Alina Alexe și Bean de la Subcarpați și-au renovat apartamentul de 96 metri pătrați în doar o lună și jumătate
publicat pe 21 sept. 2022Ai zice că e imposibil să renovezi un apartament în 45 de zile, dar dacă ai noroc să găsești o echipă cu care să fii pe aceeași lungime de undă, lucrurile se așază firesc. Este și povestea fericită a Alinei Alexe și Bean de la Subcarpați, care au reușit să se mute în casă nouă după doar o lună și jumătate de șantier.
Alina își amintește că a văzut apartamentul din cartierul 1 Mai la începutul lui decembrie 2021. Primul lucru care i-a atras atenția a fost mozaicul de marmură din hol, baie și bucătărie și parchetul din lemn masiv, conservat impecabil, din zona de living. Au fost detalii care i-au plăcut atât de mult, încât a trecut cu vederea faptul că apartamentul avea o suprafață ceva mai mică decât și-ar fi dorit. Pe șantier, lucrurile au mers șnur. În nici o lună și jumătate, Alina putea deja să se mute cu familia în noua lor locuință.
Zona și calitatea finisajelor, principalele atuuri ale spațiului
Apartamentul are o suprafață de 96 metri pătrați și se află într-un bloc construit în anii ’70. Are două dormitoare, două băi și un living generos. Este dispus circular, lucru care face ca holul de la intrare să aibă o arhitectură cu totul deosebită. Livingul este împărțit în două zone diferite: diningul și camera cu divan. Spațiile comunică printr-o ușă cu cadru metalic, făcută pe comandă de cei de la Atelier Moldoveanu.
Alina spune că ar fi vrut ca apartamentul să aibă o cameră în plus și poate ceva mai multă lumină naturală, în interior. În bucătărie, de exemplu, lumina este indirectă din cauza balconului din față. Dar când trage linie, simte că a făcut alegerea potrivită. Spațiul a avut de la început potențialul de a deveni cel mai frumos „acasă”.
Amenajarea, un mix de elemente
Din punct de vedere al compartimentării, nu i-a adus modificări. A păstrat ușile de interior, dar au avut nevoie de șlefuire serioasă și de un strat generos de vopsea grej ca să-și recapete frumusețea. Alina nu a lăsat nici un detaliu la voia întâmplării. Ușile din hol și din bucătărie au vitralii pictate de buna sa prietenă, Cristina Ecobici. Întreaga amenajare este un mix de nou și vechi, de elemente etnice aduse în contemporan, de mici proiecte de upcycling care dau originalitate spațiului.
Bucătărie de la Ikea, cu cahle de teracotă, în loc de faianță
Când vezi bucătăria apartamentului, uiți complet că te afli la bloc. Toate indiciile – podeaua de marmură, perdeluța care înlocuiește ușa dulapului sau cahlele de teracotă, folosite în loc de plăci ceramice, te trimit, mai degrabă, cu gândul la o casă de vacanță, undeva, în sudul Franței.
Montarea cahlelor a fost destul de dificilă. Plăcile sunt mult mai groase și mai grele decât faianța obișnuită. Au avut nevoie de un suport special, făcut din cornier, ca să fie fixate în siguranță, pe perete.
Draperii în loc de uși la debaralele din hol
Alina a înlocuit debaralele din hol, renunțând complet la structura masivă din pal pe care a găsit-o la cumpărarea apartamentului. Nu le-a desființat pentru că, spune ea, ar fi fost păcat să sacrifice spațiu de depozitare atât de valoros într-o familie cu doi copii, dar a găsit o formulă de prezentare mult mai apropiată de stilul ei. Soluția a fost să mascheze interiorul cu draperii de la Vladila. Inițial, avea de gând să facă, pe comandă, dulapuri înalte cu uși de ratan, dar a fost descurajată de prețuri, așa că a făcut un compromis cu rezultat mult peste așteptări.
Nu a tratat holul ca pe o simplă zonă de trecere, ci mai degrabă ca pe un spațiu care apucă să dezvăluie puțin din personalitatea apartamentului. Nici un detaliu nu a fost trecut cu vederea, de la corpurile de iluminat, ușor industriale, până la prizele din ceramică, făcute de Luster Manufacture.
Obiecte de pe OLX, folosite în amenajare
Amenajarea din zona de dining păstrează aceeași idee de mix and match care integrează elemente de inspirație etnică. Bancheta și fotoliile sunt rezultatul unei colaborări cu N’atelier de Producție, iar corpul de iluminat de deasupra mesei este cumpărat de pe OLX. Alina a folosit galbenul ca pată de culoare în această încăpere – caloriferul de fontă și ușile armonice, cu cadru metalic. Peretele accent este vedeta amenajării datorită tapetului de la Vladila.
Încăperea alăturată este gândită ca un spațiu de lounge. Piesa centrală de aici este divanul, cumpărat de pe OLX, care a venit cu o poveste interesantă. A fost găsit într-un apartament din spatele Ateneului Român, apartament în care circulau zvonuri că ar fi locuit, o perioadă, George Enescu. Alina își amintește că divanul avea o tapițerie satinată, când l-a cumpărat. S-a gândit să îl tapițeze cu un material într-o nuanță nisipie. N’atelier de Producție s-a ocupat de broderia din partea de jos.
Upcycling creativ în baie
Baia de serviciu are suprafață modestă, dar compensează prin originalitatea amenajării. Atrage atenția în mod deosebit suportul pentru lavoar, confecționat dintr-o veche mașină de cusut. Spațiul a căpătat eleganță prin folosirea micilor accente de cupru, dar și a obiectelor vintage folosite în decor.
În baia matrimonială, regăsim accentele de verde oliv, la fel ca în bucătărie. Corpul de iluminat din ceramică este cumpărat de la Deco Republic. Deși s-a atașat foarte tare de acest loc, Alina nu exclude varianta mutării. Nu crede că poate renunța, pe termen lung, la camera în plus care îi lipsește. De altfel, a și listat apartamentul pe un site cu anunțuri imobiliare . Oricum, nu-i displace perspectiva începerii unui alt proiect. Ba dimpotrivă! Abia așteaptă să-și pună amprenta asupra unui spațiu nou.
Foto: Cătălin Georgescu
-
Apartamente cu 3 camere
Cum arată un apartament de 3 camere dintr-un bloc de la 1942, amenajat cu 25.000 euro
-
Apartamente cu 3 camere
Amenajare dificilă într-un apartament cu dormitor sub 6 metri pătrați, mai mic decât balconul
-
PROIECTE DE AMENAJARE
În amenajarea unui apartament cu trei camere, au creat spațiu pentru depozitare acolo unde nu era
-
DESIGN INTERIOR
Am ignorat iluminatul ambiental în renovarea locuinței: de ce a fost o greșeală și ce am învățat din asta
Și câteva recomandări de corpuri de iluminat sub 500 lei.
-
DESIGN INTERIOR
Ce covoare se poartă în 2025. Principalele tendințe în culori și texturi
Covoarele țesute manual sunt tot mai apreciate.
-
LIFE
Cu ce se merge la casă nouă. Ce spun superstițiile și Codul Bunelor Maniere
Avem o listă completă de daruri și reguli.