PROIECTE DE AMENAJARE

Cum integrezi o bucătărie, un living, un dormitor și o baie într-un studio de 37 metri pătrați

publicat pe 29 aug. 2022

    Nu e deloc simplu să ai parte de confort într-un apartament de 37 metri pătrați. Nici imposibil nu e, însă. Trebuie doar să găsești o echipă de arhitecte ingenioase, cum sunt Anca Ionescu și Alexandra Nicolau de la Kulcuș Design, ca să îți explice cum să valorifici fiecare colțișor al locuinței tale.

    Avem un studiu de caz concret: un apartament aflat într-un bloc nou, marca Urban Spaces 5, Sfinții Voievozi din București. Ideea amenajării a fost aceea de a integra cât mai multe funcționalități în spațiul disponibil. A fost o provocare, ce-i drept, dar s-a găsit loc pentru bucătărie, living, zonă de dormit, masă/birou și baie în doar 37 metri pătrați. Arhitectele au gândit chiar și câteva spații de depozitare generoase. Hai, mai bine, să explicăm!

    amenajare studio Urban Spaces 5
    Spațiile sunt delimitate prin piese de mobilier custom

    O încăpere cu trei roluri

    Studioul este, de fapt, un open space care a fost segmentat în trei zone diferite: bucătărie, living și dormitor. Bucătăria și livingul sunt delimitate printr-o structură metalică, cu placaj și MDF vopsit. Corpul de mobilier joacă rol dublu: acela de unitate TV, în partea dinspre living și masă/birou în partea dinspre bucătărie.

    amenajaare studio Urban Spaces 5
    Locul perfect pentru Netflix & chill
    Zona poate fi folosită ca dining sau ca spațiu de lucru

    Dormitorul este delimitat și el printr-un panou glisant perforat care asigură intimitate, atunci când se impune. În continuarea bucătăriei, există o mică zonă de dressing. Arhitectele au propus montarea de corpuri de mobilier chiar și deasupra patului, în încercarea de a nu irosi spațiu valoros. Surprinzător, interiorul nu pare sufocat de obiecte.

    amenajare studio zona de dormit
    Ușa glisantă separă dormitorul de living și de bucătărie

    Blocul era încă în construcție când s-au apucat de proiect

    Amenajarea a fost destul de flexibilă, fiind vorba de un apartament care urmează să fie închiriat. Totuși, funcționalitatea spațiului a fost principiul care a ghidat lucrările pe șantier. Din punct de vedere al finisajelor, cele două arhitecte au mers pe mâna dezvoltatorului și nu au schimbat nimic. Singurele intervenții au fost la nivelul instalației electrice, care a trebuit adaptată pentru a corespunde conceptului de amenajare propus.

    amenajare studio Urban Spaces
    Panoul glisant nu are doar rol estetic. Asigură și intimitatea persoanei care folosește dormitorul.

    Proiectul s-a derulat pe durata a opt luni de zile și a costat 15.000 euro. Lucrările s-au suprapus peste perioada sărbătorilor de iarnă, ceea ce a dus, inevitabil, la mici întârzieri.

    Amenajare minimalistă, cu influențe scandinave

    Pe partea de mobilier custom, arhitectele de la Kulcuș Design au lucrat cu cei de la Crafted Mob. Au ales o cromatică neutră pentru a nu aglomera vizual spațiul. Predomină MDF-ul gri, combinat pe alocuri cu placaj de mesteacăn, finisaj cu nuanță dechisă, ușor de integrat în decor. Pentru contrast, Alexandra și Anca au folosit structura metalică ce separă bucătăria de living, mânerele mobilierului și corpurile de iluminat.

    Apartamentul se bucură de numeroase spații de depozitare

    Pereții sunt albi, în tot apartamentul. Excepție este plafonul din beton aparent din living. Arhitectele i-au păstrat textura brută pentru un plus de autenticitate. Petele de culoare sunt canapeaua Feydom și covorul de lână și bumbac de la Ferm Living, achiziționat prin The Home.

    Canapeaua modulară de la Feydon a fost cea mai mare investiție a proiectului

    Resurse: mobilier custom, Crafted Mob; canapea Feydom; lumini, side table, covor prin The Home; lumini suspendate Norda Shop

    Și în baie, decorul este minimal, orientat către funcționalitate

     Tips & tricks pentru amenajare de la Anca Ionescu și Alexandra Nicolau

    • Stabilește tema de la începutul proiectului, te ajută să nu te pierzi pe parcurs.
    • Discută detaliile de execuție mai speciale încă din faza de proiectare cu executantul.
    • În spațiile mici, pentru a evita o imagine încărcată, încearcă pe cât posibil să încastrezi electrocasnicele (frigider, mașina de spalat rufe, mașina de spălat vase).
    • Construiește corpuri de mobilier cu multiple funcționalități pentru a nu aglomera spațiul.
    • Keep it simple.

    Foto: Cătălin Georgescu

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments