Smart ideas

Ce am învățat despre cum alegi constructorul potrivit după ce mi-am renovat apartamentul

publicat pe 11 iun. 2021

    Renovarea locuinței nu e deloc ceva ușor – îți consumă multe resurse, de la cele financiare la nervi și timp. Și spun asta din proprie experiență: am terminat de curând renovarea unui apartament cu două camere și a fost un periplu interesant, dar solicitant. Am avut ajutor în a-mi alege un constructor și tot am trecut prin câteva peripeții, din care am învățat câte ceva. 

    Pentru mine și partenera mea de viață, lockdown-ul din primăvara anului 2020, cauzat de izbucnirea pandemiei de Covid-19, a reprezentat un moment de reflecție, în care am reușit să ne facem ordine în priorități și să punem mai mulți bani deoparte. Așa am ajuns la concluzia că după zece ani în care am locuit în București (din care ultimii șase într-o garsonieră), e momentul să ne împlinim visul de a ne muta aproape de casă, de rudele și prietenii noștri și de locurile în care am copilărit. Așadar, la 30 și-un pic de ani am făcut o schimbare și ne-am cumpărat un apartament cu două camere în Câmpina – simpaticul și liniștitul oraș prahovean unde amândoi am făcut liceul.

    Deși foștii proprietari au locuit în apartamentul pe care l-am cumpărat până când ne-au predat cheile, spațiul avea nevoie de renovări. Plus că nu toate modificările făcute de ei ni se potriveau – nu ne plăcea că faianța acoperea toți pereții din bucătărie din podea până în tavan, de exemplu. Am hotărât să luăm totul de la zero și să investim într-un proiect major de renovare, care a inclus decopertări, refacerea pereților, turnat șapă, vopsit și finisaje noi. Prin urmare, aveam clar nevoie de cineva priceput în construcții care să ne ajute în toate aceste etape.

    Întâi, am lucrat cu designerul Vlad Savu, de la AfterDeco, care nu doar că ne-a ajutat cu mobilarea, decorarea și alegerea finisajelor, el ne-a consiliat și în alte aspecte – inclusiv în ceea ce privește alegerea constructorului.

    Apoi, nu am lucrat cu primul constructor pe care l-am găsit, ci am cerut oferte de la trei:

    • primul a mers pe principiul „eu o să lucrez cum lucrez de obicei, nu am de gând să mă adaptez nevoilor voastre”;
    • al doilea a fost OK ca atitudine, dar ne-a dat un preț mult peste bugetul nostru pentru manoperă;
    • al treilea ne-a plăcut mult ca atitudine și ne-a convenit și din punct de vedere financiar.

    9 lucruri care m-au ajutat în alegerea constructorului

    1. Am stabilit sarcinile importante pe care ar urma să le facă constructorul

    „În unele cazuri renovarea presupune doar schimbarea finisajelor (gresie, faianță, parchet, zugrăveala), în alte cazuri se intervine la planul de instalații electrice, planul de instalații sanitare, recompartimentări etc.”, explică Vlad. Așa că primul pas este să stabilești, pe cât se poate, care sunt activitățile pe care constructorul le-ar avea de făcut. Și e cel mai bine să le comunici de la început. 

    Asta am făcut și noi. Știam deja că vrem să decopertăm totul, să refacem pereții cu glet și plasă, să dăm cu lavabilă și să punem parchet și gresie – și le-am zis tuturor celor cărora le-am cerut ofertele. Atenție: e important ca discuția asta să aibă loc față în față (vezi punctul al doilea).

    2. Am mers pe recomandări

    Fiind în Câmpina, unde cunoaștem destui oameni, am cerut recomandări de la cunoscuți și de la Vlad. Însă dacă această metodă nu funcționează pentru tine, există și alte moduri în care poți obține niște asigurări legate de modul în care lucrează. „În situația în care clientul nu ajunge la constructor prin recomandarea altor clienți mulțumiți, cel mai bine e să apeleze la firme specializate, deoarece între părți se încheie un contract – așa va exista o garanție pentru lucrările efectuate. Totodată, este util un portofoliu al constructorului pentru a se compară lucrările anterioare cu ceea ce trebuie efectuat la locuința clientului”, explică Vlad.

