LIFE

Câteva metode sănătoase prin care să-ți faci câinele să zâmbească

publicat pe 02 feb. 2023

    Dacă printre membrii familiei tale se numără și vreun patruped blănos, sigur ai avut de multe ori impresia că acesta zâmbește. Pot câinii râde cu adevărat? Aceasta e întrebarea. Un lucru însă e cert, la fel ca în cazul oamenilor, sănătatea orală este foarte importantă, iar îngrijirea adecvată și câțiva pași simpli pot contribui la prevenirea potențialelor probleme dentare, dar și la sănătatea și satisfacția lor generală. 

    În acest articol vei vedea imagini cu un patruped care rânjește mai tot timpul, este vorba despre Pruna, câinele pe care l-am adoptat în 2021, și care mi-a schimbat viața în cel mai frumos mod. Am scris despre toate lucrurile pe care (cel mai probabil) le vei face după ce vei deveni părinte de câine într-un articol mai vechi, pe care îl poți citi aici

    animale de companie ingrijireSpecialiști din cadrul Pedigree și Institutul Waltham, centrul științific al Mars Petcare, ne-au dat câteva sfaturi în ceea ce privește îngrijirea dentară a câinilor, ca să-ți faci prietenul patruped cât mai fericit. În plus, poți afla și cum poți obține un control stomatologic gratuit pentru blănosul tău la cabinetele veterinare din mai multe orașe din România.

    Cățeii pot râde cu adevărat?

    Răspunsul poate fi găsit în istoria domesticirii cățeilor, care a început în urmă cu 30.000 de ani. De-a lungul timpului, oamenii și cățeii au creat o legătură unică prin care au învățat să comunice. Factorul cheie în relația om-cățel este oxitocina, hormonul care dezvoltă legătura dintre oameni și câini. În plus, cățeii pot răspunde la contactul vizual într-un mod în care puține alte animale de companie o fac. În timp, câinii și-au perfecționat analiza comportamentului uman, astfel că reușesc să înțeleagă oamenii și caracteristicile acestora. De exemplu, aceștia au capacitatea să învețe cum să urmărească și să înțeleagă gesturile oamenilor.

    De asemenea, cercetările arată că patrupezii știu exact cum să facă oamenii fericiți. Pentru că majoritatea părinților de căței reacționează atunci când își văd patrupedul, fie zâmbind, fie oferindu-le o recompensă, cățeii au învățat rapid că urmează să primească o recompensă, fie un bravo călduros, fie ceva bun de mâncare.

    Dacă patrupezii pot sau nu să râdă cu adevărat rămâne un semn de întrebare, însă în mod evident fericirea lor contribuie la fericirea oamenilor și la crearea unei legături speciale. Astfel, există câțiva pași simpli prin care te poți asigura că prietenul tău patruped are o dantură sănătoasă și e fericit.

    Recompensele dentare, recomandate pentru îngrijirea orală a cățeilor

    Pe lângă vizitele periodice la cabinetul veterinar, există mai multe modalități pentru îngrijirea orală a cățelului acasă. De exemplu, folosirea recompenselor dentare sau a accesoriilor pentru dentiție care includ periuțe de dinți speciale. Recompensele dentare ajută la prevenirea plăcii dentare, însă acestea trebuie completate cu o îngrijire orală adecvată și vizite la veterinar, recomandă specialiștii.

    Dinți sănătoși, viață fericită

    animale de companie fericite

    Prevenția este importantă și poate ajuta la combaterea unei probleme dentare. Studiile arată că rasele de talie mică sunt mai predispuse la boli ale gingiilor, însă orice cățel poate dezvolta o problemă dentară dacă nu este tratat. Institutul Waltham a publicat o listă cu 48 de rase de căței, de talie mică și mare, care sunt cele mai afectate. Printre acestea se numără: Pudel Toy (Toy Poodle), Yorkshire Terrier, Teckel (Dachshund), Ciobănesc de Shetland (Shetland Sheepdog), Ogar Englez (Greyhound) și Bichon Frisé.

    În plus, studiile confirmă că vizitele frecvente la medicul veterinar pentru detartraj sub anestezie duc la o viață mai lungă și mai fericită. Cercetările arată, de asemenea, o diferență considerabilă între animalele de companie care merg periodic la controale dentare și cele care nu merg. Atunci când cățelul are o dantură sănătoasă și îngrijită este mai jucăuș și mai sociabil.

    „Gingivita, inflamația paradontală și depunerea tartrului sunt fără îndoială cele mai frecvente patologii din stomatologia canină. Stăpânul cățelului este primul responsabil în prevenirea și profilaxia afecțiunilor cavității orale și, tocmai de aceea, examinarea frecventă a gurii cățelului trebuie să fie un lucru firesc și chiar plăcut acestuia. Prevenția este mai facilă și mai puțin costisitoare decât tratamentul stomatologic,” spune Phd Dr. Iulian Amza, Petcare Ambasador în cadrul Mars Multisales Europe.

    Cum pot fi identificate problemele dentare ale cățeilor

    animale de companie adoptie Pruna

    Conform Institutului Waltham, majoritatea cățeilor cu vârsta de peste trei ani (până la 80%) suferă de probleme privind inflamația cavității bucale. La rândul lor, acestea pot duce la afectarea întregului organism – bacteriile pot intra în sânge în timpul masticației și se pot instala în diferite organe. Pentru că de multe ori cățeii își ascund durerea și preferă să sufere în tăcere pentru a nu arăta slăbiciune, părinții de căței trebuie să fie la fel de atenți la semnele unor probleme dentare precum în cazul rănilor externe.

    „Pentru o dezvoltare armonioasă și o evoluție pozitivă în sănătatea generală a animalului de companie, relația cățel-stăpân trebuie să fie una bazată pe încredere și respect reciproc. Dacă acestea se dezvoltă încă de la începutul relației – de la preluarea cățelului din cuib – contactul cățel-stăpân este unul firesc și fără bariere. Acest tip de comportament poate să prevină și chiar să evite unele afecțiuni ale cățelului, cum de altfel sunt și afecțiunile cavității orale” completează  Phd Dr. Iulian Amza.

    Atunci când cățelul nu suferă de o afecțiune a cavității bucale, se simte confortabil dacă este atins în zona gurii de către stăpânul lui sau membrii familiei. În plus, gingiile sunt roz, dinții sunt albicioși și prezintă o acumulare minimă a tartrului. Uneori însă, tartrul se poate acumula sub linia gingiilor și de aceea sunt importante vizitele frecvente la medicul veterinar.

    „Pentru un cățel, atingerea stăpânului trebuie sa fie una plină de încredere și care să facă posibilă detectarea oricărui eveniment neplăcut ce poate interveni în sănătatea acestuia, așa cum sunt și simptomele ce preced apariția tartrului” adăugă Phd Dr. Iulian Amza.

    Institutul Waltham a publicat un studiu privind cele mai comune simptome și semne ale durerii atunci când vine vorba de dantura cățeilor, printre care se numără:

    •  respirația urât mirositoare;
    •  masticația pe o singură parte;
    •  probleme în alimentație (în special dacă hrana este scăpată atunci când mănâncă);
    •  evitarea jucăriilor preferate;
    •  evitarea atingerii în zona gurii sau capului;
    •  strănutul sau scurgerile nazale;
    •  salivarea cu sânge;
    •  pierderea în greutate;
    •  umflături sub ochi sau în zona gurii;
    •  retracția gingivală;
    •  distanțarea și schimbarea comportamentului (este mai puțin entuziast).

     

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments