Cu îndrumarea unui designer de interior, un cuplu și-a amenajat apartamentul într-o combinație personală de stiluri
publicat pe 19 iun. 2023Eliza și Cătălin, doi IT-iști din București, și-au renovat apartamentul din zona Ștefan cel Mare, fără să se complice prea mult cu șantierul. Au rugat-o pe Adina Avramescu de la Sundazed Interiors să-i ajute să își mobileze locuința, astfel încât să scoată maximum din cei 60 metri pătrați disponibili. Au avut nevoie de îndrumarea unui specialist și pentru a stabili o direcție de amenajare, știind că au preferințe destul de diferite.
Primul lucru făcut de Adina a fost să le transmită câteva întrebări tinerilor beneficiari ca să își dea seama ce își doresc de la noul lor „acasă”, atât din punct de vedere estetic, cât și din punct de vedere funcțional. Este o metodă pe care o folosește frecvent în relația cu clienții ei și care o ajută să formuleze un concept cât mai apropiat de dorințele celor îi solicită serviciile. În cazul Elizei și al lui Cătălin, răspunsurile chestionarului au dus către o amenajare în stil boho, cu elemente industriale, conturată în jurul pasiunii lor comune pentru călătorii.
„Beneficiarii nu au vrut să se mai complice cu un șantier care ar fi venit, cel mai probabil cu bătăi de cap. Am stabilit, așadar, să dăm o față nouă apartamentului doar prin mobilier, cromatică, texturi și obiecte decorative”, spune Adina. „Eliza și Cătălin s-au ocupat și de implementarea proiectului. Ei au vopsit pereții și au asamblat mobilierul, deci este un spațiu în care s-a pus mult suflet. Am apelat la o echipă de profesioniști doar în cazul aplicării tapetului”.
Finisajele și ușile de interior au fost păstrate
Apartamentul se află într-un bloc vechi din zona Ștefan cel Mare și are o suprafață de 60 metri pătrați. Este o locuință cu trei camere ușor circulare, are o bucătărie deschisă, două dormitoare, un living, două băi, o debara și un balcon lung și îngust. Interiorul fusese renovat relativ recent, dar impresia generală era de spațiu ponosit și bătrânicios. Eliza și Cătălin au cumpărat locuința mobilată și se gândiseră, inițial, să păstreze cât mai multe piese în ideea de a nu depăși bugetul propus. Până la urmă, au ajuns să păstreze doar canapeaua albastră din living. Proiectul a fost gata în proporție de 80% în aproape trei luni.
„Eliza a avut o colecție foarte frumoasă de tablouri și decorațiuni pe care le-a luat din diverse locuri în călătoriile lor. Sunt toate prezente în amenajare. Mi-am dorit să las la vedere lucruri care le sunt dragi și care le aduc zâmbetul pe buze”, spune designerul.
Toate suvenirurile și obiectele dragi, la vedere
Canapeaua albastră, rămasă de la foștii proprietari, a fost elementul în jurul căruia s-a conturat decorul livingului. Este un obiect pe care Adina a reușit să îl scoată din zona de glam și să îl integreze în conceptul general „When Industrial meets Boho” prin accente de negru, gri deschis, bej, alb și texturi naturale. Deși este o încăpere destul de micuță, sufrageria are dublă funcționalitate, integrând o zonă de lounge și dining. Inclusiv colecția de vinuri a lui Cătălin și-a găsit locul aici. Caracterul livingului este adus, mai ales, de obiectele de decor din colecția personală a beneficiarilor.
În balcon, Adina a creat un colțișor de relaxare, care a devenit rapid locul preferat al Elizei. A reușit să integreze în spațiul îngust și un corp de mobilier pentru mici depozitări. Forma ciudată a balconului a făcut ca proiectul să fie unul destul de dificil.
Dormitorul matrimonial, transformat în birou
Dormitorul matrimonial a fost mutat în camera mai mică pentru a acomoda un dressing generos, un birou și o canapea extensibilă în dormitorul „oficial”. Încăperea este gândită ca un sanctuar pentru odihnă și relaxare, în același stil de amenajare boho industrial. Cromatica intensă creează profunzime, dar este echilibrată prin mobilier și decorațiuni deschise. Băile au beneficiat de un mobilier potrivit spațiului disponibil, dar și de o schimbare de look în ceva mai actual.
Tips&tricks pentru amenajare de la Adina Avramescu
- Orice spațiu poate fi readus la viață fără să intervii foarte mult constructiv. O paletă de culoare aleasă bine și respectată în fiecare încăpere oferă un sentiment de unitate și susține conceptul de amenajare.
- Mixează stilurile! Este foarte important să ții cont de toate părerile care trăiesc în aceeași casă. Au nevoi și preferințe diferite, corect este ca și ele să fie îndeplinite. Înțelege foarte bine zona stilistică preferată, chiar dacă sunt mai multe, și aplică-le pe o structură minimalistă.
- Decorațiuni personale. Încurajez clienții să exploreze singuri zona de decorațiuni, mai ales dacă sunt genul de persoane cărora le place să expună genul acesta de obiecte. Orice cămin devine personal și unic atunci când cei care îl locuiesc își pun amprenta personală. Asta se poate realiza fie prin colecții personale, fotografii sau diverse obiecte de decor personalizate.
Foto Adina Avramescu
-
LIFE
Cât costă un brad artificial de Crăciun în 2024. Care sunt avantajele pe care le aduce în locuința ta
Prețul e accesibil, chiar și pentru brazii de dimensiuni mari.
-
LIFE
Cum se face împodobirea bradului de Crăciun. Ce se pune prima dată, ordinea corectă
Respectarea pașilor face ca bradul să arate impecabil.
-
UTILE
Cât consumă un aer condiționat iarna pe căldură. Sfaturi utile pentru a economisi la factură
Poate fi o soluție destul de eficientă.