    3. I-am chemat pe toți la fața locului, ca să vadă cu ochii lor despre ce e vorba 

    Am auzit de la prieteni că au primit prețuri prin telefon de la constructorii pe care i-au contactat, fără ca aceștia să vină la fața locului. Ceea ce e complet în dezavantajul beneficiarului. Constructorii chiar trebuie să vadă concret despre ce e vorba. Din mai multe motive: ca să-ți explice dacă e nevoie de lucrări suplimentare, ca să vă calibrați așteptările, ca să facă măsurători, ca să-ți calculeze un preț cât mai în concordanță cu realitatea, să vezi ce personalitate și ce abordare are etc. 

    4. Am semnat un contract

    Chiar dacă am mers pe o recomandare, tot am încheiat un contract cu cel pe care l-am ales, din motivele enumerate mai sus, dar și pentru că ne oferă garanția lucrării timp de un an, inclusiv reparațiile ulterioare. Și mai e un aspect: vei fi în regulă din punct de vedere legal în eventualitatea unor controale de la autoritățile statului, evitând niște amenzi.

    5. Am pus cea mai importantă întrebare legată de preț

    Nu știi care e? Ei bine, mie mi-a spus-o Vlad: ce include mai exact prețul respectiv? Este foarte util să afli dacă în prețul pe care ți-l dau intră manopera, materialele și finisajele – sau nu. Altfel, te poți trezi cu surprize neplăcute. De exemplu, am refuzat oferta unui constructor pentru că manopera era cât tot bugetul alocat pentru partea de renovare. Ideea e să întrebi, să negociezi și să pui totul în contract – inclusiv ce activități va face constructorul pentru banii respectivi.

    6. Și că tot veni vorba de preț…

    … așteaptă-te să fie cel puțin cu 25% mai mare față de cel discutat la început.  Pe de o parte, această pregătire te va surprinde plăcut dacă reușești (printr-o minune) să te încadrezi în bugetul inițial. Pe de altă parte, nu te vei mira atunci când vor apărea costuri suplimentare. 

    Cu constructorul pe care l-am ales am stabilit de comun acord că prețul negociat inițial este cel de pornire. Adică noi ne-am asumat că suma respectivă este cea minimă și că nu e bătută în cuie. Asta pentru că nu aveam de unde să știm peste ce dă după ce decopertează, de exemplu. Și așa s-a întâmplat: a fost nevoit să dea huma jos de pe pereți – lucru pe care nu-l anticipasem. Pe de altă parte, și noi ne-am hotărât între timp să punem piatră decorativă pe doi pereți – deși nu stabilisem asta inițial – iar constructorul a acceptat s-o facă.

    O astfel de flexibilitate poate fi, deci, în avantajul ambelor părți. Asta deoarece constructorul știe că va munci la tot ce presupune proiectul și nu se va rezuma strict la chestiunile stabilite inițial – inevitabil, vor apărea chestii pe care nu le poți prevedea. Iar tu, ca beneficiar, poți adăuga sarcini pe parcurs. Mai ales când constructorul (sau echipa) dă dovadă de înțelegere, te înțelege și trage pentru ca proiectul să iasă bine (vezi punctul următor). Și până la urmă, am depășit bugetul cu 10%.

    7. M-am bazat și pe instinct

    Vlad mai spune că trebuie să iei în considerare o chestiune atunci când îți alegi constructorul: să existe o „chimie” între tine și el/echipă. De ce și acest aspect e important? Pentru că îți lucrează în casa ta și ai nevoie să te înțelegi cu omul respectiv/echipa respectivă și să poți discuta matur cu el/ei. 

    Pentru noi, a treia încercare a fost cea potrivită: s-a încadrat ca preț în bugetul nostru și ne-a ajutat foarte mult pe parcurs, dând dovadă de bunăvoință și înțelegere, fiind axat pe găsirea de soluții. A lucrat singur, fără echipă, ceea ce poate a însemnat că lucrările au durat mai mult, însă noi am vrut mai degrabă să iasă totul bine decât repede și prost. Și credem că am tras lozul cel mare.

    8. Deși nu sunt specialist în construcții, i-am „testat” pe toți așa cum am putut – măcar să-mi dau seama de stilul lor de lucru și de personalitate

    Am făcut un pic de research înainte. Din cunoștințele dobândite interacționând cu arhitecți și designeri pentru articolele scrise aici, din ce-am citit pe net de la specialiști, din discuțiile cu Vlad și din opiniile unui unchi care lucrează în construcții, ne-am făcut o idee despre ce vrem să facem în apartament și cum vrem să decurgă discuția cu constructorul. Și, evident, de ce buget de investiții dispunem pentru această etapă a proiectului.

