LIFE

De la oraș la sat: o familie a revenit din Anglia în România, unde a renovat o casă veche de 66 ani

    Traiul urban poate însemna adesea un ritm alert, poate fi gălăgios și poluat. Suntem curioși să aflăm poveștile oamenilor care au plecat din oraș, să descoperim de ce au luat această decizie, cât de greu sau ușor le-a fost și cum li s-a schimbat viața.

    Continuăm seria „De la oraș la sat” cu povestea unei familii care a revenit din Anglia pe tărâm românesc, din dorința de a avea un loc al lor în mijlocul naturii. După lungi căutări, cei doi au găsit casa ideală, pe care au renovat-o prin forțe proprii, cu multă bucurie și pasiune. Locuința se află în satul General Berthelot, la șase kilometri de orașul Hațeg, județul Hunedoara. Asta este povestea lor.

    Cătălin și Laura s-au mutat în satul General Berthelot
    Cătălin și Laura s-au mutat în satul General Berthelot

    Cătălin Filipescu (34 ani), soția lui, Laura, și copilul lor s-au mutat oficial la țară în primăvara lui 2023, după trei ani în care au lucrat la căsuța lor. „M-am născut în Valea Jiului, într-o familie frumoasă și modestă, am crescut în orașul Uricani și m-am mutat la sat, în căsuța visurilor din Țara Hațegului”, spune el.

    În ultimii zece ani a lucrat în domeniul construcțiilor, în Marea Britanie, iar în 2015, împreună cu fratele lui, a înființat o firmă de construcții și, în parteneriat cu alți asociați și designeri, a avut oportunitatea să se dezvolte și să dobândească experiență.

    „Am renovat interioare, am lucrat în lemn, am restaurat pereți de cărămidă, am reamenajat exterioare și am construit mobilă din lemn”, explică tânărul.

    Traiul din Anglia nu a fost însă pe placul lui, nici al Laurei, așa că atunci când s-a născut băiatul lor, cei doi și-au dorit foarte tare să revină în România și să încerce să-și facă viața aici. Au făcut pasul în 2019, când Cătălin și fratele lui au mai deschis o firmă de construcții în plan local. Laura, pe de altă parte, a urmat câteva cursuri de formare profesională și a reușit să-și deschidă un salon de cosmetică și machiaj, iar ulterior, sprijinit de ea, Cătălin a urmat un curs de frizerie și s-a alăturat soției la salon.

    În tot acest timp, ei și-au căutat casă.

    De la oraș la sat: o casă căutată timp de 8 luni și 15 minute

    „Anul 2020 a fost anul în care am reușit să cumpărăm căsuța, cu eforturi, mult stres, mari speranțe, încredere și mulțumire lui Dumnezeu. În aprilie am reușit, după opt luni și 15 minute”, zice Cătălin.

    Timp de opt luni, alături de Laura și de tatăl ei, au epuizat toate informațiile primite în legătură cu vinderea unui imobil și au colindat toate satele din împrejurimi. Așa cum adaugă, au bătut din poartă în poartă și au oprit la fiecare casă părăsită pentru a afla dacă este de vânzare sau nu.

    „15 minute pentru că atâtea minute erau trecute de când a fost postat anunțul cu vânzarea casei pe internet, iar eu vizualizam postarea și nu înțelegeam unde e satul General Berthelot, atât de aproape de Hațeg și nevăzut de mine. Era luni după-amiaza, o zi în plină pandemie, o zi petrecută în căutarea unei case fără niciun rezultat concret. Eram obosiți și dezamăgiți, iar în 15 minute s-a schimbat totul”, povestește el.

    Cătălin crede cu tărie că locuința lor este darul lui Dumnezeu pentru ei, deoarece a fost pusă la vânzare cu cinci ani înainte de a o cumpăra ei, iar lucrurile s-au derulat de așa natură, încât nimic nu s-a concretizat până n-au cumpărat-o. Casa a fost construită în 1957 și a fost dată în chirie la un moment dat, în jur de 15 ani, unei bătrânele din sat, care ulterior a murit.

    O locuință în mijlocul unor locuri de poveste

    Comuna General Berthelot, unde locuiește familia Filipescu, are o poveste foarte interesantă, la fel cum sunt și împrejurimile sale. Își trage denumirea de la numele generalului francez Henri Berthelot, care avea acolo o reședință și un teren agricol primite de la regele Ferdinand I și de la Regina Maria a României, drept recunoștință la contribuția armatei franceze la eliberarea României.

    Din 1923, încă în timpul vieții generalului, consiliul local a botezat localitatea General Berthelot. În perioada comunistă numele i-a fost schimbat în Unirea, dar apoi, în 2001, un referendum local a aprobat revenirea la denumirea inițială.

    În lunile de zile cât și-au căutat casă, Cătălin povește cum a putut să se bucure de împrejurimi și minunățiile lor, de la satul Ponor, care duce spre Fundătura Ponorului, loc numit și palma lui Dumnezeu, la satul Sibișel, cu faimosul parc al Dinozaurilor, un sat frumos cu o vale și un râu curat care te îndrumă spre tărâmul care era odată populat cu dinozauri (și unde chiar s-au găsit ouă de dinozauri pitici), dar și la Bretea Română sau satul cu căpșuni și afine, Berryland.

