LIFE

De la oraș la sat: o familie a decis să se întoarcă din Irlanda și a renovat casa moștenită de la bunici

    Traiul urban poate însemna adesea un ritm alert, poate fi gălăgios și poluat. Suntem curioși să aflăm poveștile oamenilor care au plecat din oraș, să descoperim de ce au luat această decizie, cât de greu sau ușor le-a fost și cum li s-a schimbat viața. Continuăm seria „De la oraș la sat” cu povestea unei familii care s-a întors în România, la țară, după o lungă perioadă petrecută în Irlanda. Iar cu 25.000 euro – bani pe care îi aveau economisiți -, Călin și Simona au renovat și reconstruit casa bunicilor din Tășad, județul Bihor.

    De la oraș la sat: revenirea în țară

    Până în vara lui 2022, Copil Călin, soția lui și fetița lor au locuit în Irlanda, țară unde s-au integrat foarte bine și care le-a oferit destul de multă siguranță, dar dorul de locurile natale i-a adus pe toți înapoi în România. Călin (40 ani) are un job în domeniul de mentenanță și electricitate și s-a născut în Tășad, un sat aflat la 23 kilometri de Oradea, unde încă locuiesc părinții lui.

    În 2017, după ce a cunoscut-o pe Simona, soția lui, ei au luat decizia ca într-o zi să se mute la țară, într-un loc liniștit, cu multă verdeață și aer curat. Soluția a fost la îndemână, deoarece pe terenul casei părintești se afla și casa bunicilor, pe care au hotărât să o renoveze.

    Procesul a început în 2020, iar cea mai mare muncă a fost depusă de tatăl lui Călin, dar și de un prieten de familie, un meseriaș foarte bun din satul lor. „Toate mulțumirile se adresează tatălui meu, deoarece eu ajutam de fiecare dată când reveneam în țară, iar arhitecții am fost tot noi, eu, soția mea și tata”, spune el.

    Un design rustic și modern, cu multe elemente autentice

    Casa lor are 90 metri pătrați și un living cu bucătărie integrată în formă de L, două dormitoare mari, o baie și o terasă. Terenul are aproximativ 500 metri pătrați, unde sunt două anexe cu o curte la mijloc, dar și o suprafață mare de grădină, cu pomi fructiferi și legume. „Arhitectura casei este armonizată cu o priveliște minunată, iar designul este între rustic și modern”, spune Călin.

    Mărturisește că și-a dorit foarte tare să păstreze autenticitatea locuinței, cum ar fi cărămida sau grinzile pe care le-au refăcut. „Ne-am dorit un decor cu mult lemn de cireș sau nuc, cum ar fi masa din living sau suporturile din baie. Însă am adăugat și elemente moderne, cum ar fi multă catifea, culori pastalate în dormitoare, dar și un perete cu verde smarald în camera de zi”, spune el.

    Călin consideră că a fost o provocare revenirea în țară după atâția ani petrecuți în străinătate, dar și întreg procesul de renovare al casei vechi și pline de personalitate, unde și-au dorit foarte tare să-i păstreze autenticitatea.

    „La sat îți faci confort din ce ai și cum îți permiți”

    În ceea ce privește utilitățile, proprietarul spune că „stau bine, dar se putea și mai bine.” Au o fântână în curte cu apă foarte bună, dar și apă de la rețea, la fel și electricitate. „Gaze și canalizare nu avem în sat, deși sunt în proiect de ceva timp. Încălzirea o facem cu ajutorul unei centrale cu peleți, dar avem și o sobă tip șemineu care este foarte bună și avantajoasă, deoarece ne ajută foarte tare în sezonul rece”, adaugă el.

    Înainte să se mute la țară, Călin povestește cum avea o viață foarte agitată, unde mereu era pe drumuri și doar în weekenduri apuca să se relaxeze. Deși lucrează și acum, odată cu viața la sat, el vorbește despre cum are mai mult timp pentru familie, dar și mai multă liniște. „Deși la curte e mereu ceva de făcut, măcar le faci pentru tine cu tot dragul”, spune acesta.

    Îi place noua lui viață în aer curat, cu mâncare bio, cheltuieli mult mai mici, dar și faptul că fetița lor poate petrece mult mai mult timp alături de bunici. Călin este recunoscător pentru faptul că a avut oportunitatea de a primi o casă moștenire și de a o renova, astfel încât să-i păstreze frumusețea.

    El recomandă tuturor celor care-și doresc să le ia exemplul să facă „Rai din ce au” și subliniază cum „nu e o rușine să stai la sat, din contră, aici ai puțin din toate, însă trebuie să-ți dai interesul pentru tot ceea ce-ți propui, cu mai puține așteptări și muncă din plin.” El crede că atunci când ai puține așteptări, reușești să vezi realitatea, de unde și rezultatul va fi mai bun: „Sincer, nu există termeni de comparație între oraș și sat, deoarece la oraș ai confortul de a avea de toate, dar cheltuieli mai mari, iar la sat îți faci confortul din ce ai și cum îți permiți.”

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    De la oraș la sat: o familie a decis să se întoarcă din Irlanda și a renova...