    Ca să-mi fac o idee, măcar una vagă, despre ce personalitate au și de modul în care lucrează, pe toți cei trei constructori cu care am interacționat i-am întrebat:

    • cum îmi recomandă să refacem pereții: dacă răspunsul nu era „plasă și glet”, insistam să-mi explice de ce-mi recomandă altceva;
    • cum poate elimina pragurile și să aducă la același nivel podeaua din tot apartamentul;
    • cum plănuiește să decoperteze tot;
    • cât estimează că ar dura.

    Și am aflat destule lucruri în baza cărora am putut să luăm o decizie.

    Primul constructor ne-a spus că nu poate da jos sub nicio formă faianța veche, în ciuda faptului că i-am spus că noi vrem să decopertăm pereții din bucătărie. Și că el obișnuiește să pună finisajele noi peste cele vechi – și gresia, și faianța, și parchetul. A fost primul semnal de alarmă, deoarece Vlad ne explicase înainte care sunt dezavantajele acestei metode (și sunt multe). Apoi, s-a arătat destul de neîncrezător în legătură cu eliminarea pragurilor și nu ne-a dat pe loc nicio soluție legată de nivelarea podelei. În schimb, ne tot zicea cum ar fi mai ieftin să facem totul – deși noi i-am zis de la început că vrem lucru de calitate, chiar dacă costurile ar fi mai mari. Toate acestea ne-au convins că nu e omul potrivit pentru proiectul nostru, cu toate că ne-a spus că avea echipă și că putea termina în două săptămâni – au fost destul indicii că proiectul nu ar fi ieșit deloc așa cum am fi vrut noi.

    Am trecut la următorul constructor. Cu care am discutat mult și bine, i-am răsfoit portofoliul, a ascultat răbdător tot ce am avut de zis, mi-a explicat niște situații și a venit cu câteva soluții pentru problemele pe care i le-am expus. Doar că mi-a atras atenția o propoziție pe care mi-a zis-o: „Orice se poate rezolva”. Automat m-am gândit că va fi prea scump pentru noi. Și așa a fost: am vorbit peste câteva zile și mi-a dat un preț pe manoperă cât tot bugetul pe care îl aveam alocat pe tot proiectul de refacere al apartamentului, inclusiv pe materiale și finisaje. Da, avea echipă și toate lucrările arătau foarte bine – însă prețul a fost în cazul acesta un dezavantaj major.

    Așa că am mai cerut o recomandare de la altcineva. Cunoșteam munca celui de-al treilea constructor – fusesem într-o casă renovată de el de curând – și ne plăcuse. L-am chemat să vadă despre ce e vorba. Și ne-a plăcut stilul lui de a aborda lucrurile din mai multe puncte de vedere. În primul rând, a fost singurul care a venit cu ruleta și a măsurat camerele. De asemenea, ne-a explicat cum plănuiește să dea jos finisajele vechi și să aducă la drept podeaua, totodată expunându-mi avantajele și dezavantajele materialelor pe care le putem folosi. Mi-a zis că lucrează singur și că e un proiect complex, așa că nu poate termina mai devreme de trei luni. De asemenea, l-am rugat să-și calculeze cât m-ar costa manopera, dar și materialele. Măcar cu aproximație. Peste trei zile mi-a trimis o poza cu toate calculele pe care le-a făcut. Mi s-a părut o dovadă de transparență și un preț bun. Așa că am bătut palma. Și, acum la final, pot să spun că a făcut o treabă excelentă.

    9. Am cerut mai multe oferte

    Știu că e evident după cele scrise până acum, dar voiam să subliniez acest aspect. Mai ales dacă nu ai idee despre prețurile din piață și nu cunoști personal un constructor care să-ți placă cum muncește, atunci e bine să ceri mai multe oferte, ca să poți să iei o decizie asumată. Noi am ajuns la trei, dar avem prieteni care au vorbit cu șapte specialiști înainte să se decidă.

    Când nu ai experiență în domeniu, poate fi dificil să-ți dai seama ce întrebări să pui unui constructor cu care vrei să lucrezi. Așa că pornește de la o recomandare, apoi cere portofoliu (sunt și unii care au) și solicită constructorului o întâlnire în locuință, în care să îi explici ce-ți dorești de la proiect, care sunt așteptările și să îi ceri un deviz detaliat pentru fiecare activitate desfășurată ca să poți compara cu alte oferte din piață.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments