilul rural local, fără a folosi însă elemente etnice. Personalitatea ei este dată în mare parte prin folosirea unor obiecte vechi, de familie, sau găsite în casă la achiziționare”.

    Tips&tricks pentru amenajare de la Ioana Ungureanu

    • Asigură-te că găsești din timp și pornești la drum cu o firmă serioasă de construcții. Asta chiar poate face diferența, atât la calitatea lucrărilor cât și la timpul de execuție, dar nu în ultimul rând la liniștea personală. În funcție de asta te poți bucura de proces sau nu.
    • Acceptă imperfecțiunile – ele spun o poveste, fiecare zgârietură, fiecare urmă sau imperfecțiune dintr-un material natural sau dintr-un obiect vechi aduce o fărâmă din istoria lor. Imperfect este frumos și cu siguranță unic.
    • Ține cont de contextul în care se găsește locuința. Nu folosi stiluri care nu se încadrează sau nu se pretează locului unde aceasta este localizată. Caută poveștile pe care ți le oferă spațiul, oamenii, obiectele, locul și pornește conceptul amenajării de acolo. Aceste lucruri dau personalitatea amenajării. Spațiile care nu spun povești sunt impersonale și reci, iar oamenii iubesc să locuiască în spații călduroase, cu care se identifică.

    Foto: Ioana Ungureanu

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    TUR VIDEO Acest duplex este definiția frumuseții: minimalism, uși ascunse în...