hotnews

Hotspot: Casa Bunicii, restaurantul din Timișoara unde guști din măncărurile copilăriei bănățene

publicat pe 02 sept. 2024

    Te-am obișnuit cu cele mai cool și urbane locuri din București, dar continuăm seria noastră Hotspot cu o recomandare din afară Capitalei. Cum ar fi Casa Bunicii, din Timișoara, unde mâncărurile tradiționale din Banat sunt reinterpretate într-un mod modern, fără să-și piardă autenticitatea.

    Radu Ianaș deschidea primul restaurant Casa Bunicii în 2008, din dorința de a „pune pe masă” mâncărurile copilăriei sale și „multiculturalismul culinar” din moștenirea sa. Familia lui a migrat din Banatul Sârbesc, după după trasarea frontierelor în urma primului război mondial, și s-a stabilit în Jimbolia, iar apoi la Jebel. Bunica lui, datorită tatălui ei recăsătorit cu o unguroaică, a învățat atât limba maghiară și germană, cât și mâncăruri din ambele culturi.

    „Daca găsiți în meniul Casei Bunicii pui cu vișine, fasole frecată, gomboți cu prune, bundas kener cu spanac sau crempită este pentru că iubesc mâncarea tradițională din Banat”, spune el.

    Hotspot: restaurant tradițional, dar nu rustic

    Între timp, a deschis trei restaurante în Timișoara, ultimul în iulie 2024, în Piața Unirii, la adresa Eugeniu de Savoya 7. Radu spune că „vâna” locul de peste zece ani, iar în toamna lui 2023 a aflat întâmplător că proprietarii fostei locații vor să vândă afacerea. I-a contactat și a preluat de la ei contractul de închiriere.

    Renovarea a durat șapte luni de zile, din decembrie 2023 și până pe 8 iulie 2024, atunci când localul și-a deschis porțile în mod oficial. Ianaș precizează că toate etapele din procesul recondiționării au venit cu provocări, de la asigurarea finanțării și până la execuția lucrărilor.

    Radu și soția lui, Bianca, s-au ocupat de proiect, iar design-ul aparține celor de la Grosu Art Studio, Victor Grosu și Cristina Postea.

    „Interiorul are două niveluri și se află într-o clădire istorică. Designul interior se inspiră din arhitectura specifică zonei și include elemente tradiționale stilizate. Vatra, element primordial care aduce oamenii împreună, devine loc de luat masa”, explică el. Și-au dorit un restaurant cu elemente tradiționale, dar care să nu aibă un aer rustic.

    „Am avut probleme în realizarea obiectelor de design custom, dar și la sistemul de lumini, unde ne-am trezit că după ce am cablat toate luminile și am finisat pereții, nu am folosit cablu electric cu cinci fire, ci cu trei, lucru care făcea imposibilă dimarea luminilor. Exista riscul să spargem tot, însă, în cele din urmă, am găsit alte tipuri de drivere pentru lumini”, explică proprietarul.

    Un artist local a lucrat manual soba, care e elementul central spațiului. Iar fațada este inspirată de o casă din Sânmihaiu Român, și a fost realizată prin turnarea polistirenului în forme speciale, acoperite ulterior cu o rășină care permite zugrăvirea.

     

    Mâncăruri inedite și vibe de vacanță

    Radu spune că restaurantul se adresează în primul rând timișorenilor, deoarece vrea să le demonstreze că mâncarea tradițională poate fi servită și altfel decât rustic. El apreciază amenajările vintage și mărturisește că celelalte două locații sunt decorate într-un astfel de stil, însă cu noul local vrea să atingă o altă nișă de public.

    „Tinerii caută și locuri finuțe, elegante, care să-ți dea senzația de vacanță. Am dorit un loc unde să-ți poți duce musafirii din alte orașe sau țări. Ne adresăm și turiștilor străini care vor să cunoască gastronomia și cutura locală.”

     

    Meniul conține foarte multe preparate interesante reintepretate (de la piept de pui cu sos de vișine și pireu de cartofi, la ghiveci sau spatzle (un soi de tăiței nemțești) cu hribi și salvie sau papanași), făcute cu ingrediente locale. Toate preparatele la grill sunt gătite pe cărbuni de lemn, în timp ce barul are peste 80 de etichete de vinuri și foarte multe cocktail-uri.

    Mai multe detalii aici.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments