4 soluții pentru lucrurile pe care nu știi niciodată unde să le pui
publicat pe 16 nov. 2019Într-o listă de reguli pentru o casă ordonată, cea mai importantă e ca fiecare obiect să aibă locul cuvenit, spun cei de la Apartment Therapy.
Deși sfatul de mai sus este unul demn de urmat, el e adesea ignorat tocmai pentru că nu toți avem un loc anume pentru fiecare lucru. Implicit, cum nu ai un spațiu precis pentru fiecare lucru în parte, ai tendința să lași împrăștiate prin casă tot felul de mărunțișuri. De la telecomenzi la reviste, clame de păr, jucării pentru copii, cești și încărcătoare de telefon rămân toate pe unde apucă. Oricum, nu aveai un loc anume pentru ele, nu-i așa? Și pentru că nu au UN loc, ocupă TOT locul!
Încearcă și găsește-le un loc anume și pune-le mereu acolo pentru că mare parte din dezordine nu de la ele vine, totuși, ci de la obiectele mai voluminoase.
Ca să ai șanse să scapi de debandadă, ia-ți inima în dinți la următoarea tură de curățenie și donează/reciclează/aruncă tot ce nu îți mai e folositor. Pasul următor e să aplici principiul de mai jos pentru toate acele obiecte care îți ocupă spațiul deși nu au o utilitate imediată.
Cum ordonezi lucrurile în funcție de categorie
Știm că e ușor de zis și greu de făcut! Ca să-ți fie mai simplu să te apuci de treabă, sortează bucată cu bucată obiectele „nepotrivite”, adică cele pentru care nu ai alocat un spațiu exact sau cele pe care le folosești sporadic, în funcție de sezon. Pune-le într-o grămadă ca să îți faci o idee exactă despre cât loc ocupă. La final, mai gândește-te și la un spațiu pentru „obiectele surpriză”: cadouri, cumpărături neplanificate sau „pachetul de la mama” care niciodată nu se rezumă la UN singur lucru.
Lista poate începe!
1. Lucrurile primite și hainele de sezon
v
Problema: Nu știi cum să faci rocada între hainele de vară și cele de iarnă fără să treci prin iadul dezordinii. Când ți-ai luat inima în dinți și ai reușit să scoți de la păstrare geci, pulovere, bocanci și fulare, brusc pare că dulapurile tale au intrat la apă și nimic nu mai are loc în ele! Îți vine să pui toate hainele grămadă în mijlocul camerei sau să le înghesui în devălmășie la loc în setare. Cireașa de pe tort – sau, de fapt, de pe grămadă – sunt cele două „fulare-stil-plapumă” primite, ca și anul trecut, la „tradiționalul” schimb de Secret Santa de la birou pe care simți că pur și simplu nu mai ai unde să le pui.
Soluția: Ia-ți niște saci de vidare. Dacă videzi hainele pe care nu le mai porți, le vei putea depozita mai ușor. Pune o etichetă pe pungă ca să știi ce fel de haine conține (sau chiar concret ce articole de îmbrăcăminte ai îngrămădit în ea, dacă ai răbdare) și vezi dacă o poți depozita în spatele dulapului, sub pat sau între tăblia lui și perete.
Pentru hainele pe care le vrei să le dai mai departe, ține un coș în apropiere de dulap în care să le pui când decizi să renunți la ele. Așa te asiguri că nu ajung iar la spălat sau înapoi pe umerașe. După ce ai strâns mai multe, pune-le într-un sac și du-le la un centru de colectare.
2. Articolele sportive
Problema: Indiferent despre ce fel de articol sportiv este vorba, cele de sezon îți stau în cale și îți aglomerează sufrageria, fiindcă nu ai un loc anume pentru ele. Placa de snowboard, clăparii, mingea de volei, umbrela de plajă, paletele de tenis, patinele… unde stau ele când nu e vremea lor?
Soluția: Depozitează pe pereți bicicleta, placa sau schiurile, cu ajutorul unui suport ușor de montat. Poți, de asemenea, să cumperi un dulap, să îi scoți rafturile și așa, doar cadrul, să îi pui pe balcon. În spatele ușilor lui închise poți ascunde multe dintre lucrurile care altfel ar fi zăcut te miri pe unde prin casă. Ca să-ți fie mai ușor să umbli în el, așază obiectele în funcție de ritmul în care le folosești: jos pune-le pe cele de care ai nevoie mai rar sau doar într-un anumit interval de timp – cum sunt clăparii sau patinele -, iar deasupra, unde ai acces mai ușor la ele, pe cele utilizate frecvent – cum e skateboardul sau trotineta pliabilă.
Dacă ai garaj, subsol sau pod, e mult mai simplu. Nu contează că ajungi mai greu la ele, fiindcă va fi un depozit în care intri de două ori pe an și în care îți vei muta lucrurile prin rotație. În felul ăsta, odată cu schimbarea anotimpului, poți să scoți de acolo lucrurile pe care urmează să le folosești și să le pui în loc pe cele pentru care sezonul tocmai s-a încheiat.
(Credit Foto: Will Mallot/Unsplash)
3. Lucruri pe care trebuie să le înapoiezi
Problema: Pantofii cu un număr prea mare pe care i-ai cumpărat online și pe care trebuie să-i returnezi sau ceasul de perete care s-a dovedit prea voluminos îți sufocă locuința. Nu știi unde să le pui pentru că, de fapt, sunt „în tranzit” și nu au un loc anume.
Soluția: Pune-le în mașină și când ești în apropiere de magazin sau de poștă, scapă de ele. Dacă nu conduci, vezi dacă ai o plasă de pânză în care poți să le bagi și pune-o în cuier lângă ușă ca să o iei cu tine data viitoare când ieși din casă. Nu uita să pui bonurile în portofel sau în geantă.
4. Tot ce vrei să păstrezi, dar nu știi unde sau de ce
Problema: Un stick USB, un bilet de la un spectacol mișto, un obiect care pare că ți-ar putea fi folositor într-o zi, sacoșe de pânză etc. – deși nu e clar dacă tu ai cu adevărat nevoie de ele, ele au nevoie de un spațiu unde să stea.
Soluția: Pentru astea și multe alte lucruri ia un coș dedicat „chestiilor fără loc” sau alocă-le un raft, un sertar, o cutie. Când ai umplut și acest loc, poți să le analizezi mai bine și să vezi ce păstrezi. Regula e să nu extinzi acest „spațiu al tuturor posibilităților”: când s-a umplut, fă o triere, renunță la ceea ce chiar nu folosești și astfel fă loc pentru alte nimicuri.
Foto: Unsplash
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Primul consultant certificat KonMari din România, despre pasiunea pentru organizare
-
hotnews
Ce nu se spală la mașina de spălat vase. Obiecte pe care nu ar trebui să le cureți niciodată așa
Unele obiecte se pot deteriora, iar mașina poate avea probleme.
-
Sponsored
Secretele unui mobilier de baie impecabil: sfaturi pentru dulapuri și oglinzi rezistente în timp (P)
Baia este unul dintre cele mai solicitate spații din casa ta, expus constant la umiditate, temperaturi fluctuante și produse chimice. Mobilierul de baie, în special dulapul de baie și oglinda, […]
-
Plante
Soluție din apă cu scorțișoară pentru a readuce o orhidee la viață. Cum trebuie să procedezi
Soluția face minuni.