    „În perioada dificilă a pandemiei, am reușit să vizităm locuri noi împreună și să fructificăm situația tensionată în care se afla toată lumea. Cu siguranța faptul că am fost aici, și nu în Anglia, ne-a ajutat să trecem mai ușor peste eveniment”, precizează Cătălin.

    Renovarea cu elemente vechi și noi

    Imobilul pe care l-au cumpărat e alcătuit dintr-o clădire rezidențială (corp principal cu o suprafață de 60 metri pătrați care urmează a fi restaurată) și anexa, cu o suprafață de 84 metri pătrați. „Practic avem casa mică în prim plan și anexa cu grajdul, șura și o cameră cu cămară”, explică el.

    Cei doi au fost impresionați de toate lucrurile vechi găsite aici, așa că au hotărât să salveze șura și să înceapă cu restaurarea ei. Simplu fie spus, adaugă proprietarul, din grajd și-au amenajat bucătăria (care urmează să fie mobilată), locul de trecere spre livadă l-au închis cu geamuri mari și apoi au adăugat un șemineu care-i ajută să-și încălzească toată casa, iar camera cu cămară au transformat-o în dormitorul lor cu baie proprie.

    „Când am văzut grajdul cu șura, m-am îndrăgostit de grinzile de lemn. Am salvat tot lemnul din anexă, tocurile de la uși, căpriorii din mansardă, am scos în evidență toate elementele vechi păstrate și conservate și cred că totul este magic. Am căutat să dăm un strop de viață locului găsit, să profităm de tot ceea ce găsim aici și să amenajăm cât mai simplu și cu bun gust. Am îmbinat lucrurile vechi cu obiecte noi și moderne”, completează Cătălin.

    Lateralele casei sunt izolate cu polistiren, iar la fațadă a păstrat design-ul găsit, în timp ce intrările le-a transformat în geamuri fixe. Podul casei este izolat și tot lemnul tratat și lăcuit, iar pentru spatele casei a păstrat cărămida simplă, fără tencuială.

    Au investit în jur de 30.000 euro până acum, din care aproximativ 7000 euro a fost mâna de lucru, deoarece, deși de cele mai multe ori a muncit Cătălin singur, pentru unele detalii a apelat și la meseriași.

    A avut mereu sprijinul familiei, dar zi de zi spune că pleca dimineața și venea seara târziu. „Mi-am neglijat sănătatea și mi-am sacrificat timpul liber, deoarece cred că doar prin muncă, seriozitate, răbdare și ambiție poți reuși”, subliniază el.

    „Aici vrem să îmbătrânim”

    Cătălin și Laura au un teren de 7600 metri pătrați, în mijlocul naturii, cu o livadă superbă, unde au reușit să planteze deja 42 de pomi, iar la toamnă își doresc să dubleze plantarea lor.

    În fiecare zi se bucură de panorama de vis, unde văd lanțul muntos cu vârful Retezat și visează să aibă căsuțe de tip A, un spațiu de joacă în aer liber cu tiroliană și trasee pentru copii. Momentan iau lucrurile treptat și se bucură de fiecare pas pe care-l fac.

    Înainte să se mute, ei au locuit în Hațeg, la părinții Laurei, așa că tânărul făcea naveta zilnic la casă. Pentru că avea nevoie de un loc de relaxare și unul pentru gătit, a construit o filigorie din lemn, lungă de 10 metri și lată de 4 metri, unde a amenajat și o toaletă. A fost prima investiție făcută în spațiu.

    Ulterior, odată ce s-a apucat să pregătească locul pentru renovare, Cătălin a salvat mult lemn – din niște butoaie din lemn care se foloseau pentru fermentarea fructelor a placat un perete din filigorie, iar dintr-un alt butoi mai mic a făcut o masă, în mijlocul căreia a montat o umbrelă.

    Poarta din lemn, care odată închidea șura, a folosit-o la compartimentarea foișorului, și a creat un perete pentru a delimita spațiul destinat lemnelor și ustensilelor de tot felul. „Așa am creat o mică magazie”, zice el. Poarta de acces de la stradă a fost construită tot de el, din bucăți de lemn și o altă poartă veche găsită aici.

    Cătălin și Laura sunt recunoscători că au putut munci în ritmul și posibilitățile lor și spun că sunt tare fericiți de alegerea făcută. „Aici este locul unde vrem să îmbătrânim, alături de copilul nostru. Nu ne pare rău o secundă că am părăsit Anglia și ne-am reîntors acasă, pentru noi a fost cea mai bună alegere”, spun ei, nu fără a sublinia că acum au mai mult timp liber pentru familie, iar copilul se poate bucura în voie de bunici.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    De la oraș la sat: o familie a revenit din Anglia în România, unde a renovat ...