LIFE

De la oraș la sat: au construit o cabană din lemn în mijlocul naturii, în locul fostei case părintești

publicat pe 23 mart. 2024

    Dan Magdalina, soția lui și cei doi copii locuiau în Piatra-Neamț, într-un apartament micuț, unde nu aveau spațiul necesar să se desfășoare, dar visau la o casă de vacanță, în mijlocul naturii, unde să-și petreacă weekend-urile și timpul liber.

    În 2007, Dan a moștenit de la mama lui casa părintească din orașul Roznov, satul Slobozia. Și-ar fi dorit s-o renoveze, dar avea fundația putrezită și a fost nevoit să construiască o nouă locuință în loc. În 2012 a finalizat munca la cabana mult dorită, iar acum a devenit un spațiu unde își petrece lunile însorite din an, dar și fiecare weekend. El și familia au în plan să se relocheze definitiv aici.

    În anii ’90, Dan era profesor de istorie de gimnaziu și visa o casă la țară și la o schimbare a rutinei. „La acea vreme, din cauza salariilor mici din învățământ, nu plecam nicăieri în vacanțe, mai ales că aveam rate la bancă pentru apartament și doi copii de crescut. Stăteam în casă, citeam, dar să faci asta tot timpul devenea plictisitor”, își aduce el aminte.

    Apoi, în 2007 a moștenit de la mama sa casa bunicilor și pe terenul generos din jurul ei (2200 metri pătrați) a început să planteze o livadă alături de soție și copii. „Munca fizică reprezenta pentru mine și soția mea un alt mod de relaxare, chiar dacă la sfârșitul unei zile cădeam frânți de oboseală”, spune el.

    Renovarea casei părintești s-a transformat în demolare

    În 2010 au început să ia în calcul renovarea casei și extinderea ei, după ce sobele deveniseră nefuncționale, iar coșul de fum nu mai prezenta siguranță. Dan a luat legătura cu un arhitect, a obținut autorizația de renovare, dar când meșterii au săpat la fundație, au constatat că locuința fusese construită „pe furci”, grinzi groase de stejar înfipte în pământ. „Acele „furci” putreziseră complet în cei aproape 60 ani scurși de la edificare. „Casa era acum un obiect așezat direct pe sol, fără nicio ancoră și fără nicio șansă să fie salvată”, explică el.

    Au hotărât să demoleze casa și să construiască una nouă în loc, în concordanță cu proiectul din autorizația de construire. Dan spune că proiectul este și rezultatul colaborării sale cu arhitectul, care a adaptat dorințele și referințele lor.

    Echipa formată din patru meșteri, condusă de arhitect, a ridicat noua casă în trei luni, inclusiv cu placajul interior de rigips. Ulterior, o echipă de zugravi și-a terminat partea în două luni, iar în aproape opt luni (iunie 2011 – februarie 2012), locuința a fost gata.

    Investiția s-a ridicat undeva la 45.000 de euro, o parte dintre ei economisiți de familie și o parte luați cu credit de la bancă.

    Cabană de lemn în locul casei cu fundație putrezită

    În timpul construcției, Dan a folosit lemn cu secțiunea pătrată de 12×12 centimetri la pereții exteriori și de 10×10 centimetri la cei interiori, în timp ce fațadele sunt din scânduri suprapuse sub forma de spic (latura inferioară a fiecărei scânduri se suprapune cu latura superioară a celei de sub ea). Asta a oferit casei aspectul de cabană.

    Noua casă are un spațiu util de 98 de metri pătrați (fără cei 16 metri pătrați ai camerei tehnice alăturate), cu living, baie și bucătărie deschisă la parter, dar și o mansardă cu două dormitoare. Curentul electric este de la rețea, iar apa de la puțul din curte, pompată cu ajutorul unui hidrofor. În sat nu există canalizare, așa că au montat o fosă septică omologată. În 2022 ani a fost extinsă rețeaua de gaz și la ei, dar nu s-au racordat, deoarece au aragaz electric și centrală pe peleți.

    „Am ales o astfel de centrală și nu una pe lemne, pentru că centrala pe peleți poate fi pornită cu ajutorul unei comenzi online. Noi o pornim iarna înainte să ajungem, iar apoi, în două, trei ore este suficient de cald”, explică el.

    Au și o sobă de teracotă pe care au cumpărat-o premontată, deoarece le place să privească focul din vatră, dar și mirosul pe care-l degajă o sobă pe lemne încinsă.

    În loc de concluzie

    Dan are și câteva sfaturi pentru toți cei care vor să renoveze o casă sau să construiască una de la zero. El spune că ar fi bine să păstrezi specificul construcției, mai ales atunci când există unul, și să folosești celași tip de materiale și meșteri locali pricepuți.

    Mai mult, proprietarul recomandă să nu înlocuiești țigla ceramică cu una metalică și nici tâmplăria din lemn cu una din PVC. Dacă vrei o casă de la zero, Dan te încurajează să-și construiești una adaptată nevoilor tale, să fii atent la vecini, dar și să te asiguri că ai fonduri suficiente, astfel încât să o finalizezi într-un termen rezonabil.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments