Castele din România și locuințe ale nobililor pe care le poți închiria pentru vacanță
publicat pe 07 feb. 2024Viața celor cu așa-zis sânge albastru a fascinat și continuă să o facă, până în măsura în care ne-am dori și noi să le călcăm la popriu pe urme, în conacele și vilele care le-au aparținut odată. Așa că ne dedăm la turism nobiliar, dacă putem să-i spunem așa, și îți povestim despre castele din România, conace sau case de oaspeți ale nobilimii, în care poți dormi.
Exemplul proprietăților din Transilvania ale Regelui Charles este cel mai concludent, mai ales după ce suveranul a ales, vara trecută, să-și petreacă o scurtă vacanță într-una dintre ele. Noi am căutat și alte astfel de case boierești sau castele din România, în care să te simți prinț sau prințesă… pentru o noapte sau mai multe.
Casele de oaspeți ale Regelui Charles din Valea Zălanului
Locul în care preferă Regele Charles să se retragă în tihnă este un cătun izolat din Covasna, amplasat printre pajiști și dealuri împădurite, de o frumusețe naturală unică. Proprietate cu trei case mai vechi de 100 ani, care au aparținut unui strămoș al regelui și care păstrează autenticitatea transilvăneană. fiind restaurată cu atenție, cu metode și materiale tradiționale.
Toate camerele au fost restaurate și mobilate cu piese vechi și textile autentice din Transilvania. Pentru a crea o atmosferă de pace și liniște, nu există televiziune sau radio și nici confortul modern la care te-ai aștepta de la o reședință princiară; în schimb, turiștii sunt o mulțime de cărți interesante pe rafturi și opțiunea unor drumeții alături de localnici.
Casele de oaspeți ale Contelui Kálnoky
Rămânem în Covasna și trecem pe proprietatea unui bun prieten de-ai Regelui Charles, persoana care l-a convins să-și cumpere o reședință în împrejurimi, Contele Tibor Kálnoky. Astăzi, acest urmaș al unei vechi familii nobiliare maghiare deține cinci case de oaspeți în satul secuiesc Micloșoara, două fiind în curs de restaurare.
Casele datând din anii 1800 sunt primele clădiri de patrimoniu din Transilvania care oferă cazare. Acestea au fost atent restaurate pentru a li se păstra farmecul original și mobilate cu obiecte aparținând culturii săsești și secuiești din Transilvania.
Pentru restaurarea caselor, contele a lucrat cu meșteri locali, care au învățat meseria din tată în fiu.
La Tunuri-Vila Economat
Facem trecerea către moștenirea casei regale române din fosta stațiune regală Sinaia. Pe vremea regilor, în complexul La Tunuri-Vila Economat erau cazați ofițerii Gărzii Regale de la Palatul Peleș, în vremea domniei lui Carol I. Clădirea a fost construită în aceeași perioadă cu Castelul Peleș, între anii 1880-1883, și are o fațadă atipică pentru peisajul montan autohton, în stilul vilelor bavareze din Alpi.
Azi, vila care-și păstrează decorul interior în stil clasic este deschisă turiștilor care-și doresc să facă parte, fie și imaginar, din lumea aristocrației românești.
Conacul Polizu
De la regi, prinți și conți ai zilelor noastre, trecem la marea aristocrație românească de pe vremea monarhiei și ajungem la superbul Conac Polizu. Un domeniu romantic de pe plaiurile Moldovei, în care te rupi cu totul de actualitate și te simți ca-n filmele de epocă.
Totul a început în 1880, când Constantin T. Ghica Deleni, din familia princiară Ghica, moștenește moșia de la Boierul Maxut, una întinsă pe 1.000 hectare, unde acesta își construiește o reședința nouă, în vârful dealului, pe un teren denivelat, apelând la arhitecți italieni.
Ghica și-a dorit o reședința impozantă, confortabilă și în același timp funcțională, o combinație între casă de vacanță și fermă.
Astăzi, conacul este înscris în circuitul turistic și este închiriat în special pentru evenimente. În camere, mobilierul este recondiționat după indicațiile secolelor trecute sau este fabricat în atelierele proprii, din lemn masiv, și cu patina timpului.
Castelul Sturza de la Miclăușeni
Rămânem în povestea vechilor familii princiare și vorbim, aici, despre unul dintre cele mai frumoase castele din țară, cel din localitatea Miclăușeni din județul Iași.
Castelul e monument de artă gotică, ridicat între anii 1880 – 1904 de către George A. Sturza și soția sa Maria, născută Ghica, pe locul unui vechi conac din 1755. Majoritatea decorațiunilor exterioare ale castelului reiau detalii din stema Sturzeștilor, În interior, plafoanele și pereții au fost pictate cu motive geometrice și florale, iar o mare parte din mobilă, uși și ferestre au fost sculptate în lemn de trandafir.
Pentru scara centrală a fost adusă marmură din Dalmația, iar la sobe s-a folosit teracotă sculptată și pictată.
Superbul edificiu este deschis publicului și oferă cazare în Casa Macrina, o clădire istorică situată în vecinătatea castelului, amenajată în 2009 cu necesitățile de confort actuale.
Conacul lui Maldăr
Facem trecerea spre boierimea de la țară și te invităm să faci cunoștință cu farmecul Olteniei de altădată, printr-un popas la Conacul lui Maldăr, o veche culă oltenească de lângă Horezu. Culele erau inițial locuințe boierești fortificate, construite pentru apărarea de invaziile turcești.
Cu o istorie de peste 300 ani, clădirea păstrează intacte toate detaliile originale de arhitectură din vremurile de demult: zidurile groase, exteriorul văruit în alb, turnul înalt, scările interioare și cerdacul cu arcade.
Conacul are 18 camere cu mobilier istoric autentic, covoare tradiționale, lăzi de zestre, șemineu și masa decorată cu cu tacâmuri și sfeșnice elegante.
Conacul Măntescu
Un alt exemplu al arhitecturii boierești din alte timpuri este Conacul Măntescu situat în satul montan Ruginoasa din județul Buzău. Construită între anii 1914-1916 de către Ion Manta, străbunicul actualei proprietare, casa boierească a fost restaurată complet, dar i s-a păstrat simplitatea și detaliile specifice zonei și vremurilor.
Camerele de oaspeți care se închiriază azi grupurilor de turiști sunt mobilate în așa fel încât cei care le calcă pragul să simtă că se întorc în zilele boierilor de țară de altădată, care-și beau ceaiul sau cafeaua în cerdac sau în camera de zi, acolo unde se retrăgeau în zilele fierbinți de vară.
Singura încăpere ruptă din poveste este bucătăria, utilată conform cu nevoile actuale, de la cuptor cu microunde la mașină de spălat vasele.
Foto: Booking, Facebook, site-urile proprietăților
-
hotnews
La câte grade se spală catifeaua. Cum se curăță corect acest tip de material
Contează și detergentul sau dacă folosești balsam.
-
UTILE
De ce să pui folie de aluminiu în mașina de spălat rufe. Cel mai cool truc
Efectul se va vedea pe hainele tale.
-
Sponsored
Gătești rapid și sănătos cu grătarele electrice NINJA. Potrivite pentru orice ocazie (P)
Pentru mulți dintre noi, ideea de a avea un „cheat day” în timpul unei diete este tentantă. Dar ce ai spune dacă ai putea transforma acea zi de răsfăț într-o […]