Case

Cum arată o casă de 600 metri pătrați din Pipera în care doar amenajarea bucătăriei a costat 50.000 euro

    Visul oricărui designer de interior este să lucreze cu suprafețe generoase, dar când ai de amenajat o locuință de 600 metri pătrați utili, provocarea este una pe cinste. Designerul Ana Mihail de la Ann Design Studio s-a convins de acest lucru când a acceptat să configureze interiorul unei case din Pipera, desfășurată pe trei etaje. Concluzia, la finalul celor opt luni de șantier, este că poți să imprimi căldură chiar și unui spațiu atât de neobișnuit. Secretul constă în găsirea unui echilibru între finisaje, culori, texturi și soluții de iluminat care să pună în valoare potențialul locului.

    Beneficiarii proiectului nu au avut o cerință anume în ceea ce privește stilul de amenajare a casei. Au avut încredere în Ana și în echipa ei și i-au lăsat mână liberă pe majoritatea deciziilor importante care au ținut de partea de design. Sunt oameni cu o viață socială activă, înconjurați mereu de familie și prieteni, așa că și-au dorit ca amenajarea să țină cont de nevoile lor.

    Pentru Ana, cea mai complicată misiune a fost să se încadreze într-un termen de cel mult opt luni. Echipele de muncitori au lucrat la foc automat, dar au reușit să predea proiectul la timp, fără compromisuri din punct de vedere al calității.

    Fiecare nivel este cât o casă cu suprafață medie

    Locuința este dispusă pe trei etaje, fiecare nivel având o suprafață aproximativă de 200 metri pătrați. La demisol se află camera tehnică, spălătoria, camera bonei, cu baie proprie și un spațiu de depozitare pentru alimente. Tot aici mai este amenajat un living cu spațiu de recreere pentru copii, zonă de cinema și jocuri. Parterul integrează zona de intrare în casă, biroul, baia de oaspeți și o cameră tehnică, un open-space cu trei zone de living, plus dining-ul și bucătăria. Etajul este zona destinată odihnei. Aici se află, în total, patru dormitoare, fiecare cu baie proprie: dormitorul matrimonial care are și dressing, camerele copiilor și un dormitor de oaspeți.

    „Intrarea în casă, biroul și baia de oaspeți sunt delimitate printr-o ușă de sticlă cu profil metalic. În felul acesta, ne-am asigurat că aerul rece de afară nu intră direct în zona de living”, explică Ana. „În hol am integrat un dressing generos cu spațiu de depozitare pentru încălțăminte, o consolă cu sertare și o oglindă iluminată cu led care dă senzația de adâncime și tridimensionalitate. De o parte și de alta a oglinzii se află două calorifere decorative, pe care le-am preluat odată cu casa și pe care beneficiarii au dorit să le păstreze. Am creat o frumoasă simetrie cu ajutorul lor. Le-am vopsit negru și le-am transformat în elemente decorative de efect”.

    Zona deschisă de la parter este gândită ca un centru de entertainment

    Livingul are o suprafață de 120 metri pătrați. Ana își aduce aminte că la prima vizită pe șantier a fost impresionată de dimensiunile încăperii și de cantitatea de lumină naturală care ajungea în interior. Spațiul este dispus oarecum pe lungime. Din zona de intrare se formează un culoar lung care merge până în dining, iar dorința proprietarilor a fost să scape de acest efect de „hală industrială”. Ana a venit cu soluția unei mese rotunde care să împartă vizual încăperea. Piesa de mobilier este pusă în valoare de un corp de iluminat decorativ, achiziționat de la ARN Store. Spațiul deschis de la parterul casei din Pipera include trei zone separate: zonă de cinema cu canapea generoasă, un loc de socializare și snack-uri cu măsuță de cafea și fotolii confortabile, așezate în dreptul șemineului și un colțișor de lectură, cu bibliotecă.

    „Am reușit să delimităm funcțiunile în living, concentrând piesele de mobilier în jurul fiecărui spațiu de entertainment. Am avut însă grijă să lăsăm suficient spațiu de trecere, astfel încât să nu încurcăm fluxul natural al încăperii”, spune Ana. „Ne-am folosit de corpuri de iluminat decorative pentru a pune în valoare fiecare zonă de interes. Pentru unitate vizuală, am păstrat aceeași gamă cromatică neutră cu accente negre, dar ne-am jucat atât cu forme organice și texturi naturale, cât și cu forme geometrice, minimaliste, cu finisaje mai dure”.

