Casă cu două etaje amenajată în stil scandinav cu accente de culoare, cu aproape 50.000 euro
publicat pe 23 iun. 2023După debutul pandemiei, un cuplu tânăr de IT-iști și câinele lor, Nicu, își căutau o casă care să le permită să petreacă mai mult timp afară, cu o curte în care Nicu să se lăfăie la soare. În vara lui 2021 au găsit una în cartierul Ozana din Capitală, iar un an și jumătate mai târziu se mutau într-un acasă cozy, cu note scandinave și inserții de culori puternice.
Casa are 126 metri pătrați și o terasă la etajul doi care se întinde pe 21 metri pătrați. E împărțită în cinci camere, adică un living open space, în care se află și zona de dining, și bucătăria, apoi trei dormitoare. În faza de construcție a casei, cuplul a apelat la o echipă de arhitecte care să preia proiectul de amenajare încă de la poziționarea prizelor, întrerupătoarelor, lămpilor și a obiectelor sanitare.
Anda Toma și Amelia Voicu, care reprezintă Vlăstar Interiors, sunt cele care au preluat proiectul și care au legat într-un concept unitar ideile destul de diferite ale fiecăruia dintre proprietari. A ajutat și că cei doi, în urma discuțiilor, au venit către ele cu direcții clare, cum ar fi că-și doreau un șemineu pe bioetanol, o canapea care să fie cât se poate de confortabilă, nuanțe de gri, bej și alb în living, cât și un scaun din ratan.
Ba au știut foarte clar că zona de lucru trebuia musai să aibă birouri electrice reglabile pe înălțime, deoarece amândoi lucrează de acasă și era important să poată lucra din picioare.
Când au început să facă planul amenajării, casa era sub construcție ca parte dintr-un complex, asta nu le-a permis să modifice în vreun fel compartimentarea, însă au adăugat mici pereți de gips-carton acolo unde aveau nevoie să închidă zone cu treceri de cabluri, de exemplu.
În open space-ul de la parter, au încercat să împace și capra și varza. Au montat același tip de parchet peste tot, ca să fie fluid și uniform vizual, dar au folosit alte metode de delimitare a fiecărui spațiu, cum ar fi texturi diferite sau corpuri de mobilier și culori.
În living, au pornit cu amenajarea de la șemineul dorit de proprietari, pe care l-au înconjurat cu o canapea gri și confortabilă, o măsuță de cafea, un fotoliu din ratan și diferite decorațiuni care să încălzească spațiul.
Un perete îngust din riflaj de lemn separă, în dreptul canapelei, livingul de dining, care constă într-o masă rotundă împrejmuită de patru scaune tapițate într-un material care imită catifeaua. Întreaga zonă e luminată de un geam imens, care dă în curte.
Bucătăria, deși mică, se desfășoară pe trei pereți, are mult spațiu de depozitare și se termina cu o peninsulă la care se poate lua micul dejun și care oferă spațiu de blat pentru prepararea alimentelor. Peninsula, de altfel, face și legătura dintre living și bucătărie, pe care o închide vizual.
În holul de la etajul I, Anda și Amelia au amenajat un colț de citit pe care beneficiara și l-a dorit foarte mult și unde petrece timp alături de câinele Nicu. Ca atmosfera să fie completă, au vopsit un perete de accent albastru, pe care au montat aplice care amintesc de zborul unor păsări albe pe cerul albastru.
În dormitorul de oaspeți, de pe același etaj, suprapunerea dintre canapeaua albastră și peretele albastru din spate creează punctul de atracție. Pe peretele albastru sunt câteva forme geometrice hexagonale, detalii pe care cuplul și le-a dorit integrate oriunde în amenajare.
Dormitorul matrimonial, situat la etajul doi, conține alte două elemente pe care cei doi și le-au dorit: tapet cu print tropical și riflaje, montate pe peretele din spatele tabliei patului.
„Amenajarea a depins în mare parte de șantierul întregului complex și a durat în jur de un an și jumătate, spre doi ani. Au fost perioade când nu se întâmplau foarte multe, alternate de perioade în care se lucra la foc continuu. Primul beneficiul a fost că am avut gata toate detaliile și proiectul de arhitectură de interior înainte de a începe lucrările, iar al doilea a fost ca proprietarii au fost foarte implicați în procesul de construcție și ne semnalau fiecare mic detaliu care nu era conform planurilor”, povestește Anda.
Bugetul pe care și-l propusese cuplul era 20.000 euro, însă l-au depășit pentru că numai mobilarea și decorațiunile au ajuns la aproximativ 25.000 euro. Restul creșterii a fost dat de îmbunătățirile aduse izolării termice, centralei și finisajelor, unde nu a fost posibilă încadrarea suma dată de dezvoltator.
Resurse:
Gresie si faianta: Delta Studio, Romstal și Bricodepot
Parchet: Delta Studio
Obiecte sanitare: Delta Studio, Sensodays
Corpuri iluminat: Luminna, Ioooi, Arnstore, Splitlight, Nordashop
Canapele: Mobila Dalin, Euromobila
Mobilier already made: The Home, Ioooi, Ikea, Nordashop
Accesorii: The Home, Jysk, Ikea, Bonami
Semineu: Pefoc
Tips&tricks de amenajare de la Anda Toma
- Nu-ți fie teamă să folosești culori puternice în amenajare. Și pentru un plus de eleganță, potrivește culoarea mobilierului cu cea a peretelui pe care e amplasat.
- În cazul în care un produs iese din stoc, Google Image search might be your friend. Și noi și clienții căutăm așa, astfel incat am găsit produse pe care nici furnizorii noștri nu le mai găseau la producători.
- Folosește-te cât poți de mult de lumina naturală. Dacă nu ai parte de așa ceva, aplicele, veiozele și lustrele sunt prietenele tale.
- Dacă lucrezi cu un designer, lasă-i “mână liberă” în anumite zone și o sa te surprindă cu niște idei și soluții la care nu te-ai fi așteptat.
- Dacă vrei ca proiectul să iasă exact așa cum ți-ai dorit, implică-te de la început până la sfârșit în tot procesul de amenajare. Fii atent/ă mai ales la partea de șantier, unde ai să vezi că fiecare detaliu contează.
Foto: Cătălin Georgescu
-
Case
Cum arată o casă amenajată cu accente glam, în care intrarea se face din stradă direct în bucătărie
-
PROIECTE DE AMENAJARE
În livingul unei case de 130 metri pătrați tronează o construcție care seamănă cu o căsuță în copac
-
Case
Mixerul preferat al proprietarei a dictat culoarea întregii bucătării, într-o casă din Balotești
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Ce pericole pentru sănătate prezintă gândacii de canalizare și cum poți scăpa de ei
Curățenia temeinică e sfântă și la fel și sigilarea crăpăturilor și găurilor.
-
Grădină
Cele mai frumoase flori de toamnă pentru casa și grădina ta
Nimic nu se compară cu o grădină plină de flori în pesajul de toamnă.
-
DESIGN INTERIOR
Cum alegi culorile potrivite pentru dormitor, în funcție de spațiul disponibil. Combinații ideale de nuanțe
Culorile potrivite influențează felul în care percepi camera.