Mansarda acestei case de 143 metri pătrați a fost gândită ca zonă de birou, sală de sport și cameră de oaspeți
publicat pe 27 sept. 2022Culori neutre și piese de mobilier atemporale. Acesta este principiul de la care să pornești dacă îți dorești o amenajare care să îți placă pe termen lung. Cu această idee a plecat la drum și designerul Andreea Ștefan atunci când a gândit proiectul acestei case de 143 metri pătrați, din cartierul bucureștean Sălăjan.
Tot procesul a durat nouă luni, casa fiind preluată „la gri”, adică fără finisaje. Are trei niveluri: parter, etaj, mansardă. În ceea ce privește compartimentarea, interiorul este împărțit într-un open space cu living, bucătărie și zonă de dining, trei băi și patru dormitoare. Spațiile sunt fluide și comunică liber, mai ales la parter.
Intrarea în casă se face printr-un hol, prevăzut cu dressing înalt care asigură necesarul de depozitare. Aici, Andreea a mers pe o cromatică neutră, inserții cu aspect de lemn și mici accente aurii. Sunt elemente care se reiau în mai multe zone ale amenajării. Marele avantaj al holului este acela că are din plin lumină naturală, lucru care face spațiul să pară și mai mare decât e. Spațialitatea este accentuată și de oglinda aplicată pe una dintre ușile dressingului.
Bucătărie în formă de U
În bucătărie, mobilierul este minimalist, cu linii simple, așezat în formă de U, după arhitectura încăperii. Dulapurile înalte până în tavan, fără mânere, fac ca amenajarea să fie aerisită și contemporană. Ajută, în acest sens, și electrocasnicele negre incorporabile, folosite și ca elemente de contrast.
Proprietarii și-au dorit cât mai puține rafturi și lucruri la vedere, de aceea Andreea a redus la minim spațiul rezervat obiectelor de display. A avut însă grijă ca cele două rafturi, lăsate deschise, să fie puse în evidență cu ajutorul benzilor led. Geamul din dreptul chiuvetei are o parte fixă jos și una batantă care se poate deschide deasupra bateriei.
Livingul, împărțit în zone cu funcționalități diferite
Andreea a împărțit livingul în funcție de activitățile proprietarilor. Astfel, avem un spațiu de socializare, cu canapea tip colțar din catifea albastră și un loc de dining pentru șase persoane.
În zona destinată televizorului, peretele este îmbrăcat cu tapet de ardezie flexibilă. Din punct de vedere cromatic, paleta este una neutră cu accente de albastru și roz pastel. Texturile folosite în amenajare fac ca spațiul să fie cozy și primitor.
Dormitorul matrimonial te face să te simți ca într-un boutique hotel
În dormitorul matrimonial predomină tonurile calde și liniile curbe. Deasupra patului, ca element de decor, a fost desenată o arcadă cu vopsea lavabilă. Este o încăpere bine iluminată natural datorită ferestrei uriașe ce dă spre terasa casei. Poziționarea mobilierului în această încăpere a fost o provocare. Proprietarii și-au dorit un dressing cu uși glisante, noptiere suspendate pe perete și pat dublu, încăpător. A fost complicat de realizat totul, spune designerul, pentru că dulapul cu uși glisante este mai adânc decât unul obișnuit.
Nici caloriferul vertical nu a ajutat prea mult. În final, lucrurile au ieșit bine, dar cu măsurători și calclule la centimetru. Dressingul din MDF vopsit cu inserții aurii este o piesă statement de toată frumusețea. Este, de altfel, și cel mai mare răsfăț al proiectului, dacă ne referim la buget.
Mansarda a fost amenajată ca zonă de birouri
Camera mare de la mansardă are rol dublu, fiind folosită ca birou, dar și ca sală pentru antrenamente fizice. De aceea, centrul încăperii a fost lăsat liber. Cel de-al doilea dormitor este birou și cameră de oaspeți. În ambele încăperi, Andreea a adăugat câte un perete accent, folosind tapet de la The Home și de la XT Deco.
Amenajarea băilor a venit la pachet cu bătăi de cap
În baia de la etaj, proprietarii și-au dorit duș pe pardoseală, dar în planul de arhitectură, acolo era prevazută cadă. După mai multe variante propuse, Andreea a venit cu soluția de a așeza dușul pe peretele din stânga.
Cabina de duș, făcută pe comandă, se întinde până la jumătatea ferestrei, ceea ce înseamnă că geamul nu se mai deschide complet. De asemenea, în baia de la mansardă, unde era prevăzut duș, Andreea a fost nevoită să reconfigureze instalația sanitară ca să poată monta o cadă pe peretele din față.
Foto: Bogdan Zop
-
LIFE
Ce semnificație are bufnița în Feng Shui. Unde se pune această amuletă în locuință
Locul în care o pui în casă poate stimula și mai mult puterile amuletei.
-
LIFE
Ce semnificație are elefantul cu trompa în jos. E bine sau nu să ai acest simbol în casa ta?
Prezența lui în casă chiar poate canaliza energiile pozitive.
-
Case
Un cuplu de români și-a amenajat casa de lângă Londra cu mobilier gândit și construit pe cont propriu
Linii clasice și inspirație farmhouse.