    Modificările din living au fost o provocare din punct de vedere tehnic

    Livingul a suferit modificări semnificative, în timpul renovărilor. În planul original al casei, aici erau proiectați doi pereți semicurbi care obturau vederea către tavanul înalt de șase metri. Ana a hotărât să dărâme pereții respectivi, pentru a păstra geometria clară și curată a casei. A fost însă o provocare, din punct de vedere tehnic, mai ales că exista un perete comun cu baia de oaspeți de la etaj, încăpere care a fost, la rândul ei, recompartimentată.

    Corpurile de iluminat din living și dining sunt custom made și sunt semnate Urba:naiz.
    Masa din dining este făcută pe comandă și are doisprezece locuri.

    „Nu m-am gândit nici o secundă să păstrez acest «artificiu arhitectural» inestetic. Mi se pare un element reminescent al arhitecturii moderniste din anii 2000”, spune Ana. „Am chemat ingineri structuriști pentru a depista dacă peretele este de rezistență sau nu. După multe săptămâni de încercări, am aflat că putem să renunțăm la perete respectiv. L-am reconstruit, până la urmă, drept, însă am fost nevoiți să urcăm la etaj un utilaj special, care să ne ușureze munca”.

    Amenajarea bucătăriei a costat 50.000 euro

    Bucătăria este vedeta amenajării, fiind cel mai colorat colț al casei. Este o încăpere de 30 metri pătrați, cu o insulă generoasă în jurul căreia se adună toți membrii familiei. Albastrul mobilierului este completat de accentele aurii, folosite la nivel de accesorii, iar lemnul este inserat și el, pe alocuri, pentru a aduce căldură. Din punct de vedere al stilului propus, Ana a mers pe linii moderne și pe acest joc al contrastelor care a ghidat, de altfel, tot conceptul de amenajare. Vitrinele cu ramă metalică și sticlă fumurie sunt zone de display. Au rolul lor de a sparge monotonia mobilierului închis și de a aduce un plus de valoare estetică. Întreaga încăpere este gândită ca un loc destinat familiei. Amenajarea a costat 50.000 euro, incluzând aici și electrocasnicele din gama premium de la Falmec și Neff.

    Intrarea în dormitorul matrimonial se face printr-un dressing generos, cu uși de sticlă

    În dormitorul matrimonial, texturile și cromatica sunt menite să transforme spațiul într-un cuib de relaxare. Mobilierul este minimal, cu accent pus pe confort. Încăperea dispune de un dressing spațios cu insulă, chiar la intrarea în încăpere, așa că nu a mai fost nevoie de dulapuri care să sufoce, inutil, amenajarea. Ana a gândit și un colț de lectură, lângă fereastră, cu o canapea cărămizie care este pata de culoare într-un decor predominant neutru. Interesantă este și ideea de a vopsi în negru profilele decorative de pe perete pentru a crea contrast.

    „Baia matrimonială a suferit transformări majore”, explică Ana. „Am schimbat poziția sanitarelor. Apoi am mărit spațiul prin demolarea celei de-a doua zone de dressing care se afla inițial pe planul arhitectural. Am ajuns la un rezultat spectaculos unde am avut suficient loc pentru toate piesele. Am reușit să integrăm duș dublu, cadă freestanding, toaletă smart și două lavoare cu spațiu generos de depozitare ”.

    Resurse:

    Toata ceramica din casă a fost achiziționată de la Zoiss. Electrocasnicele din bucătărie sunt de la Neff și Falmec. Canapelele din living sunt Mille, iar paturile și canapeaua din dormitor sunt de la Kreatique. Corpurile de iluminat au fost achiziționate de la Volta. Excepție sunt cele din dining și living care sunt de la Urba:naiz. Profilele decorative, plintele și cornișele sunt de la Accent & Decor.

    Tips&tricks pentru amenajare de la Ana Mihail

    • Când ai de-a face cu un spațiu dispus pe lungime, folosește o piesă centrală de mobilier. Te va ajuta să scapi de acel efect de încăpere interminabilă. Ai însă grijă să nu afectezi traseele de circulație.
    • Suprafețele mari implică formule specifice de amenajare. Încearcă să compartimentezi vizual spațiul, creând zone diferite de interes care să se plieze pe stilul de viață al beneficiarului.
    • Îmbină texturi fine, prețioase cu texturi dure și abrazive. Astfel vei obține un echilibru perfect de feminitate și masculinitate în conceptul de amenajare. Folosește negrul ca accent pentru a da unicitate decorului.
    • Delimitează zonele de interes, folosind texturi, finisaje, piese de mobilier sau corpuri de iluminat. Folosește lumina pentru a crea scenografii diferite, în funcție de tipul de activitate.

    Foto: Ioana Albu

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Cum arată o casă de 600 metri pătrați din Pipera în care doar amenajarea bu...