LIFE

Cărticica de biniște: un ghid despre cum să te simți cât mai bine acasă, care poate fi citit gratuit online

  Mai mulți artiști, bloggeri, psihologi și designeri de interior scriu împreună cu Storia.ro Cărticica de biniște, un ghid complet și aplicabil pentru starea de bine de acasă. Cartea poate fi deja citită online, pe măsură ce este scrisă, și urmează să fie lansată și în format print.

  Biniște, un nou cuvânt care descrie starea de bine de acasă

  „Biniște” este cuvântul ales de români pentru a descrie starea de bine de acasă și a fost votat în urma campaniei „HYGGE la noi”, lansată de Storia.ro, care și-a propus anul trecut să inventeze un cuvânt care să exprime starea de bine de acasă și totodată să găsească un echivalent pentru cuvântul danez „hygge”. Scriitorii Iulian Tănase și Iv cel Naiv și-au asumat misiunea de a inventa câte două cuvinte definitorii pentru starea de bine de acasă, iar pentru lista finală de cuvinte, au ales și câte o opțiune din partea românilor. Cuvântul câștigător a venit chiar de la public, mai exact, de la bloggerița culinară Cristina Andrei, și se referă la transformarea timpului petrecut acasă într-un timp de calitate și o adevărată sursă de fericire.

  În ce context poate fi folosit biniște

  BINIȘTE s.f. Stare sufletească pozitivă, lipsită de zbucium, de frământări. „Nu făceam nimic și asta era tot ce era de făcut. Eram acasă și era biniște.”

  Calitatea unui moment sau a unui spațiu de a inspira o liniște aducătoare de bine, un calm binefăcător. Creat din Bine + Liniște. „Am intrat, am privit în jur, am zâmbit și m-am bucurat.
  Ce biniște e la noi acasă!”.

  Cărticica de biniște

  carticica de biniste
  Biniște este echivalentul românesc al lui hygge

  Cărticica de biniște este scrisă de mai mulți autori, specialiști din domenii care contribuie la fericirea de acasă. Aceștia vor scrie despre biniște din mai multe unghiuri: design, psihologie, gastronomie, natură, muzică și organizarea casei. Scriitorul Iv cel Naiv semnează trei secțiuni și se ocupă de editarea întregii cărți, iar ultimul lui capitol va exemplifica utilizarea noului cuvânt în diverse contexte din limba română – de la proverbe la basme și de la poeme la afișe de scară de bloc. 

  Ne dorim să îl prezentăm pe biniște în splendida lui complexitate, scriind o carte întreagă despre el. Cărticica de biniște se numește și, capitol cu capitol, ea poate fi citită online. Sînziana Pop, Gáspár György, Ana Constantinescu, Dan Byron, Diana Mihăilă, Cristina Andrei (care este chiar cea care a inventat cuvântul) și cu mine încercăm să întoarcem acest cuvânt pe toate părțile, să-i descoperim toate nuanțele, așa încât să putem să-l primim cu toții în limba română, în sufletele și în casele noastre”, spune Iv cel Naiv, scriitor și editor al cărții.

  În plus, la fel ca la inventarea cuvântului, românii au fost invitați să contribuie și ei la conturarea cărții prin votarea copertei, dar și prin completarea unui chestionar online, realizat de autori. În capitolele care pot fi citite online, pe măsură ce sunt scrise, cei care au contribuit activ pe platformă își vor putea regăsi răspunsurile și curiozitățile în paginile cărții. 

  După ce am găsit echivalentul lui hygge în română, reacțiile oamenilor din mediul online ne-au  confirmat că am găsit un cuvânt valoros și mult așteptat, pentru că îl vedeam tot mai des folosit în social media. În plus, ne-am bucurat să vedem că și business-urile mici au început să folosească termenul biniște în comunicarea lor și că au lansat obiecte craft care integrau cuvântul biniște, de la ilustrații și până la vaze sau broșe. În acel moment, pentru noi a fost evident că integrarea cuvântului în limbaj se întâmplă deja, așa că trebuia să ducem campania mai departe. Ideea lansării unei cărți a venit natural, pentru că ne-am dorit să punem laolaltă toate semnificațiile lui biniște și să le putem oferi tuturor acces la un ghid practic despre cum se pot bucura de starea de bine de acasă”, explică Monica Dudău, Marketing Manager Storia.ro & OLX Real Estate.

  În ultimul capitol din carte, semnat de Sînziana Pop, cititorii vor afla cum pot fi aplicate practic sfaturile de design din „Cărticica de biniște” în două reamenajări de camere din casele unor români. 

  În urma publicării tuturor capitolelor, Storia.ro își propune să lanseze și cartea tipărită.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cărticica de biniște: un ghid despre cum să te simți cât mai bine acasă, c...