LIFE

Obsesia lunii: ceștile astea te vor face să iubești viața un pic mai mult

  Trebuie să recunoaștem cu internetul are părțile lui bune, și dintr-una în alta ajungi să găsești tot felul de lucruri frumoase. Așa am descoperit – dând scroll pe Instagram – aceste cești făcute din gresie ceramică, modelate natural, fără mulaje și fără ajutorul oferit de roata olarului. Cu niște forme imperfecte, care ne-au făcut să vrem să le aflăm povestea.

  Ceramica realizată de Atelier Magrit a pornit din dorința Gabrielei Carp, o tânără artistă din Iași, de a se exprima liber și autentic. Așa a ajuns să creeze tot felul de piese din lut care să ne aducă mai aproape de artă chiar și în cele mai mici și obișnuite momente ale vieții, dimineața când ne bem cafeaua, de exemplu.

  Care e povestea din spatele Atelier Magrit

  cesti ceramica
  Inspirația pentru ceramica Atelier Magrit a pornit de la artistul suprarealist René Magritte Foto: arhivă Atelier Magrit

  „Ceramica Atelier Magrit este creată din dragoste pentru natură, simplitate și suprarealism. Atelier Magrit este un spațiu al descoperirii, al organicului, al autenticității. Aici găsești nu doar obiecte de lut care să îmbrace spații, ci texturi, forme, culori, emoție și surprindere”, povestește Gabriela Carp, artista din spatele Atelier Magrit. Ieșeanca a studiat Artele Plastice, iar până să ajungă la ceramică, a mai experimentat cu pictura, sculptura, fotografia și designul de obiect.

  Spune că s-a oprit la ceramică pentru că aici și-a descoperit vocația. Deși cocheta cu ceramica încă din facultate, abia în 2021 a început să o exploreze la adevăratul potențial. „Pentru că am un background artistic, nu mi-a fost greu să mă exprim prin aceasta tehnică. Oricum, cel mai mult învăț prin experimentare. Cu fiecare explorare m-am dezvăluit, am învățat și am crescut”, explică ea.

  Ceștile de la Atelier Magrit prind formă prin arta liberă Foto: arhivă Atelier Magrit

  În procesul ei de creație, artistul suprarealist René Magritte, faimos, printre altele, pentru tabloul „Fiul omului”, reprezintă un reper și un punct de pornire. De aici vine și numele afacerii ei cu ceramică. Tocmai prin suprarealismul pictorului belgian, Gabriela și-a găsit acel „safe space” să experimenteze și să își contureze arta la adevărata ei valoare.

  „Arta este spațiul în care mă simt în siguranță să mă arăt așa cum sunt în acea clipă. Asta îmi doresc și de la Atelier Magrit: să fie spațiul în care cei care intră se simt în siguranță să fie autentici, prin obiectele pe care le aleg. La fel cum și eu mă descopăr și mă las văzută prin ceramica mea”, povestește Gabriela.

  cesti atelier magrit
  Lutul și gravitația stabilesc pattern-urile unice de pe ceștile Atelier Magrit Foto: arhivă Atelier Magrit

  Lutul și gravitația decid forma finală a ceramicii

  Artista spune că munca ei cu lutul reprezintă o terapie, emoție, dar și fericire. Ceramica de la Atelier Magrit este realizată din gresie ceramică și modelată natural. Gabriela nu folosește mulaje și nici roata olarului.

  Forma finala a unui vas e dictată de „voința lutului de a se așeza după cum simte”. La care se adaugă, desigur, și „imaginația și dibăcia mâinilor” artistei. Iar până să ajungă la forma sa finală, un vas din argilă trece prin mai multe etape. „După ce a fost modelat, se lasă să se usuce încet. Uscarea lutului încet ajută la evitarea deformării și a crăpăturilor pe măsură ce argila se usucă și se micșorează”, arată Gabriela.

  atelier magrit cesti lut
  Gabriela Carp, în timp ce realizează o vasă la Atelier Magrit Foto: arhivă Atelier Magrit

  Apoi, trece prin etapa denumită „biscuitare”, unde vasul din lut este transformat în ceramică. În a doua etapă, trece prin a doua ardere, cea cu glazură.

  „Vitrarea se face în scopuri artistice și practice, se adaugă ceramicii un strat de sticlă impermeabil, pentru veselă. (…) Tot procesul de creație este fascinant, e terapie. Rezultatul final e surprinzător pentru că în cuptor glazurile fuzionează și, de multe ori, combinația de culori e unică”, a mai zis artista.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Obsesia lunii: ceștile astea te vor face să iubești viața un pic mai mult