
Dining în balcon și spații de depozitare pe comandă, într-un apartament de doar 40,5 metri pătrați
publicat pe 01 iun. 2024Dacă ai de renovat un apartament vechi, să te aștepți tot timpul la surprize, spune designerul Lucia Guțiu Sucală de la Lucterio Design. Este o concluzie formată în mai mulți ani de șantier, dar care i s-a confirmat, o dată în plus, la finalul unui proiect solicitant. Este vorba de un apartament cu două camere, situat într-un bloc vechi din Cluj-Napoca. Amenajarea, care s-a făcut în mare cu finisaje din clasa medie de prețuri, a însemnat, într-un final, o investiție de 55.000 euro.
Apartamentul are o suprafață de 40,5 metri pătrați și este alcătuit din bucătărie, living, dormitor, baie și un balcon închis. La fel ca în multe alte locuințe construite înainte de ’89, tipul de compartimentare este semidecomandat, adică are trecere din living către dormitor și baie. Lucia a fost nevoită să facă unele modificări la nivel de structură pentru a optimiza fluxul de circulație. A demolat o porțiune din peretele livingului pentru a crea spațiu de depozitare și pentru a lărgi trecerea dintre bucătărie și zona de zi. Deasupra canapelei a adăugat suprafață vitrată pentru a obține mai multă lumină naturală în zona bucătăriei.
Apartamentul nu este o locuință permanentă
Beneficiarii locuiesc în străinătate și și-au dorit ca acest apartament să fie un fel de „acasă” la care se întorc cu drag. Chiar dacă nu este un spațiu locuit permanent, Lucia a vrut ca interiorul să fie practic și bine organizat. De altfel, designerul spune că a tratat lucrurile ca în orice alt proiect rezidențial: s-a concentrat pe găsirea unor soluții de depozitare cât mai eficiente, a împărțit interiorul în funcție de nevoi și a lăsat amenajarea să respire.
„Este un apartament în care am schimbat totul: am refăcut instalațiile, am înlocuit centrala termică și caloriferele, am intervenit puțin și pe partea de compartimentare”, spune Lucia. „Având o suprafață utilă mică, am fost nevoită să optimizez cât mai bine spațiul. M-a ajutat mult mobilierul pe comandă. În tot apartamentul, am apelat la soluții personalizate de mobilier. În ceea ce privește bugetul, m-am ferit de obiectele de brand pentru a menține costurile în limite rezonabile. Finisajele, ușile de interior, toate sunt într-o categorie medie de prețuri. Chiar și așa, suma investită în acest proiect este de 55.000 euro”.
Balconul e folosit ca zonă de dining
Un avantaj al apartamentului a fost balconul dispus pe lățimea livingului. Era deja închis la momentul începerii lucrărilor, așa că Lucia a venit cu ideea de a-l folosi ca zonă de dining. În rest, mobilierul este minimal: canapea, zonă de televizor și un dressing care preia nevoia de depozitare. Finisajele definesc însă interiorul. Panourile riflate și plăcile decorative care imită marmura adaugă textură, iar culorile pastelate și textilele ajută la conturarea unei atmosfere primitoare. Amenajarea nu urmărește un stil anume, ci se concentrează pe funcționalitate și pe calitatea locuirii spațiului.
„Amenajarea unui apartament vechi este mult mai costisitoare decât cea a unei locuințe noi”, spune Lucia. „Trebuie să fii pregătit, de la început, să rezolvi probleme care apar pe parcurs: înălțimi mult mai mici decât standardele actuale, diferențe mari de nivel între încăperi, pereți care nu sunt drepți etc. Bineînțeles că și aici au apărut probleme, mai ales pe partea de logistică, iar asta a întârziat destul de mult finalizarea proiectului. Șantierul a durat în jur de doi ani. Totuși, mi-am dat seama că îmi place să lucrez cu apartamente din blocuri vechi. Tocmai pentru că apar aceste situații neprevăzute care cer tot felul de soluții creative. Iar rezultatul ajunge să depășească, de multe ori, așteptările”.
Tips&tricks pentru amenajare de la Lucia Guțiu Sucală
- Pune accent pe funcționalitatea spațiului, chiar și când amenajezi o locuință care va fi folosită ocazional. Acordă aceeași atenție nevoii de depozitare și găsește soluții care să mențină interiorul cât mai aerisit.
- Dacă renovezi o locuință veche, păstrează-ți o rezervă pentru buget. De obicei, apar surprize în timpul șantierului, iar asta înseamnă cheltuieli în plus.
- Folosește soluții creative pentru a aduce mai multă lumină naturală în interior. De exemplu, poți decupa un zid despărțitor pentru a face loc unei ferestre.
- Suprafețele lucioase ajută mult în spațiile mici pentru că reflectă lumina naturală.
Foto: Lucterio Design
-
Apartamente cu 2 camere
Mult auriu și gri în apartamentul de două camere al unui programator, după o investiție de 15.000 euro
-
Apartamente cu 2 camere
Cum arată un apartament de două camere cu pardoseală din microciment peste tot, într-o amenajare eclectică
-
Apartamente cu 2 camere
Cum arată un apartament de 48 metri pătrați în amenajarea căruia joacă un rol esențial culorile neutre și lumina naturală
-
Garsoniere
10 idei diferite de amenajare a unei garsoniere open space
Câte proiecte, atâtea moduri diferite în care poți gândi amenajarea unei garsoniere open space.
-
LIFE
Hotspot: 5 locații de nuntă în aer liber din jurul Bucureștiului cu decoruri de la mid-century modern la romantic
Ideale și pentru altfel de evenimente sau petreceri.
-
UTILE
De ce miroase urât aparatul de aer condiționat. Ce măsuri trebuie să iei
E vorba mai ales de prezența mucegaiului.