Apartamente

Alina Alexe și Bean de la Subcarpați și-au renovat apartamentul de 96 metri pătrați în doar o lună și jumătate

  Ai zice că e imposibil să renovezi un apartament în 45 de zile, dar dacă ai noroc să găsești o echipă cu care să fii pe aceeași lungime de undă, lucrurile se așază firesc. Este și povestea fericită a Alinei Alexe și Bean de la Subcarpați, care au reușit să se mute în casă nouă după doar o lună și jumătate de șantier.

  Alina își amintește că a văzut apartamentul din cartierul 1 Mai la începutul lui decembrie 2021. Primul lucru care i-a atras atenția a fost mozaicul de marmură din hol, baie și bucătărie și parchetul din lemn masiv, conservat impecabil, din zona de living. Au fost detalii care i-au plăcut atât de mult, încât a trecut cu vederea faptul că apartamentul avea o suprafață ceva mai mică decât și-ar fi dorit. Pe șantier, lucrurile au mers șnur. În nici o lună și jumătate, Alina putea deja să se mute cu familia în noua lor locuință.

  Zona și calitatea finisajelor, principalele atuuri ale spațiului

  Apartamentul are o suprafață de 96 metri pătrați și se află într-un bloc construit în anii ’70. Are două dormitoare, două băi și un living generos. Este dispus circular, lucru care face ca holul de la intrare să aibă o arhitectură cu totul deosebită. Livingul este împărțit în două zone diferite: diningul și camera cu divan. Spațiile comunică printr-o ușă cu cadru metalic, făcută pe comandă de cei de la Atelier Moldoveanu.

  Alina spune că ar fi vrut ca apartamentul să aibă o cameră în plus și poate ceva mai multă lumină naturală, în interior. În bucătărie, de exemplu, lumina este indirectă din cauza balconului din față. Dar când trage linie, simte că a făcut alegerea potrivită. Spațiul a avut de la început potențialul de a deveni cel mai frumos „acasă”.

  Amenajarea, un mix de elemente

  Din punct de vedere al compartimentării, nu i-a adus modificări. A păstrat ușile de interior, dar au avut nevoie de șlefuire serioasă și de un strat generos de vopsea grej ca să-și recapete frumusețea. Alina nu a lăsat nici un detaliu la voia întâmplării. Ușile din hol și din bucătărie au vitralii pictate de buna sa prietenă, Cristina Ecobici. Întreaga amenajare este un mix de nou și vechi, de elemente etnice aduse în contemporan, de mici proiecte de upcycling care dau originalitate spațiului.

  Bucătărie de la Ikea, cu cahle de teracotă, în loc de faianță

  Când vezi bucătăria apartamentului, uiți complet că te afli la bloc. Toate indiciile – podeaua de marmură, perdeluța care înlocuiește ușa dulapului sau cahlele de teracotă, folosite în loc de plăci ceramice, te trimit, mai degrabă, cu gândul la o casă de vacanță, undeva, în sudul Franței.

  apartament 1 Mai bucătărie
  Mobilierul din bucătărie este de la Ikea

  Montarea cahlelor a fost destul de dificilă. Plăcile sunt mult mai groase și mai grele decât  faianța obișnuită. Au avut nevoie de un suport special, făcut din cornier, ca să fie fixate în siguranță, pe perete.

  apartament 1 Mai detalii bucătărie
  Cahlele pictate manual sunt de la Teracota Mediaș, fabrică ce funcționează de mai bine de un secol

  Draperii în loc de uși la debaralele din hol

  Alina a înlocuit debaralele din hol, renunțând complet la structura masivă din pal pe care a găsit-o la cumpărarea apartamentului. Nu le-a desființat pentru că, spune ea, ar fi fost păcat să sacrifice spațiu de depozitare atât de valoros într-o familie cu doi copii, dar a găsit o formulă de prezentare mult mai apropiată de stilul ei. Soluția a fost să mascheze interiorul cu draperii de la Vladila. Inițial, avea de gând să facă, pe comandă, dulapuri înalte cu uși de  ratan, dar a fost descurajată de prețuri, așa că a făcut un compromis cu rezultat mult peste așteptări.

  Nu a tratat holul ca pe o simplă zonă de trecere, ci mai degrabă ca pe un spațiu care apucă să dezvăluie puțin din personalitatea apartamentului. Nici un detaliu nu a fost trecut cu vederea, de la corpurile de iluminat, ușor industriale, până la prizele din ceramică, făcute de Luster Manufacture.

  Perdeaua cu franjuri, încadrată într-o nișă în perete, este un element care sparge monotonia amenajării. La fel și bancheta cu imprimeu floral.

  Obiecte de pe OLX, folosite în amenajare

  Amenajarea din zona de dining păstrează aceeași idee de mix and match care integrează elemente de inspirație etnică. Bancheta și fotoliile sunt rezultatul unei colaborări cu N’atelier de Producție, iar corpul de iluminat de deasupra mesei este cumpărat de pe OLX. Alina a folosit galbenul ca pată de culoare în această încăpere – caloriferul de fontă și ușile armonice, cu cadru metalic. Peretele accent este vedeta amenajării datorită tapetului de la Vladila.

  Încăperea alăturată este gândită ca un spațiu de lounge. Piesa centrală de aici este divanul, cumpărat de pe OLX, care a venit cu o poveste interesantă. A fost găsit într-un apartament din spatele Ateneului Român, apartament în care circulau zvonuri că ar fi locuit, o perioadă, George Enescu. Alina își amintește că divanul avea o tapițerie satinată, când l-a cumpărat. S-a gândit să îl tapițeze cu un material într-o nuanță nisipie. N’atelier de Producție s-a ocupat de broderia din partea de jos.

  Camera cu divan este colțul preferat de relaxare al Alinei

  Upcycling creativ în baie

  Baia de serviciu este micuță, dar compensează prin originalitatea decorului

  Baia de serviciu are suprafață modestă, dar compensează prin originalitatea amenajării. Atrage atenția în mod deosebit suportul pentru lavoar, confecționat dintr-o veche mașină de cusut. Spațiul a căpătat eleganță prin folosirea micilor accente de cupru, dar și a obiectelor vintage folosite în decor.

  În baia matrimonială, regăsim accentele de verde oliv, la fel ca în bucătărie. Corpul de iluminat din ceramică este cumpărat de la Deco Republic. Deși s-a atașat foarte tare de acest loc, Alina nu exclude varianta mutării. Nu crede că poate renunța, pe termen lung, la camera în plus care îi lipsește. De altfel, a și listat apartamentul pe un site cu anunțuri imobiliare .  Oricum, nu-i displace perspectiva începerii unui alt proiect. Ba dimpotrivă! Abia așteaptă să-și pună amprenta asupra unui spațiu nou.

  Foto: Cătălin Georgescu

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Alina Alexe și Bean de la Subcarpați și-au renovat apartamentul de 96 metri p...