CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cum se spală inul pentru a evita micșorarea și șifonarea excesivă a hainelor și lenjeriilor de vară

publicat pe 04 iun. 2024

  Spălarea și îngrijirea articolelor din in poate părea complicată la început, dar cu câteva sfaturi practice, poți păstra aceste piese frumoase și confortabile în cea mai bună formă. Iată un ghid pas cu pas despre cum se spală inul, astfel încât să te bucuri de haine și lenjerii de pat curate și fără cute.

  Pregătirea hainelor din in pentru spălat

  Primul pas esențial în procesul de spălare a inului este sortarea și pregătirea corectă a hainelor.

  În primul rând, sortează articolele în funcție de culori – încearcă să nu speli laolaltă haine intens colorate cu unele albe sau bej, iar piesele mai închise la culoare trebuie și ele spălate separat. De asemenea, conform The Spruce, este important să nu pui la spălat hainele din in împreună cu haine din materiale mai grele, precum blugii, hanoracele sau prosoapele. Acestea pot provoca deteriorarea fibrelor fine ale inului.

  După ce ai ales hainele pe care le vei spăla, întoarce-le pe dos. Acest lucru previne decolorarea și păstrează culorile vibrante.

  Setarea temperaturii și a ciclului de spălare

  haine albe din in in cuva masinii de spalat rufe
  Pentru a preveni cutele, evită supraaglomerarea hainelor și lenjeriilor din in mașina de spălat

  Inul este un material sensibil la temperaturi înalte. Astfel, un lucru important de știut despre cum se spală inul este că trebuie să folosești apă călduță – nu fierbinte – cu o temperatură de până la 40 grade Celsius, ca să eviți micșorarea și deteriorarea hainelor și să le prelungești viața. Selectează un ciclu delicat al mașinii de spălat pentru a proteja materialul.

  Un alt truc important pentru a menține inul într-o stare bună este să eviți supraaglomerarea cuvei mașinii de spălat. Astfel, hainele vor avea suficient spațiu să se miște liber în timpul rotațiilor, ceea ce va reduce riscul șifonării excesive. Imediat cum s-a terminat programul de spălat, scoate rufele din mașină și întinde-le bine la uscat, pentru a preveni formarea cutelor.

  Uscarea hainelor și altor accesorii textile din in

  Dacă ai un uscător, folosește un program destinat hainelor delicate, setat la temperaturi joase. Scoate hainele din uscător cât sunt încă umede și întinde-le imediat, fie pe o suprafață plată precum patul, fie pe sârmă sau pe umerașe, la uscat. Acest lucru va ajuta la evitarea cutelor și va menține inul moale și neted.

  Cum se spală inul pentru îndepărtarea petelor

  camasa din in patata
  Tratează petele de pe țesăturile din in înainte să pui haina la spălat

  Petele pot fi o provocare pentru in, dar există câteva metode sigure pentru a le îndepărta. Înainte de a spăla haina complet, tratează pata cu un detergent delicat sau cu o soluție făcută din apă și oțet. Nu freca prea tare, altfel poți deteriora țesătura. Lasă soluția să acționeze pentru câteva minute, apoi clătește cu apă rece.

  Pentru petele mai persistente, poți încerca să folosești ultrapopularul bicarbonat de sodiu, un fel de panaceu al soluțiilor de curățat. Pune două-trei lingurițe într-un vas și adaugă puțină apă peste, suficientă pentru a forma o pastă. Apoi aplică pasta pe pată, lasă să acționeze câteva minute și apoi clătește bine. Important: nu freca pasta din bicarbonat pe material, fiindcă este abrazivă și poate deteriora țesătura. Orice ar fi, evită să folosești înălbitor pentru a curăța articolele din in, fiindcă acesta poate strica ireversibil materialul.

  Îngrijirea lenjeriilor de pat din in

  Nu numai hainele și piesele vestimentare, ci și lenjeriile de pat din in necesită o atenție specială. Este recomandat să le speli separat de alte rufe, în special de cele mai grele, pentru a preveni deteriorarea. Folosește același ciclu delicat și temperatura de până la 40 de grade Celsius.

  După spălare, întinde lenjeriile imediat pentru a reduce pe cât posibil șifonarea. Un truc este să le scuturi bine înainte să le întinzi la uscat. Dacă folosești uscătorul, scoate-le când sunt încă ușor umede și întinde-le pe pat. Astfel, vei avea o lenjerie de pat moale, fără cute, gata pentru un somn confortabil.

  Dacă urmezi toate aceste sfaturi despre cum se spală inul, poți prelungi pe cât posibil hainele și lenjeriile din acest ușor și răcoros, perfect pentru temperaturile insuportabile de vară.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Cum se spală inul pentru a evita micșorarea și șifonarea excesivă a hainelo...