Case

Mansarda acestei case de 143 metri pătrați a fost gândită ca zonă de birou, sală de sport și cameră de oaspeți

    Culori neutre și piese de mobilier atemporale. Acesta este principiul de la care să pornești dacă îți dorești o amenajare care să îți placă pe termen lung. Cu această idee a plecat la drum și designerul Andreea Ștefan  atunci când a gândit proiectul acestei case de 143 metri pătrați, din cartierul bucureștean Sălăjan.

    Tot procesul a durat nouă luni, casa fiind preluată „la gri”, adică fără finisaje. Are trei niveluri: parter, etaj, mansardă. În ceea ce privește compartimentarea, interiorul este împărțit într-un open space cu living, bucătărie și zonă de dining, trei băi și patru dormitoare. Spațiile sunt fluide și comunică liber, mai ales la parter.

    Intrarea în casă se face printr-un hol, prevăzut cu dressing înalt care asigură necesarul de depozitare. Aici, Andreea a mers pe o cromatică neutră, inserții cu aspect de lemn și mici accente aurii. Sunt elemente care se reiau în mai multe zone ale amenajării. Marele avantaj al holului este acela că are din plin lumină naturală, lucru care face spațiul să pară și mai mare decât e. Spațialitatea este accentuată și de oglinda aplicată pe una dintre ușile dressingului.

    Bucătărie în formă de U

    În bucătărie, mobilierul este minimalist, cu linii simple, așezat în formă de U, după arhitectura încăperii. Dulapurile înalte până în tavan, fără mânere, fac ca amenajarea să fie aerisită și contemporană. Ajută, în acest sens, și electrocasnicele negre incorporabile, folosite și ca elemente de contrast.

    Proprietarii și-au dorit cât mai puține rafturi și lucruri la vedere, de aceea Andreea a redus la minim spațiul rezervat obiectelor de display. A avut însă grijă ca cele două rafturi, lăsate deschise, să fie puse în evidență cu ajutorul benzilor led. Geamul din dreptul chiuvetei are o parte fixă jos și una batantă care se poate deschide deasupra bateriei.

    casa cu mansarda bucatarie
    Inițial, se dorise o fereastră cu sistem american de deschidere

    Livingul, împărțit în zone cu funcționalități diferite

    Andreea a împărțit livingul în funcție de activitățile proprietarilor. Astfel, avem un spațiu de socializare, cu canapea tip colțar din catifea albastră și un loc de dining pentru șase persoane.

    În zona destinată televizorului, peretele este îmbrăcat cu tapet de ardezie flexibilă. Din punct de vedere cromatic, paleta este una neutră cu accente de albastru și roz pastel. Texturile folosite în amenajare fac ca spațiul să fie cozy și primitor.

    Dormitorul matrimonial te face să te simți ca într-un boutique hotel

    În dormitorul matrimonial predomină tonurile calde și liniile curbe. Deasupra patului, ca element de decor, a fost desenată o arcadă cu vopsea lavabilă. Este o încăpere bine iluminată natural datorită ferestrei uriașe ce dă spre terasa casei. Poziționarea mobilierului în această încăpere a fost o provocare. Proprietarii și-au dorit un dressing cu uși glisante, noptiere suspendate pe perete și pat dublu, încăpător. A fost complicat de realizat totul, spune designerul, pentru că dulapul cu uși glisante este mai adânc decât unul obișnuit.

    Nici caloriferul vertical nu a ajutat prea mult. În final, lucrurile au ieșit bine, dar cu măsurători și calclule la centimetru. Dressingul din MDF vopsit cu inserții aurii este o piesă statement de toată frumusețea. Este, de altfel, și cel mai mare răsfăț al proiectului, dacă ne referim la buget.

    Mansarda a fost amenajată ca zonă de birouri

    Camera mare de la mansardă are rol dublu, fiind folosită ca birou, dar și ca sală pentru antrenamente fizice. De aceea, centrul încăperii a fost lăsat liber. Cel de-al doilea dormitor este birou și cameră de oaspeți. În ambele încăperi, Andreea a adăugat câte un perete accent, folosind tapet de la The Home și de la XT Deco.

    Amenajarea băilor a venit la pachet cu bătăi de cap

    În baia de la etaj, proprietarii și-au dorit duș pe pardoseală, dar în planul de arhitectură, acolo era prevazută cadă. După mai multe variante propuse, Andreea a venit cu soluția de a așeza dușul pe peretele din stânga.

    Cabina de duș, făcută pe comandă, se întinde până la jumătatea ferestrei, ceea ce înseamnă că geamul nu se mai deschide complet.  De asemenea, în baia de la mansardă, unde era prevăzut duș, Andreea a fost nevoită să reconfigureze instalația sanitară ca să poată monta o cadă pe peretele din față.

    Foto: Bogdan Zop

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    TUR VIDEO Acest duplex este definiția frumuseții: minimalism, uși ascunse în...