Cum afli dacă poți monta un dressing în perete la tine acasă și câteva idei super cool pentru o astfel de amenajare
publicat pe 10 apr. 2024Un dressing în perete poate fi soluția ideală pentru a optimiza și eficientiza spațiul de depozitare în dormitor, hol sau chiar în living, însă ce presupune instalarea unui astfel de mobilier? Iată câteva informații pe care este bine să le știi pentru a planifica o astfel de amenajare și câteva idei din care să te inspiri.
Tot ce trebuie să știi despre dressingul în perete
Înainte să îți faci un moodboard de amenajare, asigură-te că poți să montezi un dressing în perete în locuința ta. Nu orice perete se pretează unui astfel de mobilier, deci iată ce trebuie să știi.
Ce perete este potrivit pentru montarea unui dressing
Pentru a decide ce perete este potrivit pentru montarea unui dressing în perete, trebuie să iei în considerare mai mulți factori. În primul rând, trebuie să alegi un perete care să aibă suficient spațiu disponibil pentru instalarea dressingului. De asemenea, este important să iei în calcul structura peretelui și să te asiguri că acesta poate susține greutatea dressingului și a hainelor depozitate în interior.
Pereții structurali sunt de obicei cei potriviți pentru construirea unui dressing în perete. Aceștia sunt concepuți pentru a susține încărcături și greutăți, ceea ce îi face mai potriviți pentru montarea unui dressing, care poate implica greutate semnificativă, în special atunci când este plin cu haine și alte obiecte.
Ca să îți dai seama de rezistența peretelui, e recomandat să consulți planurile de construcție. Acestea ar trebui să indice amplasarea pereților structurali și alți detalii relevante. Pereții structurali sunt de obicei reprezentați în planuri cu linii mai groase sau întunecate decât cele ale pereților nestructurali. Mai pot fi pot fi marcați cu simboluri sau notații specifice, cum ar fi litere sau cifre, care indică tipul de material din care sunt construiți. În general, un astfel de plan trebuie să includă o legendă în care este explicată semnificația fiecărui simbol.
Dacă totuși nu ai acces la planul de construcție al locuinței tale, poți folosi metoda clasică a bătutului în perete. În general, pereții structurali sunt mai groși, mai plini, sunt construiți pe o structură din lemn sau metal și atunci când bați în ei, sună a plin. Pereții nestructurali sunt mai subțiri, adesea făcuți din rigips, iar când bați în ei, sună a gol. Aceștia nu sunt potriviți pentru instalarea unui dressing în perete. Ține cont și de existența ferestrelor sau ușilor.
Dressing în perete, în apartament
Dacă locuiești într-un apartament, în special într-unul mic, un dressing în perete poate fi o soluție excelentă pentru optimizarea spațiului. Îl poți monta într-un perete din dormitor, living sau hol, în funcție de preferințele și nevoile tale. În cazul în care încăperea în care vrei să îl instalezi nu este tocmai generoasă din punct de vedere al spațiului, poți opta pentru uși glisante, astfel încât să permiți să o circulație lejeră în cameră.
Dressing în perete, la casă
Dacă locuiești la casă, ai mai multă libertate în ceea ce privește montarea unui dressing în perete, nu doar în privința designului, ci și a poziționării lui în locuință. Poți alege să amplasezi dressingul în perete într-un spațiu dedicat, proiectat special pentru asta, sau să îl integrezi în designul unei camere existente, cum ar fi dormitorul sau livingul. În ceea ce privește ușile, cu cât spațiul este mai generos cu atât te poți juca mai mult cu sistemul de uși – ele pot fi ori batante, ori glisante, ori pot lipsi cu desăvârșire dacă vrei să dedici o întreagă încăpere dressingului.
Dressingul în perete, în funcție de cameră
În funcție de nevoile tale, poți amplasa un dressing în perete oriunde în locuința ta. Iată câteva idei din care să te inspiri.
În dormitor
View this post on Instagram
Dormitorul este una dintre cele mai populare opțiuni pentru amplasarea unui dressing în perete. Poți transforma un perete gol într-un spațiu de depozitare inteligent și estetic. Fiindcă un astfel de sistem de depozitare presupune acoperirea unui perete întreg cu rafturi, sertare și alte accesorii de organizare, de sus până jos, vei avea parte de un spațiu generos în care să îți aranjezi hainele, încălțămintea și accesoriile.
View this post on Instagram
Există mai multe opțiuni de configurare a unui astfel de dressing în dormitor, iar pentru o amenajare personalizată, te poți juca cu designul ușilor. Acestea pot fi prinse cu balamale direct în perete, ori pot funcționa pe baza unui sistem de glisare montat în tavan.
În living
View this post on Instagram
Dacă ai nevoie de mai mult spațiu de depozitare în living, sau dacă pur și simplu nu ai avut unde să pui un dulap în dormitor, un dressing în perete poate fi soluția perfectă. Fiindcă prezența unui dressing în living poate părea atipică, există soluții prin care îl poți integra amenajare astfel încât să profiți și de rolul său practic, dar să te bucuri și de o estetică armonioasă. O soluție este să îmbini dressingul în perete cu o bibliotecă în design similar – dacă vei conecta aceste două corpuri, aspectul lor în contextul livingului va fi unul coerent și organizat.
View this post on Instagram
Și amplasarea lui în continuarea unui sistem de rafturi poate fi utilă în această situație, ori îl poți „lega” chiar cu un birou incorporat de work from home. Cert este că aceste soluții nu vor fi ușor de găsit în comerț. „Apelează la mobilierul pe comandă pentru a crea spații de depozitare care să utilizeze în mod optim fiecare colț”, recomandă arhitecta Sorana Leru, de la Miso Architects.
În hol
Holul este un alt spațiu potrivit pentru montarea unui dressing în perete. Poți să îți creezi un dressing în perete în holul de la intrare pentru a avea un loc special în care să îți depozitezi hainele și încălțămintea atunci când vii sau pleci de acasă, pe post de cuier. Multe apartamente din blocurile construite în anii ‘80-’90 includ încăperi special dedicate depozitării în hol sau bucătărie. Aceste încăperi, pe care le știi sub numele comun de debarale, pot fi și ele amenajate sub formă de dressing încorporat.
View this post on Instagram
O idee de dressing în perete pe hol în care să folosești la maximum spațiu este să îl concepi cu o bancă integrată, pe care să te poți așeza fie tu, fie invitații tăi, în momentul încălțării.
Dacă te-am convins să îți amenajezi un astfel de dressing acasă, ține cont de sfaturile de mai sus și cu siguranță vei reuși să-ți realizezi ideea.
-
UTILE
Impozitul pe proprietate în 2025. Care este formula de calcul și cât plătești anul acesta pentru locuință
Ți-am pregătit și două exemple de calcul.
-
UTILE
La cât timp se schimbă salteaua de pat. Ce influențează, de fapt, durata ei de viață
Contează foarte mult să o schimbi la timp.
-
Grădină
Plante suculente rezistente la ger: 5 opțiuni superbe și nevoile lor de îngrijire
Nu sunt rezistente doar la secetă și canciulă, ci și la îngheț.