Case

Au făcut pe comandă tot mobilierul de bucătărie și au inclus biroul de lucru în dormitor, ca să folosească spațiul cât mai eficient

publicat pe 08 aug. 2022

    Accente de culoare, spații fluide și soluții de depozitare care să nu sufoce. De aici a pornit amenajarea casei de 112 metri pătrați din complexul rezidențial Cosmopolis, din Ștefăneștii de Jos. Arhitecta Cristina Ciobanu de la Formart Interior a reușit să transforme, în nouă luni de zile, o casă cu interioare banale, în locuința perfectă pentru o familie cu doi copii.

    Casa este dispusă pe trei niveluri. Parterul este alcătuit din living, bucătărie, baie și hol de intrare, etajul, din dormitor matrimonial, camerele copiilor, plus două băi, iar la mansardă regăsim un spațiu de lucru și dressing.

    La parter și-au dorit open-space, pentru a fi un spațiu încăpător și plăcut pentru întreaga familie. Bucătăria este realizată pe comandă din MDF vopsit și pal melaminat. Iar mobilierul de un turcoaz intens,  eîmblânzit de inserții de lemn și mici accente de cupru.

    casa Cosmopolis
    Fiind vorba de o bucătărie deschisă, a fost obligatorie alegerea unei hote cu putere mare de absorbție

    O soluție atipică, pe care a propus-o Cristina, a fost să înlocuiască clasicele plăci de faianță cu un pal care imită bine esența de lemn. Același finisaj se regăsește și la nivelul blatului termorezistent și puțin, pe tavan.

    Bucătărie colorată, cu spații de depozitare din belșug

    În bucătărie, proprietarii au dorit să aibă cât mai puține lucruri la vedere, de aceea au insistat pentru găsirea unor soluții de depozitare eficiente, care să nu presupună compromisuri la nivel estetic. Corpurile de mobilier închise, înalte până în tavan, au ajutat mult, în acest sens. La fel, și alegerea electrocasnicelor incorporabile. Fronturile în stil clasic conferă bucătăriei o eleganță aparte, în timp ce micile detalii din cupru (mânerele mobilierului, corpurile de iluminat, diverse vase decorative) au rolul de a aduce un contrast subtil în amenajare.

    Mânerele din cupru sunt un detaliu care adaugă o notă de glam în bucătărie

    O misiune complicată s-a dovedit a fi optimizarea bugetului. De exemplu, mobilierul din bucătărie, făcut pe comandă într-un atelier din București, nu a fost realizat integral din MDF vopsit. În unele zone, s-a mers pe varianta ceva mai accesibilă a palului melaminat.

    „Am fost nevoită să găsesc soluții care să ducă la scăderea costurilor, dar nu am vrut ca acest lucru să se reflecte în amenajare. Cred că am reușit să compensez folosirea materialelor de calitate mai slabă prin detalii care să confere spațiului eleganța cerută de proprietari. E important, din punctul meu de vedere, să înțelegi foarte bine nevoile beneficiarului ca lucrurile să meargă normal. Și să fii prezent pe șantier în fiecare etapă a implementării proiectului”, spune arhitecta Cristina Ciobanu.

    casa Cosmopolis
    Lustrele albe, cu interior de cupru, oferă o lumină de accent subtilă în zona mesei tip bar

    Șemineul electric, piesa de rezistență a livingului

    Bucătăria și livingul sunt despărțite printr-o masă tip bar, însă cele două spații sunt concepute ca o zonă comună. Delimitarea se face și la nivelul pardoselii: gresie patchwork în bucătărie, parchet în zona de zi. Șemineul electric, încorporat în mobilier, este un element vizual, imposibil de trecut cu vederea. Există și un televizor deasupra, pentru serile de Netflix.

    casă Cosmopolis Ștefăneștii de Jos
    Un colțișor cochet de relaxare a fost amenajat lângă fereastră, prin amplasarea unui scaun suspendat din ratan

    Principalul avantaj al amenajării este lumina naturală care scaldă generos toate încăperile casei. Pereții albi imaculați și ferestrele uriașe fac ca open space-ul să pară mult mai mare decât e de fapt. Din punct de vedere cromatic, livingul a căpătat o dinamică deosebită prin introducerea accentelor de galben muștar. Spațiul de sub scara interioară este folosit ca zonă de depozitare, aici fiind ascuns uscătorul de rufe.

    Structura metalică, înaltă până în tavan, înlocuiește clasica balustradă a scării interioare

    Zonă de dormit, birou și spațiu de make-up, într-o singură încăpere

    În dormitorul matrimonial, arhitecta Cristina Ciobanu a reușit să creeze spații cu funcționalități diferite, fără să aglomereze exccesiv încăperea. În afară de zona de dormit, aici există un birou și un mic spațiu de make up, ambele fiind integrate într-un ansamblu din MDF, cu structură metalică.

    dormitor matrimonial casă Cosmopolis
    Mobilierul din dormitor a fost ”croit” după nevoile proprietarilor

    Corpurile înguste, fără mâner, sunt așezate la înălțimi diferite, pentru a sparge monotonia. Un element interesant este și oglinda semirotundă de lângă fereastră, folosită nu doar pentru make-up, ci și ca decorațiune de efect.

    Dormitorul matrimonial continuă cromatica livingului, prin tonurile neutre, petele de galben muștar și finisajele de lemn. Nu s-a făcut nici un fel de compromis în ceea ce privește gradul de confort, dovadă patul uriaș cu tăblie din perete în perete.

    Spații de depozitare bine gândite și în camerele celor mici

    Camerele copiilor sunt compartimentate, la rândul lor, în funcție de activitățile celor mici, cu aceeași atenție acordată spațiilor de depozitare. În camera băiețelului, de exemplu, dulapurile înalte până în tavan sunt prevăzute cu sertare mari pentru organizarea jucăriilor. Mobilierul este adaptat vârstei, la fel și stickerul decorativ din dreptul patului tip căsuță. Culorile nu se abat de la cromatica generală a casei, cu tonuri de albastru, în diferite intensități și mult lemn care adaugă căldură.

    dormitor matrimonial
    Dulapurile înalte până în tavan oferă mult spațiu de depozitare, un detaliu foarte important într-o cameră de copil

    Resurse: Corpuri de iluminat de la Arnstore, obiecte sanitare de la Delta Studio și German Quality, covoare de la Mobexpert, accesorii de la Ikea.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments