Apartamente cu 4 camere

Au salvat tot ce au putut din vechiul apartament și au gândit un decor inspirat din cartea Marele Gatsby

publicat pe 11 iun. 2021

  O româncă și un american au investit 57.000 euro în amenajarea unui apartament vechi din centrul Capitalei, ca să creeze o experiență de neuitat, demnă de Oscar, oaspeților care închiriază spațiul prin Airbnb. De ce de Oscar? Pentru că întreg decorul este inspirat din celebrul roman al lui F. Scott Fitzgerald, Marele Gatsby, după care au fost făcute mai multe ecranizări premiate.

  Ioana Holt este o româncă originară din Oradea care locuiește în New York de prin 2013. Ea și logodnicul său american, Benjamin Earley, închiriază și renovează proprietăți din întreagă lume, pe care apoi le subînchiriază în regim hotelier. Cei doi sunt îndrăgostiți de istoria și arhitectura Bucureștiului, iar atunci când au găsit un apartament în blocul interbelic în care a locuit politicianul Corneliu Coposu între 1975-1995, au decis să creeze un spațiu fabulos. 

  Ca să se asigure că vor obține estetica spectaculoasă inspirată de epoca jazz-ului și elemente art deco deja prezente în osatura apartament, s-a ocupat de proiect chiar Ioana, directorul de creație și co-fondatoare a companiei HOLT, în colaborare cu Corina și Traian Mihalache, de la Studio Caro.

  Apartament de închiriat, renovat și subînchiriat de doi afaceriști

  baia art deco
  Baia se află într-o stare precară, dar i-au fost păstrare elementele de arhitectură

  Apartamentul de 115 metri pătrați are patru camere: o cameră de zi care cuprinde zona de living și dining, trei dormitoare, bucătăria, două băi (una cu dus și una de serviciu) și holurile. Partiul apartamentului este specific vremurilor în care imobilul a fost construit – mai exact în anul 1934 –,  când accentul se punea pe spațiul de zi și de primire a oaspeților – acestea fiind cele mai generoase și impunătoare prin decoruri cu pilaștri și cornișe. 

  Spațiile de serviciu, însă, au avut de suferit ca importanță și, deci, ca suprafață, dispunere și planimetrie. Bucătăria, care ocupă aproximativ 6,5 metri pătrați, este în formă de L și are nu mai puțin de patru uși – una spre balcon, una înspre casă scării de serviciu, o debara și accesul din hol. 

  Bucătărie cu formă de L
  Bucătăria are formă de L și este îngustă, dar echipa a aplicat conceptul Great Gatsby cu succes și aici

  Baia este înghesuită între două dormitoare, neavând acces direct din hol. A fost un proiect mare, dar pe care arhitecții au reușit să-l termine în mai puțin de patru luni. Au finalizat totul în aproximativ trei luni jumătate – de la A la Z – de la partea de proiectare la urmărirea de șantier și ședința foto. Iar colaborarea dintre arhitecți și proprietari a fost făcută de la distanță.

  „Am lucrat cât de mult am putut, inclusiv de pe patru fusuri orare diferite, pentru a coordona totul cu echipa HOLT. WhatsApp, Zoom, multă încredere și comunicare. Apoi, dat fiind faptul că beneficiarii nu puteau fi prezenți fizic pe șantier, am găsit soluții pentru le oferi posibilitatea de a urmări de la distanță fiecare bucată a proiectului – de la buget la comenzi, facturi furnizori și prestatori până la fuga în magazinele de decorațiuni și ședințele de shopping pe whatsapp – am găsit o cale de a comunica”, povestesc cei doi arhitecți.

  Experiență de Oscar într-un Airbnb

  Ioana și Benjamin și-au dorit ca spațiul să fie o experiență, nu un „forever home”. Adică să aibă o personalitate puternică, să fie inspirat din Marele Gatsby, filmele de epocă, jazz, vremurile post-pandemia din 1918, perioada interbelică.

  Conceptul a fost ușor de stabilit pentru că au pornit chiar de la minunățiile pe care Corina și Traian Mihalache le-au găsit când au văzut pentru prima dată spațiul – pilaștrii geometrici din camera de zi, baia cu nișă în trepte, plăcile ceramice grafice tip art deco. Iar după prima discuție cu proprietarii Ioana și Ben, au găsit și un nume pentru apartament, The Great Gatsby.

  concept art deco
  Numele conceptului a venit natural – Great Gatsby

  Iar pentru a păstra tema, au readus la viață vechea glorie a elementelor prezente în spațiu. Au salvat și păstrat tot ce s-a putut din vechiul decor: au restaurat pardoseala originală din ceramică, parchetul din lemn masiv, ușile tot din lemn masiv, geamul dinspre hol (decorat cu elemente art deco din fier forjat) și un birou clasic care aparține proprietarului. Au dorit să facă intervenția lor cât mai ușor reversibilă, așa că au avut deosebită grijă la detalii – inclusiv când au montat mânere pe biroul restaurat pe care le-au trecut prin gaura cheii, ca să evite găurirea lemnului.

  birou restaurat
  Biroul a fost restaurat cu atenție pentru detalii

  De vechi la retro-fabulos

  „Când am preluat proiectul, deja fusese începută parțial reabilitarea de către proprietar, dar încă se vedeau urmele tablourilor care au stat agățate decenii pe pereți. Pardoseală și faianța din baie erau destul de avariate. De asemenea, și bucătăria era complet inutilizabilă, fiind necesară refacerea completă, din fericire cu păstrarea pardoselii originale”, își amintesc arhitecții.

  După ce au analizat situația și au găsit conceptul potrivit, cei doi au căutat obiecte care să aibă personalitate și fler și să se încadreze în tema gândită cu beneficiarii – art deco, jazz, accente metalice, pene de struț, mobilier cu linii curbe, geometrii interesante. Au readus la viață aerul boem al perioadei interbelice în Micul Paris, dar într-un mod contemporan și reinterpretat. 

  amenajare art deco
  Amenajare à la Micul Paris

  Ca să completeze imaginea de epocă, au decorat apartamentul cu reproduceri ale unor fotografii alb-negru cu femei celebre din anii ’20 (Coco Chanel, Josephine Baker, Anna May Wong etc) și cântăreți de jazz.

  living art deco
  Nici măcar cărțile nu au fost alese la întâmplare

  Planul de mobilare

  Multe produse sunt de la Vivre – canapelele, fotoliul, scaunele din dining, covoarele, noptierele din dormitorul albastru și verde, și măsuțele auxiliare din living.  Au optat pentru profile decorative de la Elegance Decor, iar comoda din living este de la Home-Couture.

  Au folosit multe corpuri de iluminat de la ARN Store pentru living și dormitorul roz. Tot în dormitorul roz, noptierele sunt de la Zara Home. Obiectele decorative din tot apartamentul sunt de la H&M Home, Zara Home (majoritatea pernelor), Homelux, Vivre sau Mobexpert ( microfonul metalic din living). 

  În dormitorul matrimonial, cel albastru, au integrat veioze Vivre, lustra Mobexpert, scaun Settimo, dulap Rustic BoutiqueScaunele de bar din bucătărie și tapetul tip marmură din dormitorul albastru sunt de la The Home

  apartament de închiriat baie grandioasă
  Grandoarea băii este comparabilă cu restul spațiului

  În baie au folosit plăci ceramice de la Hornbach și Ceramall, baterie și instalații de la NeaKaisa, corpuri iluminat Vivre, oglindă Norda

  Cea mai mare investiție a constat în achiziția mobilerului pe comandă – bucătăria, dulapul de pe hol, depozitarea din băi. Însă cele mai scumpe produse gata făcute au fost canapeaua verde din living, comoda, masa din dining și patul matrimonial (albastru), fiecare gravitând în jurul sumei de 1000 euro.

  zona de dining
  Masa din dining a costat aproximativ 1000 euro

  Investiția a ajuns la 57.000 euro, sumă ce a cuprins întreaga amenajare a apartamentului – de la finisaje la mobilier, de la taxe și proiectare până la costurile aferente contractului de închiriere a spațiului pe durata renovărilor.

  renovare bucătărie
  Bucătăria nu mai seamănă deloc cu ceea ce era înainte de proiect

  Tips&Tricks de la arhitecții Corina și Traian Mihalache:

  • Mergi pe simetrie. „Am marșat mult pe simetrie – e foarte evidentă intenția asta în dining, în dormitorul matrimonial”, spun cei doi. 
  • Joacă-te cu materialele și culorile. „Am încercat să dăm un aer de contemporaneitate și de personalitate prin combinațiile neobișnuite de culori și materiale, pe care am decis să le dispunem într-un mod plăcut ochiului, că să realizăm o compoziție interesantă, vibrantă, nouă.
  • Salvează tot ce poți salva. „Am protejat toate elementele de epocă ce dădeau farmecul spațiului și le-am pus în valoare prin obiecte care se potriveau tematic cu ele”.

  Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Studio Caro. Dacă ai și tu o locuință în care te simți bine și care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre pe adresa de mail [email protected]

  Foto: Sabin Prodan pentru HOLT

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Au salvat tot ce au putut din vechiul apartament și au gândit un decor inspira...