Cum a transformat o profesoară de pictură din Piatra Neamț apartamentul primit de la bunica
publicat pe 10 iul. 2023Nume: Corina Dănilă, profesor de arte decorative la Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra Neamț, pictor în Uniunea Artiștilor Plastici și fotograf
Localitate: Piatra Neamț
Tip de locuință: apartament cu două camere
Suprafață: 60 metri pătrați
Stă aici: din ianuarie 2023
Împarte casa cu: soțul ei, Bogdan și fetița lor patrupedă, Pika, un boston terrier de patru ani
Corina și Bogdan și-au investit toate economiile în renovarea unui apartament cu două camere dintr-un bloc aflat în cartierul Dărmănești din Piatra Neamț. Pentru Corina, lucrările au avut o încărcătură aparte, fiind vorba de apartamentul în care a locuit bunica ei. Și-a dorit o amenajare aerisită și modernă, dar care să păstreze energia bună pe care o asociază cu acest loc în care și-a petrecut copilăria.
Cei doi s-au apucat de renovări în octombrie 2021 și s-au mutat în casă nouă la începutul lui 2023. Au evitat să-și pună viața pe pauză până la sfârșitul șantierului, așa că au făcut lucrurile în ritmul lor. Asta nu i-a scutit de efort fizic, provocări, calcule și toate emoțiile care vin la pachet cu un proces atât de complicat. I-a ajutat că știau, în mare, cam ce-și doresc de la noua lor „acasă”. Primul gând a fost să deschidă spațiile și să lase să pătrundă în interior cât mai multă lumină naturală. Pentru asta, au renunțat la zidul dintre hol și bucătărie și au refăcut balconul, optând pentru suprafață vitrată de sus până jos.
Din vechea locuință nu a mai rămas nimic
Apartamentul are două camere și o suprafață de 60 metri pătrați. Este situat la etajul al treilea și este scăldat, toată ziua, de razele soarelui. Lumina naturală este probabil lucrul pe care Corina îl iubește cel mai mult la acest apartament, mai ales după treisprezece ani petrecuți într-o locuință la parter. Renovările au însemnat înlocuirea tuturor finisajelor, recompartimentarea holului și a bucătăriei și refacerea instalațiilor. Bogdan a ajutat la dărâmat, cărat și strâns de moloz.
„Apartamentul acesta poartă în el toată copilăria mea. Închid ochii și-l văd curat, aerisit, luminos și cochet. Apartamentul în care mereu auzeam cântec de canari din bucătărie atunci când îi lăsa liberi să zboare. Un loc în care am ascultat toate poveștile copilăriei, unde dormeam în weekend-uri și ne uitam la Teleenciclopedia în timp ce bunica cosea la mașina ei de cusut Singer”, își amintește Corina.
Amenajare în stil scandinav
Conceptul de amenajare al apartamentului este influențat de minimalismul din nordul Europei, cel puțin pe partea de funcționalitate. Corina a călătorit de două ori în Norvegia și a fost cucerită de stilul lor ușor auster, cu linii clare și forme ample. A păstrat ideea de spațiu aerisit și luminos, depozitări eficiente și obiecte cât mai puține. A adăugat însă căldură prin accente discrete de culoare și piese de suflet, pe care a vrut neapărat să le aibă la vedere. Bucătăria și holul, care sunt gândite ca un open-space, cu cromatică neutră și accente de gri colorat, cum îl numește Corina. De fapt, tot apartamentul este unul cu fundal deschis, ceea ce face ca spațiul să pară mai luminos.
„Avem norocul să stăm într-o zonă cu mult verde. Am refăcut balconul, cu geam de sus până jos, tocmai pentru ne bucura de frumusețea din jur. Pika noastră este cea mai fericită pentru că urmărește, de sus, tot ce se întâmplă afară”, spune Corina. „Când ne-am apucat de renovări, ne fixaserăm un buget de 15.000 euro. Estimări de amator. Am ajuns să cheltuim, până la urmă 25.000 euro, adică toate economiile noastre, dar nu regretăm nici o secundă”.
Chestionar cu idei bune
Stilul casei: Ne-am dorit un cămin călduros, luminos, care să fie ușor de întreținut și care să ne oprească din a mai cumpăra și aduna lucruri în exces. Odată cu mutarea dintr-un apartament în altul am realizat cât de multe lucruri aveam strânse și cât de puțin din ele erau cu adevărat necesare.
Inspirație: Simplitatea stilului scandinav
Elementul preferat: Am foarte multe elemente care-mi plac. De la serigrafiile semnate Ștefan Câlția pe care le rotesc periodic pe simeză, lucrarea pictată de Grigore Agache, profesor de pictură la Liceul de Arte pe care mi-a oferit-o, nesperat, atunci când a ieșit la pensie. Ceasul cu pendul al bunicii mele care a rămas fix în același loc, pe peretele din sufragerie, unde stă din anii `70. Un scaun din lemn pe care cine știe de câte ori am stat pe el la masă la bunica. Și masa de lemn cu picior din fontă pe care am gândit-o ca un centru de interes al zonei și pe care am căutat-o luni de zile.
Cea mai mare provocare: Baia pentru că are doar 2m/2m și în ea a trebuit regândit totul. S-au refăcut pereții pentru că erau din BCA și nu ofereau deloc rezistență. Am mai construit un zid care să despartă dușul de mașina de spălat și de uscătorul de rufe. E locul în care încă mă mir cum au încăput toate fără să pară sufocate.
Cel mai mare răsfăț: dulapul lung din sufragerie care acoperă un perete întreg și pe care am plătit ceva mai mult.
Ce înseamnă acasă pentru tine: liniște, calm, lumină, armonie și Pika în ușă.
Resurse:
Dulapul mare și holul sunt de la LMMOB Piatra Neamț. Patul, noptiera, comoda, rafturile din living și lusta din hârtie sunt de la Ikea. Bucătăria este de la SarMob Piatra Neamț. Masa cu picior de fontă și scaunele sunt de la TheHome.ro Canapelele sunt de la Bontaș Piatra Neamț. Plantele verzi și coronițele de deasupra patului sunt de la Clipa decorațiuni Piatra Neamt. Simezele pentru agățat lucrări sunt de pe site-ul www.simeze-stas.ro/. Scaunul mare din balcon este de pe www.lazyboy.ro. Oglinda din hol și covorul din lână din sufragerie este de la Zara Home. Oglinda din baie, luminat este de la Dedeman.
Foto: Corina Dănilă
Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail contact@lovedeco.ro și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând.
-
Apartamente cu 2 camere
Mobilier pe comandă pentru amenajarea unui apartament de 60 metri pătrați, axată pe spații de depozitare ascunse
-
Apartamente cu 2 camere
Dining în balcon și spații de depozitare pe comandă, într-un apartament de doar 40,5 metri pătrați
-
Apartamente cu 2 camere
Amenajarea aerisită a unui apartament de două camere din București a durat doar două luni
-
Sponsored
Showroomul FabricaDeProfile – o călătorie experimentală în lumea elementelor decorative și a pereților fluizi (P)
Într-o lume în care designul interior evoluează rapid, FabricaDeProfile a deschis un showroom experimental dedicat produselor din portofoliul lor, oferind celor care le calcă pragul o experiență captivantă, unde estetica […]
-
LIFE
„Ce am învățat după ce am renovat pe cont propriu fosta casă a bunicii”: 7 învățături despre lucrul la o casă veche
Lecția doi: cimentul nu se potrivește cu casa din pământ
-
UTILE
Ce să nu pui niciodată în cuptorul cu microunde. Alimente și recipiente interzise
Crește riscul de incendiu și de accidente casnice.