Apartamente cu 3 camere

Dintr-un apartament interbelic cu două camere și o compartimentare dificilă, au scos trei camere și două băi

    Un apartament de 100 de metri pătrați dintr-un bloc interbelic din București a fost recompartimentat dintr-un apartament cu două camere și o baie într-unul cu trei camere și două băi. Holul luminos, care pare rupt dintr-o galerie de artă modernă, completează armonios estetica actuală, cu note de influență franceză din perioada interbelică.

    Beneficiarii, un avocat și un IT-ist pasionați de citit, filme, călătorii și ski, și-au dorit o amenajare modernă și elegantă care să amintească de influența franceză din perioada interbelică, iar designerul de interior și de produs Andreea Ștefan a însuflețit apartamentul situat pe Bulevardul Lascăr Catargiu din Capitală.

    Apartamentul are o suprafață de 100 metri pătrați și camere înalte, de trei metri. Acesta avea însă o compartimentare deficitară, problemă des întâlnită în blocurile din perioada interbelică, așa că proiectul nu a fost unul lipsit de provocări.  Cea mai dificilă parte a proiectului a fost amenajarea bucătăriei, spune designerul Andreea Ștefan, care era fragmentată de patru uși – ușa de intrare, ușa de ieșire spre balcon și cele doua uși de cămară. În plus, camera avea o formă atipică și dimensiuni reduse, iar instalațiile necesare au îngreunat amenajarea.

    „Beneficiarii și-au dorit un loc de luat masa, spații verticale pentru depozitare și loc pentru electrocasnice. Astfel, a trebuit să ridicăm caloriferul deasupra blatului de lucru, am poziționat cuptorul cu microunde pe o poliță suspendată, ca să lăsăm loc liber pe blat. Forma bucătăriei nu a permis încorporarea frigiderului, așa că acesta e pe hol”, explică Andreea.

    Baia mare, aferentă dormitorului matrimonial, a prezentat și ea câteva probleme. Are doi stâlpi pe mijlocul pereților lungi, din cauza cărora a fost nevoie să  monteze lavoarul în fața intrării, din cauza unor constrângeri pe partea de instalații. „Pe peretele din stânga a fost ridicată o mască din rigips în care am putut îngloba stâlpul și în care am creat spații de depozitare cu uși din MDF vopsit gri și rafturi acoperite cu faianță în zona căzii”, mai adaugă designerul. 

    Andreea a lăsat stâlpul de pe partea dreaptă la vedere, pentru a nu îngusta baia, și l-a integrat în zona de lavoar. Astfel, a făcut masca de lavoar pe comanda după forma stâlpului. Tot stâlpul a dictat și forma oglinzii, realizată tot la comandă. 

    Un moodboard cu referințe estetice clare e esențial

    Șantierul s-a finalizat după șase luni, dar amenajarea a durat mai mult din cauza pieselor de mobilier comandate, care nu erau pe stoc și au avut întârzieri.  În ciuda întârzierilor, procesul a mers bine, iar implicarea beneficiarilor, care au locuit într-un apartament din apropiere pe perioada șantierului, a ajutat. 

    Întotdeauna încep colaborarea prin a avea o discuție sau mai multe cu beneficiarii despre ce își doresc și ce așteptări au de la fiecare cameră. Suplimentar, îi rog să adune fotografii cu amenajări care le plac ca să pot înțelege atmosfera spre care înclină și care sunt preferințele lor. După ce identific și înțeleg exact ce își doresc vin cu propuneri legate de amenajarea apartamentului, raportându-mă la înălțimea și dimensiunea spațiului”, spune Andreea. 

    Propunerilor Andreei, pe care proprietarii le-au îmbrățișat, au transformat total apartamentul. S-a renunțat la o parte din uși, iar fluxul și compartimentarea au fost adaptate nevoilor beneficiarilor. Dintr-un apartament de două camere, cu o singură baie, Andreea Ștefan a făcut un apartament cu trei camere – două camere și living – și două băi. 

    Dormitorul matrimonial are acum baie proprie, bucătăria este perfect utilizabilă și am împărțit zona de zi inițială în două camere separate. Am obținut un spațiu suplimentar, folosit momentan ca birou. Cred ca cel mai mult le place dormitorul, care este luminos, amenajat în tonuri calme de roz pudră, griuri calde și este accesorizat cu o perdea din voal cu draperii catifelate, plăcute la atingere.

    Dressingul din MDF vopsit gri, cu mânere metalice aurii, este generos și ocupă înălțimea disponibilă până la plafon”.

    Punctul de atracție îl reprezintă dressingul cu uși de sticlă fumurie și bandă led, gri la exterior și cu aspect de lemn de nuc la interior. Pe același perete este plasată zona de machiaj, o măsuță de toaletă gri completată de o oglindă rotundă cu diametru de 160 de centimetri, realizată la comandă. Corpurile de iluminat sunt discrete, aurii, tip suspensii care marchează funcțiuni, mai exact zona de make-up și zonele de citit. 

    Paleta cromatică luminează întreg apartamentul

    Paleta cromatică aleasă este o combinație de griuri luminoase și alb, compensate de culori calde. Astfel, în această estetică orice tușă de culoare și orice textură se remarcă imediat, cum ar fi culoarea pardoselii din lemn de stejar, accentele de culori pastelate și textura catifelate ale canapelei, patului si scaunelor din zona de dining. 

    Însă holul, spune Andreea Ștefan, este cel care sparge dinamica prin petele de culoare date de băncuța catifelată verde și de tabloul de 1m x1.5m, o reproducere realizată de Mihaela Mîrzan.

    Mobila a fost realizată pe comandă de Lime Design, perdelele și draperiile au fost achiziționate din magazinul Sophia. Pentru finisaje și alte piese de decor, Andreea a colaborat cu BoConcept, The Home, Delta Studio. Lavabila este de la Benjamin Moore. Cel mai costisitor obiect din apartament a fost măsuța de cafea de la BoConcept, o masă cu înălțime reglabilă, care se extinde și se transformă în masă de dining.

    dining open space
    Scaunele din zona de dining, din livingul open space, au o textură catifelată.

    Costul întregului proiect a fost de aproximativ 70.000 euro, sumă din care jumătate a intrat în șantier, material-manopera, iar a doua jumătate în finisaje, mobilă și electrocasnice.

    Tips&tricks pentru amenajare de la Andreea Ștefan

    1. Renovarea unui spațiu și reamenajarea lui costă mult, așa că ai grijă să faci calcule cât mai aplicate.
    2. Nu uita că lucrurile frumoase se fac în timp și cu efort.
    3. Definește-ți bine nevoile și ia decizii în consecință, chiar daca asta se traduce printr-un timp mai lung pe șantier, eforturi mai mari și cost un pic ridicat pe moment. Pe termen lung te vei bucura de beneficii.

    Foto: Bogdan Zop

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    VIDEO Un birou de întâlniri și lucru alternativ a fost amenajat în pasteluri...