LIFE

De la oraș la sat: și-a construit singur și de la zero o casă, cu 43.000 euro

publicat pe 17 ian. 2022

    Traiul la urban poate însemna adesea un ritm alert, poate fi gălăgios și poluat. Și mulți sunt cei care hotărăsc să renunțe la stilul ăsta de viață și se mută de la oraș la sat. Suntem curioși să aflăm poveștile oamenilor care au făcut acest pas și să descoperim de ce au luat această decizie, cât de greu sau ușor le-a fost și cum li s-a schimbat viața.

    Toate aceste nevoi se încadrează într-un nou trend în creștere în rândul românilor, migrația de la oraș la sate. Datele de la Institutul Național de Statistică sunt cele care confirmă teoria, iar în 2017, peste 100 de mii de români au ales să facă acest pas, în timp ce doar 87.000 s-au mutat de la sate la orașe în aceeași perioadă.

    Continuăm seria De la oraș la sat cu povestea unei familii care s-a mutat din Iași la țară, în 2019. Florin, soția lui Diana și fiica lor locuiau într-o cameră de cămin dintr-un campus studențesc până au hotărât, la inițiativa unui prieten, să depună o cerere la primăria din comuna Miroslava, prin care să ceară un teren în concesiune.

    Norocul a fost de partea lor, iar în octombrie 2018, tânărul s-a apucat de fundația casei și a construit totul de la zero, iar 43.000 de euro mai târziu, cei trei s-au mutat într-o locuință nouă.

    Momentul în care au hotărât să părăsească orașul pentru viața la sat

    Gândul de a se muta la țară a venit după ce un prieten de-ai lor, care locuia într-o comună foarte mare din Iași, Miroslava, i-a sfătuit să meargă la primărie și să ceară teren în concesiune pentru casă. Există o lege prin care tinerii până în 35 de ani pot primi de la primăriile din România un teren în concesiune, dacă ei vor să-și construiască o primă casă.

    „Într-o zi ne-am hotărât să mergem la primărie. Eram pe ultima sută de metri, deoarece urma să fac într-o lună 35 de ani. Am fost în audiență la primar, care ne-a spus să întocmim actele, deoarece se va organiza o licitație cu plic închis, iar noi avem șanse să obținem terenul. În ziua licitației, ne-au trezit devreme și ne-am sunat toți cunoscuții pentru a le cere sfaturi, dar nimeni nu a știut să ne explice ce înseamnă licitația cu plic închis. Eram speriați și aveam sufletul la gură”, adaugă Florin. În sala mare de la primărie mai erau opt persoane care licitau la fel ca ei, deoarece erau disponibile câteva loturi de pământ.

     

    Cuplul a hotărât să liciteze dublu pe metru pătrat și a câștigat. „Pe acel lot eram singurii. Am fost în al nouălea cer când am aflat că am primit terenul și am fost să-l vedem, deoarece nu știam exact unde e, pentru că aveam doar o imagine din satelit cu poziționarea lui”, explică tânărul.

    „Am proiectat casa din cutiuțe de carton”

    Florin și soția lui au primit un teren de 510 metri pătrați, în satul Cornești, comuna Miroslava, aflat la 14 kilometri de Iași. „Când ne-am apucat de proiect, cineva ne-a sfătuit să facem o machetă acasă și cu ea să mergem la proiectant. Zis și făcut. Am dus-o pe Victoria la bunici, apoi ne-am întors în camera de cămin și din cutiuțe de carton am proiectat casa”, povestește bărbatul.

    Au urmat câteva luni grele, în care s-au chinuit să facă rost de bani, dar în cele din urmă au reușit, cu ajutorul părinților, bunicilor, câteva credite la bancă și a salariilor lor. Plus de asta, nașii le-au fost mereu alături, deoarece și ei au trecut prin procesul renovării unei case bătrânești de la zero.

    Pe 15 octombrie 2018, Florin s-a apucat de fundație, unde a lucrat cu echipă de meseriași pe care îi știa deja. Au lucrat 15 zile legate – Florin pleca de la job direct la teren, făcea schimb de tură cu echipa, iar apoi, seară de seară, dormea în mașină, să nu dispară peste noapte materialele. Pe 1 aprilie 2019 s-au apucat de construit casa, iar în 27 de zile au adus-o la roșu.

    „Am făcut totul absolut singur, uneori ajutat de un băiat din sat, care ulterior mi-a devenit și prieten. Au fost nopți grele în care aruncam sculele, iar de multe ori am clacat, deoarece aveam impresia că nu se mai termină”, își aduce aminte Florin. Soția lui venea săptămânal, dar nu o lăsa să vină mai des, deoarece voia să-i facă mici surprize: „îmi amintesc o duminică în care a venit și a văzut wc-ul și chiuveta montate. Nu-i venea să creadă, deși poate părea ceva banal”, adaugă el. A făcut de la zero partea electrică, cât și fosa, sistemul de scurgere și șanțul, deoarece nu își permitea un mini-escavator.

    De la oraș la sat: o investiție de 43.000 mii de euro

    Casa are o arhitectură simplă și o amprentă la sol de 96 metri pătrați. „Este cumva tip vagon. Cum intri, pe partea dreapta este dormitorul Victoriei, apoi baia și camera noastră. În stânga avem bucătăria și living-ul, open space”, explică Florin. A tras curentul electric de la un vecin, aflat la 200 metri distanță, iar canalizarea e în curs de dezvoltare. Ca sursă de încălzire au o centrală pe lemne, cu boiler pe serpentină, ceea ce, spune el, este un mare avantaj, deoarece apa care circulă prin calorifere, circulă și prin boiler.

    „Când ne-am apucat de casă, i-am spus soției că fac totul singur, mai puțin centrala pe lemne și curentul electric, dar când am văzut cât costă manopera, am spus că și eu am două mâini”, își aduce aminte tânărul. Soția lui, Diana, s-a ocupat de tot ceea ce înseamnă design-ul interior. Între timp, Florin a construit și o terasă, închisă cu geamuri de sticlă, și o căsuță cu tobogan fetiței sale, cât și o bucătărie de vară din lemn, în spatele proprietății.

    „E mult de muncă, dar merită”

    Florin spune că mutatul la țară le-a adus numai beneficii. Aici cresc câteva găini în aer curat, fiica lor se joacă singură în curte și au mereu lapte proaspăt de la văcuțele vecinilor.

    Încurajează pe oricine să facă acest pas și, spune el, chiar dacă nu este ușor, satisfacția este enorm de mare. Cuplul își mai dorește să construiască un cuptor de lut, dar și un grătar de cărămidă. Momentan încă fac naveta Iași-sat, deoarece acolo muncesc, dar își doresc să renunțe complet la oraș și să facă acasă diferite preparate, cu produse de la localnici.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments